BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δεύτερη ευκαιρία για στάγδην άρδευση με τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Ακόµη µία ευκαιρία για την επιδότηση αρδευτικού εξοπλισµού έχουν οι αγρότες της χώρας µε την έναρξη των αιτήσεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου την ερχόµενη βδοµάδα. Την ίδια ώρα οι φάκελοι του Μέτρου 4.1.2 βρίσκονται πλέον σε στάδιο αξιολόγησης, µε το σχετικό χρονοδιάγραµµα των Περιφερειών να θέτει στόχο να έχει τελειώσει η σχετική διαδικασία έως τις 30 Οκτωβρίου.

18-19_53

Γιώργος Κοντονής

5095
9

Δεύτερη ευκαιρία για στάγδην άρδευση με τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, εγκρίσεις έως 30 Οκτωβρίου στα παλιά

Ο νέος εξοπλισµός άρδευσης εξελίσσεται πάντως σε µία κρίσιµου χαρακτήρα επένδυση, όχι µόνο λόγο των φαινοµένων ξηρασίας και της ιδιαίτερης καταπόνησης του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχές της χώρας. Αλλά και λόγο των νέων προϋποθέσεων που σχεδιάζεται να τεθούν όσον αφορά τη λήψη ορισµένων συνδεδεµένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα η ζήτηση αναµένεται να αυξηθεί για συστήµατα άρδευσης λόγω και του προγράµµατος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών που θα ξεκινήσει τις ερχόµενες ηµέρες.

Ειδικότερα πάντως, όσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόµο, για να επιδοτηθούν δαπάνες σε αρδευτικό εξοπλισµό θα πρέπει να συνοδεύονται από µελέτη εξοικονόµησης ύδατος.

Τα αρδευτικά θα προβλεφθούν στα Σχέδια Βελτίωσης 2022

Σηµειώνεται εδώ πως οι δαπάνες για επενδύσεις που αφορούν την ορθολογική χρήση ύδατος, θα επιδοτούνται κατά προτεραιότητα στα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν εντός του έτους. Σε αντίθεση µε το 2017 που το πρόγραµµα δεν επιδοτούσε αρδευτικό εξοπλισµό και έπρεπε να βγει ξεχωριστό Μέτρο, φαίνεται πλέον ότι από την περιγραφή της νέας προκήρυξης θα είναι δυνατή η προσθήκη δαπανών για αρδευτικά συστήµατα σε έναν φάκελο µαζί µε τον υπόλοιπο εξοπλισµό που χρειάζεται ο αγρότης.

Σε 9 µήνες, 545 αιτήσεις

Ειδικότερα όσον αφορά την πορεία των φακέλων στο Μέτρο 4.1.2 (προϋπολογισµού 37 εκατ. ευρώ) σηµειώνεται πως δεν υπήρξε το αναµενόµενο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του προγράµµατος και των απαιτήσεων που είχε. Συγκεκριµένα έγιναν 545 αιτήσεις σύµφωνα µε στοιχεία από το ΠΣΚΕ, µε την πρόσκληση να µένει ανοιχτή για 9 µήνες ύστερα από πολλαπλές παρατάσεις. Όσον αφορά την αξιολόγηση αυτή αναµένεται να τελειώσει όπως προαναφέρθηκε έως τις 30 Οκτωβρίου, ώστε να βγουν οι αποφάσεις ένταξης το Νοέµβριο και ύστερα όποιος δικαιούχος το επιθυµεί να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηµα πληρωµής. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως µε βάση τη ζήτηση, είναι να ικανοποιηθούν σχεδόν όλες οι αιτήσεις από τα διαθέσιµα κονδύλια.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου εξέταση εν δυνάμει

∆ιορία έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν οι οχτώ Περιφέρειες της χώρας που άνοιξαν σε πρώτη φάση τη διαδικασία των εντάξεων Νέων Αγροτών, για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των ενστάσεων και των εν δυνάµει δικαιούχων. Μετά θα εκδοθεί ο νέος πίνακας δικαιούχων και στη συνέχεια (κατά πάσα πιθανότητα το Νοέµβριο) θα γίνει η πληρωµή της πρώτης δόσης. Οι 8 περιφέρειες είναι: ∆υτική Μακεδονία, ∆υτική Ελλάδα, Κρήτη, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Ανατ. Μακεδονία-Θράκη.

Σηµειώνεται πως την περασµένη εβδοµάδα πιστώθηκε στους λογαριασµούς των δικαιούχων του προγράµµατος των Νέων Αγροτών, τριών Περιφερειών της χώρας η πρώτη δόση. Συγκεκριµένα, µετά την ολοκλήρωση των προβλεπόµενων ελέγχων από τις αρµόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 1.379 δικαιούχοι πληρώθηκαν συνολικά 35.729.750 ευρώ. Πλέον µένουν οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου (221 και 507 δικαιούχοι αντίστοιχα). Στο Βόρειο Αιγαίο έχει εγκριθεί ήδη η διάθεση πίστωσης ύψους 19.490.000, κάτι που σηµαίνει ότι η πληρωµή θα ολοκληρωθεί σύντοµα. Αντίθετα στο Νότιο Αιγαίο δεν έχει υπάρξει ακόµη η σχετική απόφαση.

Με βάση πάντως τον τρόπο που τηρείται το χρονοδιάγραµµα, για να κλείσουν οι εκκρεµότητες  των νέων αγροτών σε όλες τις περιφέρειες θα φτάσουµε τέλη Νοεµβρίου. Άλλωστε, σε σχέση µε την προωθούµενη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων αποκάλυψε πως στο αµέσως προσεχές διάστηµα (σ.σ κοντά στην έκθεση Agrotica) θα βγει η προαναγγελία µε την περιγραφή του αντικειµένου και άλλες κρίσιµες παραµέτρους του προγράµµατος, ενώ ως προς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξέφρασε την εκτίµηση ότι «θα είναι στον αέρα τέλος Νοεµβρίου, αρχές ∆εκεµβρίου».

Προειδοποίηση για «σπουδαστές» Νέους

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε σχετική εγκύκλιο προειδοποιεί τους Νέους Αγρότες, πως έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδοµένων φοιτητών/φοιτητριών στα ΑΕΙ της Χώρας καθώς και σπουδαστών / σπουδαστριών στα δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Χώρας και θα πραγµατοποιεί σχετικό ετήσιο έλεγχο ώστε να εξακριβώνεται πως οι δικαιούχοι δεν σπουδάζουν. «Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που επικαλέστηκαν άγνοια της συγκεκριµένης προϋπόθεσης µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν προβλήµατα κατά την εφαρµογή του µέτρου. Συνεπώς παρακαλούµε να ενηµερωθούν οι δικαιούχοι να µην αποκτήσουν την ιδιότητα του φοιτητή/σπουδαστή εγγραφόµενοι σε ΑΕΙ ή δηµόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηµατικού τους σχεδίου, καθώς η ενέργεια αυτή διασταυρώνεται και θα οδηγεί στην απένταξη του δικαιούχου και στην αναζήτηση της πρώτης δόσης ως αχρεωστήτως καταβληθείσας», αναφέρει.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2022 16:55Δημήτρης

Φτάνει τόσα ψέματα,σας βρεθήκαμε,φύγετε επιτέλους...

Απάντηση

04-10-2022 10:46Θανος

Φίλε επιλαχών δεν θα εγκρίθηκε ποτέ όπως κι εγώ, δύστυχος αυτοί το κάνανε και αυτό

Απάντηση

30-09-2022 22:18kostas

ΝΙΩΘΩ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ! ΑΡΙΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΤΕΛΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ! Π.Χ. ¨ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΣΕ ΑΝΥΔΡΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ...... ΕΠΙΣΗΣ , ΦΥΤΕΥΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΓΑ......ΑΚΟΜΗ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Η ΥΠΕΡΒΟΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ.....ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΩΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΒΑΛΟΜΕΝΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΩΝ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ......

Απάντηση

30-09-2022 17:09Αργυρης

Όσο φορά τους σπουδαστές νέους αγρότες η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μόνο τους φοιτητές των γεωτεχνικών σχολών,εξάλλου αυτοί θα ασχοληθούν πραγματικά με τον προτωγενη τομέα. Αλλά αυτή η δήθεν φιλελεύθερη κυβέρνηση επιδοτεί και επιλέγει πλασματικους νέους αγρότες που στην καλύτερη δεν ξέρουν που είναι τα χωράφια. Δυστυχώς άλλο ένα πρόγραμμα που τα χρήματα θα καταλήξουν σε αγορές αυτοκινήτων...

Απάντηση

30-09-2022 17:08Γιώργος

Εγω που σπουδάζω πάνω στο κομμάτι αυτό και είμαι επιλαχών αν εγκριθω θα με κόψουν μετά?

Απάντηση

30-09-2022 16:27Αγροτης

Τι να τα κανουμε τα λαστιχα ποτισματος οταν δεν εχουμε νερο να ποτισουμε;;;;;να περασει απο μεσα τι,γιαουρτι ή πορτοκαλαδα;;;;;;στραγγιξαμε απο νερο και χρεωκοπησαμε.ας βοηθησει η κρατικη μηχανη να βρεθει νερο σε περιοχες που το εχουν αναγκη οπως η Κορινθια.

Απάντηση

30-09-2022 14:08Αλέξανδρος

Βόρειο Αιγαίο έχει πληρωθεί κάνεις??

Απάντηση

30-09-2022 09:07ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ .ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις