BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με 80% επιδότηση η νέα αναδιάρθρωση φυτικού κεφαλαίου

Σε ποσοστό 80% των δαπανών θα οριστεί η ενίσχυση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόµου.

10a_2

Γιώργος Κοντονής

136
0

Με 80% επιδότηση οι  νέες φυτεύσεις από το  επικείμενο πρόγραμμα  αναδιάρθρωσης σε  φυτικό κεφάλαιο

Ο ίδιος εκτίµησε πως για τη δράση αυτή ενδεικτικά θα διατεθούν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και θα αφορά καλλιέργειες µε γηρασµένο ή φθαρµένο φυτικό κεφάλαιο και την αναδιάρθρωση σε παλιές φυτείες ώστε να αντικατασταθούν µε νέες, πιο αποδοτικές και προσαρµοστικές ποικιλίες και σύγχρονα σχήµατα καλλιέργειας.  Mε βάση τις µέχρι τώρα αναφορές αλλά και τα αιτήµατα των παραγωγικών φορέων, στην πρώτη γραµµή του σχεδίου αναδιάρθρωσης φαίνεται πως βρίσκονται προϊόντα όπως το συµπύρηνο ροδάκινο και η Κορινθιακή Σταφίδα.

Σηµειώνεται πως στο πρώτο πακέτο «ώριµων» έργων-µεταρρυθµίσεων που δροµολογεί άµεσα η Ελλάδα να τρέξει µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης δεν περιλαµβάνεται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών σύµφωνα τουλάχιστον µε τη λίστα που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών. Ως εκ τούτου η πρόσκληση δύσκολα θα βγει εντός του 2021 και πιθανότερο είναι να είναι έτοιµη για αιτήσεις εντός του 2022. Άλλωστε, το 70% των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης θα πρέπει να έχει δεσµευθεί (νοµικές δεσµεύσεις µε προκηρύξεις) εντός της διετίας 2021-2022 και το 30% το 2023. Οι πληρωµές θα µπορούν να γίνονται έως το τέλος του 2026.

 

Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης για Συνεργατικά Σχήµατα

Ένα ακόµα πρόγραµµα που θα προκηρυχθεί µε κονδύλια από το Ταµείο Ανάκαµψης θα είναι τα µεγάλα Σχέδια Βελτίωσης µόνο για τα Συνεργατικά Σχήµατα µε προϋπολογισµό που θα κυµαίνεται γύρω στα 300 - 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον κ. Οικονόµου.

Πρόκειται για δράση που θα προκηρυχθεί ξεχωριστά σε σχέση µε τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ (πρόσκληση Οκτώβριος 2021) τα οποία θα αφορούν κατ’ επάγγελµα αγρότες και νέους - νεοεισερχόµενους στην παραγωγή. Η δράση αυτή που ετοιµάζεται µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης, αναµένεται να συγχρηµατοδοτεί µεγάλα επενδυτικά έργα µε προσανατολισµό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας µε ποσοστό της τάξεως του 50% σύµφωνα µε το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί. Σε αυτές τις επενδύσεις µπορεί να περιλαµβάνεται η αγορά ακριβών µηχανηµάτων συγκοµιδής (θεριζοαλωνιστικές µηχανές, βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές, σύγχρονες µηχανές συγκοµιδής ελιάς και σταφυλιού κ.λπ.). Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην περιγραφή των δράσεων του Ταµείου Ανάκαµψης, ιδιαίτερη σηµασία θα δοθεί στην πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τοµέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που µπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήµατα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τοµέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις