BACK TO
TOP
Προγράμματα

Χωρίς επιλαχόντες η πρόσκληση Νέων, προβληματίζει ο αποκλεισμός με τις επίσπορες

Αντικείμενο προβληματισμού κατά τη διαβούλευση των Νέων Αγροτών έχει αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό ο αποκλεισμός των επίσπορων καλλιεργειών από την καταμέτρηση της Τυπικής Απόδοσης (κατώφλι ένταξης 14.000 ευρώ), με τις αρμόδιες αρχές να θέλουν με αυτόν τον τρόπο να αποκλείσουν όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνικά τις προδιαγραφές ένταξης και να μπουν στο Μέτρο δηλώνοντας στο ΟΣΔΕ λίγα στρέμματα με επίσπορα κηπευτικά (π.χ σπανάκι).

24211247327_a2c202e39d_o_3

Γιώργος Κοντονής

213
10


Συγκεκριμένα, στην προδημοσίευση αναφέρεται πως «Στην τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης δεν προσµετράται η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών.». Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση κάτι τέτοιο δεν έχει λογική καθώς:

Πρώτον: Η επίσπορη καλλιέργεια αποτελεί συνήθη τακτική των παραγωγών με στόχο την αξιοποίηση των μικρών εκτάσεων στο έπακρο.

Δεύτερον: Σε ένα αγροτεμάχιο μπορούν να καλλιεργηθούν δύο υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, σε διαφορετική χρονική περίοδο (τρανό παράδειγμα ανοιξιάτικη/φθινοπωρινή πατάτα). Ο ΕΛΓΑ επιβάλει υψηλότερο ασφάλιστρο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχεται την ύπαρξη επίσπορων καλλιεργειών.

Τρίτον: Τα ιστορικά δικαιώματα δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα στρέμματα για την επίτευξη του στόχου της ΤΑ 14.000 κατά το έτος 2021.

Τέταρτον: Στις ορεινές περιοχές με ελιές καλλιεργούνται κατά κόρον και διάφορα άλλα προϊόντα, τα οποία δεν προσμετράτε λόγο το ότι θεωρούνται επίσπορη καλλιέργεια.

Πέμπτον: Εφόσον κάποιος θέλει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να αυξήσει το εισόδημά του χρησιμοποιεί και επίσπορες. Και όταν κάποιος εγκαθίσταται για πρώτη φορά δεν αγοράζει-διαθέτει πολλά στρέμματα.

Μόνο απορριπτόμενοι, όχι επιλαχόντες

Στο παραπάνω πνεύμα κινείται ένας μεγάλος αριθμός σχολίων-θέσεων και με τη διαβούλευση ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, μένει να φανεί αν τελικά οι αρχές θα προχωρήσουν στην παραπάνω αλλαγή για τις επίσπορες. Πολύ πιθανό βέβαια, όσο είναι ανοιχτό το ΟΣΔΕ, να μην υπάρξει κάποια τέτοια δέσμευση ως προς την προκήρυξη ώστε να αποκλειστούν όσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τεχνικά τις προδιαγραφές ένταξης στο Μέτρο. Ειδικά όταν σύμφωνα με την προδημοσίευση δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες αλλά μόνο απορριπτόμενοι. Αυτό αναφέρεται καθαρά στην προδημοσίευση που αναφέρει «Η υποβολή αίτησης δεν δηµιουργεί στο Ελληνικό ∆ηµόσιο την υποχρέωση έγκρισής της. Το µέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθµολογείται ύστερα από αξιολόγηση και κατατάσσεται σύµφωνα µε τη βαθµολογία της. Στην περίπτωση µη επάρκειας πόρων, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις µε την υψηλότερη βαθµολογία ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται.». Δεδομένο πάντως είναι ότι η βαθμολογία που αναφέρεται παραπάνω δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα (δεν έχουν βγει οι νέοι πίνακες μοριοδότησης) γεγονός που δυσχεραίνει τον έγκαιρο προγραμματισμό της μεταβίβασης, αγοράς ή ενοικίασης γης από τους ενδιαφερόμενους.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

11-03-2021 20:11Ρομπέν των αγρών

Εσείς πού δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε τα 14.000 τυπική, απλά να επιλέξετε άλλη δουλειά..... η εκμετάλλευση με τυπική 14.000 πόσο τζίρο μπορεί να επιφέρει; Αν βγάλουμε έξοδα και αποσβέσεις τι μένει;.... Είναι βιώσιμη η εκμετάλλευση;

Απάντηση

10-03-2021 07:16ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΙΟΣ

Από την στιγμή που στα σχέδια βελτίωσης δεν μπήκαν όλοι οι αγρότες που χρειάζονται εργαλεία μην περιμένετε δικαίωση από αυτήν την κυβέρνηση μην υποδουλώνεται την αξιοπρέπεια σας για λεφτά που δεν φτάνουν ούτε για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που μάλιστα καταβάλλονται μηνιαία ,μην το βλέπετε σαν ευκαιρία ειδικά όσοι δεν έχετε μηχανήματα να υποστηρίξετε αυτήν την δουλειά

Απάντηση

10-03-2021 06:58Γιώργος

Και αυτό με το 18μηνο δηλαδή τι πειράζει αν μπήκα πριν 2 η 3 χρόνια στην γεωργία; γιατί να μην μπορώ να μπω σε πρόγραμμα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-03-2021 22:46Χατζόπουλος Ευάγγελος

Επιτέλους ένα σωστό πρόγραμμα με σωστούς όρους και δίκαιο και όχι για υποψήφιους πυροτεχνήματα

Απάντηση

09-03-2021 19:12Αγρότης

Έπαθαν και έμαθαν, είμαι 100% σύμφωνος με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όχι όπως στην προηγούμενη προκήρυξη που δεν μείναμε στο επάγγελμα ούτε οι μισοί...Να ενισχυθούν μόνο όσοι το βλέπουν σοβαρά!

Απάντηση

09-03-2021 18:52Θανασης

Πάλι οι μεγαλο αγρότες θα τα φανε θα δωσουν τα στρεμματα που πρέπει στα παιδια τους και αντε γεια.εμεις που ο πατερας μας ειναι μικρος και δεν μπορει να μας εξασφαλισει τα στρεμματα και που θελουμε να ξεκινησουμε και μεις με τα αγροτικα μπας και κανουμε καμοια οικογένεια ισα ισα να τα βγάζουμε περα δεν μπορουμε ν κανουμε τίποτα τελικα.Και ψαξε να βρεις γη να νοικιασεις πουθενά τα εχουν παρει ολα οι τσιφλικαδες.

Απάντηση

09-03-2021 11:55Νέος αγρότης

Έλεος πια! Θέλουμε να διαιωνισουμε την υπάρχουσα κατάσταση του μικρού κλήρου; Αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε το μέσο κλήρο εμείς επιμένουμε αλλά ελληνικά! Για αυτό έχουμε μείνει πίσω από τις αρκούδες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-03-2021 10:45Αντώνης Παλαιολόγος

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις που σχετίζονται με τις εκτάσεις , το ζωϊκό κεφάλαιο , την διπλή καλλιέργεια και την τυπική απόδοση. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιες αρχές.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις