BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στους Νέους Αγρότες και όσοι δεν έχουν κάνει το φανταρικό τους

Αποσύρεται η διάταξη με την οποία δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση στη καινούργια προκήρυξη Νέων Αγροτών όσοι δεν είχαν εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έστω οριστική απαλλαγή, και έτσι διευρύνεται η βάση των εν δυνάμει δικαιούχων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, ύστερα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου

neos1_2

Γιώργος Κοντονής

459
10

Στους Νέους Αγρότες  και όσοι δεν έχουν  κάνει το φανταρικό  τους με πρωτοβουλία  του Οικονόμου

Συγκεκριμένα, η διάταξη που αναφέρει πως: «Κατά την ηµεροµηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στήριξης έχει ολοκληρώσει, έχει απαλλαγεί ή έχει ξεκινήσει την υπηρέτηση της στρατιωτικής του θητείας» διαγράφεται και έτσι θα μπορούν να κάνουν αίτηση το ερχόμενο φθινόπωρο χωρίς κάποιο θέμα όσοι δεν είχαν ακόμα εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αυτή είναι και η πρώτη αλλαγή στην προδημοσίευση μετά τη διαβούλευση που τελείωσε στις 15 Μαρτίου. Άλλωστε θα ήταν άδικο για παράδειγμα μία γυναίκα 19 ετών να μπορούσε να κάνει αίτηση και όχι ένας άντρας νέος αγρότης που δεν είχε ολοκληρώσει τη θητεία του στο στρατό. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου παρενέβη σχετικά, βλέποντας και από την εκλογική του βάση στη Φθιώτιδα πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και πως πρέπει να δοθούν σε όλους ευκαιρίες.

Αναμένονται εξελίξεις για Τυπική Απόδοση

Παράλληλα, τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τυχόν αλλαγές που θα αφορούν την τυπική απόδοση ένταξης στο Μέτρο (14.000 ευρώ) και τα σκαλοπάτια του πριμ από τα 35.000 έως τα 40.000 ευρώ. Για την Τυπική Απόδοση, το αίτηµα µείωσης του κατωφλιού ένταξης που έχει τεθεί µετ’ επιτάσεως στη διαβούλευση, θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση µε την Τυπική Απόδοση κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου που έχει προβλεφθεί στα 18.000 ευρώ. Τα παραπάνω µένουν να επιβεβαιωθούν από τις τελικές αποφάσεις των διαχειριστικών αρχών που η λογική λέει πως θα υπάρξουν σύντοµα, καθώς οι εντάξεις στην πρόσκληση του φθινοπώρου θα βασιστούν στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2021. Πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία μικρή πτώση στα 12.000 ευρώ αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα από πλευράς διαχειρστικών αρχών.

Μοριοδότηση αιτήσεων

Ακόµη ένας πολύ κρίσιµος παράγοντας είναι η βαθµολογία κατάταξης του ενδιαφερόµενου, η οποία προκύπτει από τους πίνακες µοριοδότησης που όµως δεν έχουν δηµοσιευτεί ακόµα. Σε κάθε περίπτωση το Μέτρο είναι ανταγωνιστικό, µε συγκεκριµένο προϋπολογισµό (350-400 εκατ. ευρώ) και αναµένεται να χωρέσει το πολύ 10.000 δικαιούχους. Ως εκ τούτου αν γίνουν 15.000 αιτήσεις, τότε θα περάσουν οι 10.000 µε τη µεγαλύτερη βαθµολογία. Η απουσία του νέου πίνακα µοριοδότησης, δυσκολεύει αρκετά τα πράγµατα ώστε να προβλέψει κάποιος αν θα είναι δικαιούχους και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες (µεταβιβάσεις, αγορά ή ενοικίαση αγροτεµαχίων) για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόµενο των επιχειρηµατικών σχεδίων που καλούνται να καταθέσουν οι ενδιαφερόµενοι.

Όπως αναφέρει και η προδηµοσίευση: «Η υποβολή αίτησης δεν δηµιουργεί στο Ελληνικό ∆ηµόσιο την υποχρέωση έγκρισής της. Το µέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθµολογείται ύστερα από αξιολόγηση και κατατάσσεται σύµφωνα µε τη βαθµολογία της. Στην περίπτωση µη επάρκειας πόρων, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις µε την υψηλότερη βαθµολογία, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται».

Η λογική λέει πάντως πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον πίνακα μοριοδότησης πριν το άνοιγμα του ΟΣΔΕ ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα, αλλιώς, είναι δεδομένο ότι θα προχωρούν μέχρι τότε στα «τυφλά».

Μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων με δεσμεύσεις έως 15 Απριλίου

Σημειώνεται εδώ πως η επικείµενη προκήρυξη των Νέων Αγροτών έχει ξεκινήσει ένα κύµα μεταβιβάσεων εκµεταλλεύσεων προς συγγενικά πρόσωπα και παιδιά που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μέτρο. Μάλιστα για τους έχοντες αγροτεµάχια δεµένα µε δεσµεύσεις σε προγράµµατα όπως Κοµφούζιο και Απονιτροποίηση (Μέτρα 10.1.8 και 10.1.4), η διορία µεταβίβασης λήγει στις 15 Απριλίου. Καθώς τα χρονικά περιθώρια λοιπόν στενεύουν για την παραπάνω κατηγορία ενδιαφερόµενων, ο Σύλλογος Επαγγελµατιών Γεωπόνων Λάρισας ζητά παράταση της σχετικής προθεσµίας, θέµα που έφερε στη βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Ν∆, Μάξιµος Χαρακόπουλος.

Σηµειώνεται εδώ πως η αίτησης τροποποίησης πράξης, συµπεριλαµβανοµένης της µεταβίβασης πράξης για τους δικαιούχους Απονιτροποίησης και Κοµφούζιο γίνεται µέσω ΟΣ∆Ε. Πέραν της υποχρέωσης τήρησης των κριτηρίων επιλεξιµότητας εκµετάλλευσης, ο αποδέκτης (σ.σ στην περίπτωσή µας ο νέος αγρότης) ολικής ή µερικής µεταβίβασης πρέπει:

-να ικανοποιεί τα κριτήρια επιλεξιµότητας δικαιούχων των Μέτρων

-να αποδέχεται την ανάληψη όλων των δικαιωµάτων, των δεσµεύσεων και των υποχρεώσεων του µεταβιβαστή που απορρέουν από την έννοµη σχέση µεταξύ του µεταβιβαστή και της αρµόδιας αρχής, την οποία δηµιουργεί η Απόφαση Ένταξης Πράξεων.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

30-03-2021 07:59Γιώργος

Γιατί κάποιος νέος αν έκανε δήλωση οσδε το 18 η 19 να μην μπορεί να μπει στο πρόγραμμα που είναι πραγματικά αγρότης? Ενώ είπαν ότι θα μπουν οι πραγματικοί αγρότες

Απάντηση

29-03-2021 20:18Κωνσταντινος Γ.

Πάει το ρουσφέτι σύννεφο. Και με ποια αιτιολογία θα πάρει αναβολή κάποιος που δεν έχει ξεμπλέξει με το στρατιωτικό, θα τους πει είμαι νέος αγροτης;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-03-2021 11:10Αελ

Αν πάνε στρατό πως θα δουλεύουν στα χωράφια,και τρέχουν όλοι να νοικιάσουν η να αγοράσουν χωράφια για των γιο τους ,χωρίς να ξέρουν αν εγκρίθηκε στο πρόγραμμα!!! Τρέχουν όλοι και δεν φτάνουν . Το αγροτικής ανάπτυξης είναι ανύπαρκτο,ο υπουργός να βγει από το γραφείο του,να κα κάτσει μια μέρα στο χωράφι να δει πως βγαίνει το ψωμί,.!!!και να αφήσουν όλοι οι τιγκιταγκες τα στύση Μπούρτζι και Λούλας!!!!!!!

Απάντηση

24-03-2021 18:15Στεφανος

Αν εχω δικο μου γραφειο(ελευθερος επαγγελματιας) χωρις να εχω μισθωτη εργασια, μπορω να ενταχθω με δυο ΚΑΔ ταυτοχρονα; Εχει ξεκαθαριστει αυτο;

Απάντηση

24-03-2021 15:55Κώστας Ζ.

Ναι και όσοι είμαστε άνω των 41 ετών δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής...γιατι ηλικιακά είμαστε γέροι..

Απάντηση

24-03-2021 14:00Αγρότης

Μάλλον κάνα γνωστό θα χε να εξυπηρετήσει.πως γίνεται να ενταχθεί κάποιος νέος αγρότης και να πάει φαντάρος ενδιάμεσα με υποχρεώσεις να τρέχουν με εκμετάλλευση που έχει ανάγκες.εδω κάθε μέρα από πάνω είμαστε κ δεν προλαβαίνουμε.καταλαβαμε τι θα γίνει με τα λεφτά του προγράμματος θα βολευτει ο κάθε πικραμένος μόνο ψήφο στις εκλογές να ρε λαμόγια

Απάντηση

24-03-2021 13:30Λαμπρος

Μυριζομαι παιδια,ανιψια,κουμπαρια κτλ υπουργων και βουλευταδων που δεν εχουν ολοκληρώσει το στρατιωτικό τους!σοβαρευτείτε νούμερα....

Απάντηση

24-03-2021 13:17Κώστας

Καλημέρα και εμείς με 1 πτυχίο, στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες, με την τυπική απόδοση πιασμένη μας πετάει έξω επειδή είμαι φοιτητής στη Γεωπονία.

Απάντηση

24-03-2021 09:49Nikos

Γελάει ο κόσμος,αλλάξτε το όνομα από νέοι αγρότες σε νέοι γιωταδες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις