BACK TO
TOP
Προγράμματα

Τρία νέα προγράμματα για αγρότες και αγροτουρισμό από Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόγραµµα ενίσχυσης µεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Σχέδια Βελτίωσης συλλογικών σχηµάτων και επενδύσεις αγροτουρισµού, είναι οι τρεις δράσεις που αναµένεται να προκηρυχθούν τον Ιανουάριο του 2022 από το Ταµείο Ανάκαµψης.

18-19_39_2

Γιώργος Κοντονής

2372
2
Η ενίσχυση θα κυµαίνεται κατά µέσο όρο στο 50% του προϋπολογισµού των επενδυτικών σχεδίων, ενώ για τη µεταποίηση, τα ποσοστά θα αυξάνονται κατά 10% για συλλογικές κινήσεις. 

Συνολικά το πρόγραµµα για τον αγροτικό τοµέα περιλαµβάνει πέντε βασικές δράσεις ύψους 520 εκατ. ευρώ και εκτός από τις παραπάνω τρεις, αναµένονται προσκλήσεις για αναδιάρθρωση καλλιεργειών που αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες για όλη τη χώρα το οποίο θα διαχειριστούν αποκλειστικά και µόνο συνεταιρισµοί και όχι µεµονωµένοι αγρότες. Και επίσης η γενετική βελτίωση ζώων, µε χρηµατοδότηση 15 εκατ. ευρώ περίπου. Πιο συγκεκριµένα:

Για τη δράση καινοτοµία και πράσινη µετάβαση στη µεταποίηση (185 εκατ. ευρώ κονδύλια) αγροτικών προϊόντων το ποσοστό της επιχορήγησης θα διαφέρει ανάλογα µε το µέγεθος του δικαιούχου, υποστηρίζοντας τη µετατροπή των µικρών οντοτήτων σε ισχυρές και βιώσιµες επιχειρήσεις (30% για τις µεγάλες επιχειρήσεις και 45% για τις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις). Tα ποσοστά θα αυξάνονται κατά 10% για συλλογικές κινήσεις (συνεταιρισµοί ή clusters), ενώ στη συµβολαιακή γεωργία θα φτάνουν στο 40% για τις µεγάλες. Όλες οι επενδύσεις θα πληρούν κριτήρια επιλεξιµότητας που σχετίζονται µε την πράσινη σήµανση κατά 100%. H ελάχιστη επένδυση δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 1 εκατ. ευρώ για MµE (55% επιχορήγηση) και 3 εκατ. ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις (40% επιχορήγηση).

Σχέδια Βελτίωσης συλλογικών σχηµάτων

Για τον εκσυγχρονισµό του πρωτογενούς τοµέα (100 εκατ. ευρώ) η ελάχιστη επένδυση δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 2 εκατ. ευρώ (50% επιχορήγηση). Ενδεικτικά, δράσεις χρηµατοδότησης αφορούν επενδύσεις από συλλογικά συστήµατα για την επίτευξη θετικών οικονοµιών κλίµακας, ανάπτυξη συστηµάτων της ιχνηλασιµότητας, έρευνα για τα ζώα γενετικής βελτίωσης.

Αγροτουρισµός

Για τον πράσινο αγροτικό τουρισµό (προϋπολογισµός 50 εκατ. ευρώ) θα καλύπτονται κτίρια, εξοπλισµός, νέες τεχνολογίες αλλά και µεταφορικά µέσα. Oι επενδύσεις θα πληρούν κριτήρια επιλεξιµότητας που σχετίζονται µε την πράσινη σήµανση κατά 40%-100%. H ελάχιστη επένδυση δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 2 εκατ. ευρώ (50% επιχορήγηση). 

Σηµειώνεται εδώ ότι τα χρήµατα από το Ταµείο Ανάκαµψης θα πρέπει να απορροφηθούν ταχύτατα και µέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και να έχουν εξοφληθεί οι επιδοτήσεις.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2021 23:20Κωνσταντίνος

Όσοι ξέρουν τι σημαίνει αναπτυξιακός δε θα πάρουν

Απάντηση

22-11-2021 03:27ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ (ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 100% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις