BACK TO
TOP
Προγράμματα

Βαραίνει η γραφειοκρατία στα φωτοβολταϊκά, καίει και το αγροτικό ρεύμα

Αγροτικά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10kW που κατασκευάζονται κυρίως για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στις ποµόνες, φαίνεται να αφορά µεταξύ άλλων η κυβερνητική εξαγγελία περί ενίσχυσης 250.000 µικρών έργων net-metering.

solar-panels-underperforming__1_

Γιώργος Κοντονής

4468
1

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτοµέριες του µέτρου (ποσοστό επιδότησης, Ταµείο χρηµατοδότησης κ.λπ), ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εγκατάσταση θα γίνει µε βάση την ποσόστωση (30% για αγρότες) που έχει ανακοινώσει ο ∆Ε∆∆ΗΕ για τον επιπλέον ενεργειακό χώρο που ανοίγει.

Το ζήτηµα εδώ βέβαια είναι ότι από την εξαγγελία έως την προκήρυξη και από την προκήρυξη έως την αίτηση και την υλοποίηση, ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιµος µε τέτοια προγράµµατα και σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ Σχέδια Βελτίωσης) περνάνε µέχρι και 2-3 χρόνια έως ότου ο παραγωγός δει την επένδυσή του να υλοποιείται. Και από την υλοποίηση έως την πληρωµή, απαιτούνται αρκετές φορές µήνες. Ωστόσο, τώρα είναι που «καίει» τους παραγωγούς το ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. «Έχω ήδη προσφορά για 50ρι φωτοβολταϊκό. Είναι µία επένδυση ύψους 50.000 ευρώ, να προχωρήσω τώρα, ή αξίζει τελικά να περιµένω τα Σχέδια Βελτίωσης;» είναι µία αγωνία που µεταφέρει κτηνοτρόφος στην Agrenda, ο οποίος εκτός των άλλων περιµένει να δει αν θα είναι δικαιούχος στους Νέους Αγρότες για να καλύψει µέρος του κόστους.

Επισηµαίνεται πως στα Σχέδια Βελτίωσης οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να προχωρούν στην υλοποίηση της επένδυσης αµέσως µετά την οριστική κατάθεση φακέλου. Ωστόσο όπως είναι τα πράγµατα (µόλις 180 εκατ. ευρώ µπάτζετ και 12.000 Νέοι Αγρότες στο «περίµενε» για επενδύσεις), το ρίσκο είναι µεγάλο για εκείνος που θα υπολογίζει στην ένταξη ώστε να βγάλει την επένδυση.

Φυσικά, εν αναµονή βρίσκεται ο αγροτικός κόσµος και για το σχετικό καθεστώς από τον Αναπτυξιακό Νόµο, το οποίο συνεχώς εξαγγέλεται µε επίσηµες τοποθετήσεις του υπουργού Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, και κάθε φορά πάει πίσω. Εκεί, όσον αφορά τουλάχιστον την αξιολόγηση των φακέλων, οι αρµόδιοι λένε πως προβλέπεται αξιολόγηση εντός 45 ηµερών από τη λήξη του καθεστώτος για τις περιπτώσεις συγκριτικής αξιολόγησης ή εντός τριάντα 30 ηµερών για τις περιπτώσεις της άµεσης αξιολόγησης.  Οι προκηρύξεις θα έχουν 3µηνη διάρκεια. Καλώς εχόντων των πραγµάτων λοιπόν, θα µπορούσαν έργα σε ΑΠΕ από αγρότες να υλοποιούνται και να χρηµατοδοτούνται εντός 6µήνου, από την προκήρυξη του Αναπτυξιακού Νόµου.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-09-2022 21:20Παντελης Βασιλακος

Γιατί δεν ενημερώνετε τους αγρότες & κτηνοτρόφους για ανεμογεννητριες μορης όχληση??? Γιατί εστιάζετε στα φοτοβολταϊκα???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις