BACK TO
TOP
Προγράμματα

Φρένο στις αιτήσεις Νέων Αγροτών οι δεσµεύσεις τζίρου έως το 2030

∆ύο µήνες πριν βγει στον αέρα η προκήρυξη, οι περισσότεροι µελετητές παρατηρούν σχετική συγκράτηση ενδιαφέροντος από την πλευρά των νέων εν δυνάμει δραστηριοποιούμενων στο χώρο να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι φάκελοι θα καλύψουν οριακά τα 420 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχει και η εκτίμηση που θέλει τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ από αγρότες κάτω των 40 ετών που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια τυπικής απόδοσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διπλάσιο αριθμό αιτήσεων (φάκελοι) απ' αυτόν που δύναται να ικανοποιήσει ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος Νέων Αγροτών.

image001_27

324
2

Με δεσµεύσεις τζίρου  µέχρι το έτος 2030, οι  αιτήσεις Νέων Αγροτών  δύσκολα θα υπερβούν  τις 10.000 συνολικά

Σε επίπεδα κοντά στις 10.000 εκτιµάται πως θα διαµορφωθεί ο αριθµός των αιτήσεων Νέων Αγροτών, σύµφωνα µε εκτιµήσεις µελετητών,  καθώς αποµένουν περίπου δύο µήνες πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις ένταξης στο Μέτρο. Το αρχικό ενδιαφέρον φυσικά ήταν αρκετά υψηλό λόγω του πριµ των 35.000-40.000 ευρώ, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φετινές µεταβιβάσεις. Ωστόσο η δέσµευση για υποχρεωτική παραµονή στο αγροτικό επάγγελµα έως το 2030 σε συνδυασµό µε τα υψηλότερα κριτήρια τζίρου ένταξης και τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ίδιο το πρόγραµµα, φαίνεται να ισορροπούν την κατάσταση. 

Με τον προϋπολογισµό του Μέτρου στα 420 εκατ. ευρώ, αναµένεται να «χωρέσουν» στο πρόγραµµα γύρω στους 11.000 δικαιούχους. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ βέβαια ότι το 2009 και το 2014 όπου οι δεσµεύσεις ήταν 10ετίας και το πριµ χαµηλότερο σε σχέση µε την επικείµενη πρόσκληση, οι δικαιούχοι ήταν 8.142 και 11.116 αντίστοιχα. Ωστόσο, τότε, δεν υπήρχε ούτε η απαίτηση για 10.000-12.000 Τυπική Απόδοση (Τ.Α) για την ένταξη στο πρόγραµµα, ούτε η ετήσια υποχρέωση για απόδειξη τζίρου βάσει φορολογικών στοιχείων στο 50% της αρχικής Τ.Α, ούτε ο στόχος κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού σχεδίου να επιτύχουν οι δικαιούχοι τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20%. 

Τα κριτήρια και η βαθμολογία τους που εξασφαλίζουν την ένταξη στο μέτρο των Νέων Αγροτών είναι διαθέσιμα εδώ

Είναι γεγονός πάντως πως οι ενδιαφερόµενοι για πριµ πρώτης εγκατάστασης θα πρέπει να περιµένουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023 για ένα ακόµα πρόγραµµα, οπότε µένει να φανεί αν είναι διατεθειµένοι οι νεαροί να περιµένουν τη νέα ΚΑΠ για να µπουν στο αγροτικό επάγγελµα. 

Με την προκήρυξη λοιπόν να αναµένεται τον ερχόµενο Σεπτέµβριο, οι δικαιούχοι θα δεσµευθούν µεταξύ άλλων:

  1. Να υποβάλουν και να εκτελέσουν µε επιτυχία επιχειρηµατικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκµετάλλευσης µέχρι τη συµπλήρωση τεσσάρων ετών από την ηµεροµηνία ένταξής τους στο µέτρο υποβάλλοντας αίτηµα ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους από την ηµεροµηνία ένταξης. 
  2. Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη και να τη διατηρήσουν για 4 έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου. 

iii. Κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20%. 

  1. Να υπαχθούν εντός 12 µηνών από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραµείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη µετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου. 
  2. Από το επόµενο έτος εκείνου της ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου και για συνολικά 4 έτη, η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης να µην υπολείπεται των 10.700 - 16.000 ευρώ ανάλογα την Περιφέρεια. 
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει και η πλευρά των μελετητών που επιμένει ότι ο αριθμός των υποψήφιων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν που μέχρι τώρα πολλοί εκτιμούν. Κι αυτό γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι νέοι αγρότες που υπέβαλαν πρώτη φορά φέτος δήλωση υπερβαίνει τους 34.000 εκ των οποίων, τουλάχιστον 26.000 πληρούν το βασικό κριτήριο, δηλαδή αυτό της προβλεπόμενης για τη δραστηριότητά τους τυπικής απόδοσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι σ' αυτή την κατηγορία έχουμε να κάνουμε με νέους δυναμικούς επαγγελματίες που συνειδητά υπέβαλαν για πρώτη φορά φέτος, δήλωση ΟΣΔΕ, οι πιθανότητες όλοι αυτοί να μπουν τελικά στη διαδικασία της υποβολής φακέλου, ένταξης στο πρόγραμμα είναι αυξημένη
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-07-2021 20:59stavros

o agrotypos λεει για 30000 αιτησεις.ποιος εχει δικιο αποφασιστε.μαλλον αερολογιες λετε και οι 2

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις