BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προκαταβολές τρακτέρ πριν βγουν τα Σχέδια λόγω βραδείας παράδοσης

Τα χέρια για την αγορά τρακτέρ ενόψει των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, φαίνεται να έχει ξεκινήσει να δίνει ήδη µερίδα δραστήριων αγροτών σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε την προκήρυξη να αναµένεται εντός του Σεπτεµβρίου.

18-19_48

Γιώργος Κοντονής

11552
9

Μάλιστα, η πρόσκληση των 180 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε πόρους, λόγω της υποαπορρόφησης που αναµένεται σε προγράµµατα όπως η Απονιτροποίηση (ρεπορτάζ σελ. 19), αλλά και από άλλα ΠΑΑ που δεν θα προχωρήσουν. Όσον αφορά ειδικότερα το θεσµικό πλαίσιο του προγράµµατος, η αγορά εκφράζει πάντως την ανησυχία της για το γεγονός ότι στη νέα πρόσκληση µε τον µέχρι σήµερα σχεδιασµό, δεν δύναται να επιδοτηθούν επενδύσεις άνω των 130.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή, ποσό µειωµένο κατά 170.000 ευρώ σε σχέση µε την περασµένη προκήρυξη.

Ο λόγος προφανώς είναι η εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών σε σειρά υλικών, από τον χάλυβα µέχρι το ξύλο και τα καλώδια, αλλά και οι αυξήσεις στις τιµές αγροτικού εξοπλισµού όπως τρακτέρ και παρελκόµενα. Ειδικότερα όσον αφορά τα επιλέξιµα κόστη (τιµοκατάλογος εύλογου κόστους) η αγορά στην περασµένη πρόσκληση κινήθηκε πάνω-κάτω µε τον ίδιο κατάλογο του 2010 σε ό,τι αφορά την κατασκευή στάβλων, αµελκτήριων, θερµοκηπίων, αποθηκών κ.λπ.. Προφανώς όµως πλέον, οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα στις απαραίτητες διορθώσεις των σχετικών τιµοκαταλόγων, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγµατικότητα.

Αναφορικά τώρα µε τα τρακτέρ εδώ µένει να φανεί πώς θα διαµορφωθεί η κατάσταση. Υπενθυµίζεται πως στην περασµένη πρόσκληση το κόστος που δικαιολογούνταν προς επιδότηση ήταν αυτό της χαµηλότερης προσφοράς που προσκόµιζε ο αγρότης µείον ένα 5% και µέχρι το ποσό των 125.000 ευρώ. Και αυτό, µετά την απόσυρση του γνωστού τιµοκαταλόγου που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Οι απαιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραµµα θα είναι αυξηµένες, όπως έχει γίνει γνωστό από τις διαχειριστικές αρχές κι αυτό θα φανεί κυρίως στην Τυπική Απόδοση ένταξης (εξετάζεται να ανέλθει στα 12.000 ευρώ) και στις απαιτήσεις καινοτοµίας του επενδυτικού σχεδίου. Παράλληλα, όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν προσαρµοσµένο µέγεθος της δυναµικότητας της εκµετάλλευσης (ως ποσοστό της Τυπικής Απόδοσης).

Η ένταση ενίσχυσης δεν αναµένεται να αλλάξει και θα κυµανθεί από 40-80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του υποψήφιου γεωργού. Το µεγαλύτερο ποσοστό αφορά γεωργούς ηλικίας έως 41 ετών ή δικαιούχους του µέτρου Νέων Αγροτών της περασµένης πενταετίας. 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2022 14:09Mακης

Γεωργοί με αροτραιες καλλιέργειες από 50-200 στρεμ προσπαθούν να αγοράσουν και να συντηρήσουν τρακτέρ 100 ίππων αξίας 100.000 ευρώ και παρελκόμενα άλλα τόσα.Μιλαμε για ανωμαλία.... Ακόμα και τζάμπα να τους τα δώσουν δεν συμφέρει να τα κυκλοφορούν ...είναι απλά ηλίθιοι. Είναι ίδια φάση με το τα χαρίζεις μια Ferrari σε κάποιον που δουλεύει για 1000 ευρώ και να κλαίγεται μετά ότι δεν έχει να τη φουλαρει και να καλύψει τα έξοδα της. Το 1993 αγόρασα ένα John Deere 3350 Χωρίς σχέδιο από Γερμανία.Μου βγήκε σε δρχ κάπου 8.5 εκατομμύρια.Στην Ελλάδα το ίδιο ακριβώς με ίδιο κιβώτιο 40 χιλιομέτρων το πουλούσαν 10.5 και το σχέδιο βελτίωσης εάν έφτιαχνα ήταν 40%.... Δηλαδή εάν "Λάδωνα" τον γεωπόνο που θα εξέταζε την αίτηση θα έπαιρνα τελικά κάπου 3 αντί για 4 εκατομμύρια επιδότηση και θα μου έβγαινε 7.5.Αλλα εάν καθυστερούσε λέει να εγκριθεί η επιδότηση ας πούμε 6 μήνες ή 1 χρόνο θα πλήρωνα τους τόκους για τα 4 που θα περίμενε η αντιπροσωπεία οπότε με 20% θα το εξαφάνιζαν και το εκατομμύριο που θα γλυτώνω.Απατεωνες σκέτοι... Είχα 750 στρεμ ιδιόκτητα και περίπου 400 νοικιασμένα.Το τρακτέρ έγραφε 700 ώρες το χρονο και μέχρι το 2007 είχα περάσει τις 10.000 ώρες.Το έχω ακόμη έχει 18.000 ώρες αλλά κάνει μόνο ελαφριές δουλειές.29 ολόκληρα χρόνια κύριοι τα λεφτά του τα έχει βγάλει 2 φορές χωρίς επιδοτήσεις και μαλακίες.Γιατι δούλευε δεν ήταν παρκαρισμένο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-05-2022 12:57Ι Κ ΜΠΑΣΟΥΡΑΚΟΣ

Συμφωνώ με προλαλισαντες .Όλες αναιξερετως οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν πρόχειρα τα αγροτικά θέματα με αποτέλεσμα να μην δικαιωνουνται οι πραγματικοί αγρότες.Λυσεις υπάρχουν αλλά ο κομματικός μηχανισμός δεν αφήνει να εφαρμοσθούν σωστές και καθολικές λύσεις.

Απάντηση

03-05-2022 08:04Μ

νει αγρότες ? η πιο πολύ δεν έχουν πατησησ καν σε χωράφι δεν ξέρουν καν που βρίσκετε τα χωράφια που δηλώσαν εινε μόνο για να τα πάρουν και να φύγουν αντί να στηρίχθη ο πραγματικός αγρότης που δουλεβη κάθε μέρα στα χωράφια

Απάντηση

02-05-2022 19:06Ασημένιος

Καλά γράφει ο παραπάνω φίλος,δεν εχουν ανάγκες αγοράς αγροτικών μηχανηματων άλλοι εκτός των νεων αγροτων;συνεχεια διαβαζουμε εδω και χρονια για βοήθεια στουςνεους αγροτες που ομως το μεγαλυτερο συντριπτικο ποσοστο παραταει τη γεωργία

Απάντηση

02-05-2022 14:14Γιαννης

Οι υπόλοιποι που είναι 45- 50 χρόνων τι γίνεται που έχουν 40 ετών τρακτέρ,δεν θα τα αλλάξουν ποτέ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-05-2022 12:40Παναγιωτόπουλος Γιάννης

Να δώσεις προκαταβολή και στο τέλος να είσαι επιλαχών (όπως είμαι) και να πληρώνεις μια ζωή γραμμάτια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις