BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αγροτικό net metering με εγγυημένη πρόσβαση δικτύου από 4 πηγές

Το νοµοσχέδιο Σκρέκα που τέθηκε σε διαβούλευση για τη δέσµευση του 30% του δικτύου ΑΠΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής (net metering) από αγρότες, αναµένεται να υποστηρίξουν επενδυτικά προγράµµατα που θα καλύπτουν ένα µέρος του κόστους εγκατάστασης.

18-19b_3

Γιώργος Κοντονής

10255
0

Ανοίγουν 4 πηγές  χρηματοδότησης για  αγροτικό net metering  με πάνελ, εγγυημένη η  πρόσβαση στο δίκτυο

Αναπτυξιακός Νόµος και δράσεις του Ταµείου Ανάκαµψης για τον πρωτογενή τοµέα έρχονται να στηρίξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν µε την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Παράλληλα και τα νέα Σχέδια Βελτίωσης θα καλύψουν τις επενδύσεις Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δώσει οι διαχειριστικές αρχές, ως εκ τούτου θα υπάρξει ένα ολοκληρωµένο πλέγµα στήριξης τέτοιων επενδύσεων που αφορούν µόνο την αυτοπαραγωγή.

Σηµειώνεται εδώ πως στον Αναπτυξιακό Νόµο θα µπορούν να εντάσσονται έργα αγροτών-φυσικών προσώπων προϋπολογισµού έως 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών διαµορφώνεται από 30 έως 50% σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του επερχόµενου Αναπτυξιακού Νόµου, κάτι που συνεπάγεται ακόµα πιο σύντοµη διάρκεια απόσβεσης µιας τέτοιας επένδυσης. Μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης το ύψος ενίσχυσης κυµαίνεται από 40 έως 80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του αγρότη.  

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως το 2021, η αγορά των συστηµάτων αυτοπαραγωγής υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Πιο συγκεκριµένα, εγκαταστάθηκαν 38 MWp νέων συστηµάτων µε ενεργειακό συµψηφισµό ή εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της κατηγορίας αυτής στα 89 Mwp.

Το τέταρτο μέτρο ενίσχυσης που έρχεται να διευκολύνει επενδύσεις αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έρχεται το προσεχές φθινόπωρο μέσα από το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε έργα εγκατάστασης πάνελ. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο εν λόγω μέτρο προωθείται και η συμμετοχή αγροτών στην παρέμβαση αυτή.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις