BACK TO
TOP
Προγράμματα

Έως 31 Οκτωβρίου παράταση για το Μέτρο 4.2 Μεταποίηση

Οριζόντια παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 δρομολογήθηκε για το αίτημα πρώτης πληρωμής και την υλοποίηση των έργων των δικαιούχων του Μέτρου 4.2 Εμπορία-Μεταποίηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, τις οποίες επιβεβαίωσε και το υπουργείο με επίσημη ανακοίνωσή του, λίγο αφ' ότου ανέδειξε το ζήτημα το Agronews.gr.

Metapoiisi-2213__1_

Γιώργος Κοντονής

65
0

Η παράταση αφορά όλους τους δικαιούχους (η διορία έληγε τέλος Απριλίου), καθώς είχαν παρουσιαστεί αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται εδώ πως αίτημα παράτασης και μάλιστα 2ετούς, ζήτησε προ ολίγον ημερών Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων για τις εταιρίες που «τρέχουν» επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα καθώς η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών εύλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για τα αιτήματα πληρωμής και την υλοποίηση των έργων της Μεταποίησης ισχύουν τα εξής:

  • Mείωση του ελάχιστου ποσοστού επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής από 25% σε 15%.
  • Δυνατότητα της μη διάθεσης των ιδίων κεφαλαίων στο σύνολό τους εντός ενός έτους από την ημερομηνία ένταξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα, αλλά με την υποχρέωση της κατά προτεραιότητας ανάλωσής τους.
  • Μη απαίτηση διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Επιτροπές για τις πρώτες ή ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμής που έχουν ήδη υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν κατά την περίοδο που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η αιτούμενη προς καταβολή δημόσια ενίσχυση αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά το 50% του εγκεκριμένου, και την απευθείας εκκαθάριση και πληρωμή τους.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

ΥΠΑΑΤ: 6μηνη παράταση στην προθεσμία για επενδύσεις στη μεταποίηση εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

  

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19  και την ανάγκη επέκτασης των  έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας, περιόδου 2014-2020, προβαίνει  στην 9η   τροποποίηση της ΥΑ 593/2017 και  ανακοινώνει:

 Οριζόντια παράταση της καταληκτικής  προθεσμίας υποβολής της αίτησης πρώτης πληρωμής των δικαιούχων για την 31-10-2021

 Με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Οικονόμου, διευκολύνονται οι δικαιούχοι που υλοποιούν επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020).

 Με την προαναφερόμενη τροποποίηση το ΥΠΑΑΤ ανταποκρίνεται άμεσα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για τις επιχειρήσεις και την αγροτική οικονομία  επιδιώκοντας:

  •       την  διασφάλιση  της  απορροφητικότητας  κατά την διαδικασία της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, ώστε  να αποφευχθεί η απώλεια  πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
  •       την ενθάρρυνση των επενδυτών να υλοποιήσουν τις εγκεκριμένες επενδύσεις τους σε μια δύσκολη περίοδο ώστε  να συμβάλλουν αποφασιστικά στην σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την τόνωση της απασχόλησης.

 Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με μια σειρά μέτρων και αποφάσεων επιβεβαιώνει  τη σαφή  δέσμευση και  τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, την ασφάλεια  και την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις