BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ολοκληρωμένα πλάνα επενδύσεων βολεύει το πλαίσιο Αναπτυξιακού

Ο περιορισµός του 30% επί του προϋπολογισµού του φακέλου αγροτών για τις δαπάνες σε τρακτέρ και παρελκόµενα, αλλά και το αντίστοιχο πλαφόν 45% για κατασκευή σταβλικών εγκαστάστασεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση µε τις ανάγκες της παραγωγής όπως τεκµηριώνονται καθηµερινά στο πεδίο.

18-19_54

Γιώργος Κοντονής

2674
7

Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα στη φυτική παραγωγή (φάκελος προϋπολογισµού 50.000 έως 200.000 ευρώ το µέγιστο), το σχετικό ποσοστό που αφορά τα τρακτέρ, κατευθύνει τις επιλογές σχεδόν αποκλειστικά για δενδροκοµικά ή οχήµατα ανοιχτού πεδίου το πολύ έως 100 ίππους. Ακόµη και ένα µικρό τρακτέρ των 30.000 ευρώ να θέλει να αγοράσει κάποιος θα πρέπει να «φορτωθεί» επιπλέον έξοδα 60.000 ευρώ περίπου (φ/β, αρδευτικά, φύτευση δέντρων κ.λπ.), τα οποία δεν πρέπει να αφορούν παρελκόµενα. Στο τέλος λοιπόν µπορεί ένας αντί να κάνει µια δουλειά απλά να πληρώνει τόκους και δάνεια, εφόσον αναγκάζεται να γεµίσει ένα 70% του φακέλου του µε επενδύσεις που µπορεί να µη χρειάζεται.

Εδώ θα πρέπει να σκεφτούν οι ιθύνοντες το εξής: στα περασµένα Σχέδια Βελτίωσης ο µέσος φάκελος είχε προϋπολογισµό 100.000 ευρώ και στην πλειοψηφία τους περιείχαν τρακτέρ ως επιλέξιµη δαπάνη. Άραγε, πόσοι εξ αυτών είχαν επιλέξει τρακτέρ και παρελκόµενα µέγιστης αθροιστικής αξίας 30.000 ευρώ; Προφανώς, αν όχι κανείς τότε ελάχιστοι, οπότε η σχετική απόφαση για τον Αναπτυξιακό Νόµο µοιάζει τουλάχιστον «αψυχολόγητη».

Στους κτηνοτρόφους τώρα, ακόµη µία ενέργεια των αρµοδίων που προκαλεί απορία ως προς το σχεδιασµό του Νόµου, είναι το πλαφόν του 45% για τον στάβλο. Την ίδια ώρα απαγορεύεται η αγορά ζώων, οπότε ο ενδιαφερόµενος, θα πρέπει να καλύψει το άλλο 55% της επένδυσής του µε άλλα έξοδα (π.χ χαρµανιέρες, παγολεκάνες, ταΐστρες, ποτίστρες) τα οποία δεν αφορούν κτιριακά.  Από την άλλη, δεν τίθεται πλαφόν στην αγορά τρακτέρ όπως στη φυτική παραγωγή. ∆ηλαδή ένας κτηνοτρόφος επιτρέπεται να αγοράσει τρακτέρ των 80.000 ευρώ, αλλά ένας αγρότης µε 400 στρέµµατα βαµβάκι δεν µπορεί.

Στο γεγονός πως η αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού αγροτών µέσω Αναπτυξιακού Νόµου καθίσταται πρακτικά αδύνατη εξαιτίας των µεγάλων περιορισµών, στάθηκε παράλληλα ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας στο πλαίσιο συνάντησης µε τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Ο υπουργός απάντησε πως ο Αναπτυξιακός προϋποθέτει ολοκληρωµένο σχέδιο από τους αγρότες και όχι µεµονωµένη αγορά αγροτικού µηχανήµατος ή κατασκευή κτιρίου. Είναι προφανές πως και µε δεδοµένο ότι ο Αναπτυξιακός Νόµος για την Αγροδιατροφή επιδοτεί το 40% της επένδυσης (50% µόνο στα ορεινά), η πλειοψηφία των φυσικών προσώπων παραπέµπεται στα επερχόµενα Σχέδια Βελτίωσης.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-10-2022 15:16ΘΑΝΑΣΗΣ

Πριν από οποιαδήποτε κίνηση δοκιμάστε να βαθμολόγησε το σχέδιο σας ε βάση το βαθμολογική του νέου αναπτυξιακού και σας περενει μια έκπληξη. Η ελάχιστη βαθμολογία του 60% του άριστα είναι άπιαστο όνειρο για όλους σας. 30 βαθμοί καλύπτονται από μεγάλη αύξηση προσωπικού κυρίως πτυχιούχων! Πόσοι θα προσλάβουν προσωπικό και πτυχιούχους? Όσο για τα ποσοστά επιδότησης είναι 40 ή π 50 μόνο χωρίς τις προσαυξήσεις των ΜΜΕ. Μην παραπλανατε τον κόσμο. Καλές ...επενδύσεις λοιπόν σε όλους σας.

Απάντηση

18-10-2022 14:17Teo

Το έκαναν επίτηδες...ηια να μην το κάνει κανένας αγρότης..με τα κονδύλια αδιάθετα ..ξερουν αυτοί..

Απάντηση

18-10-2022 12:05Αγρο

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο τι ακριβώς ισχύει με τα σχέδια βελτίωσης επειδή δεν γνωρίζω ; Απ' ότι καταλαβα απ' αυτό το άρθρο πρέπει στο φάκελο να βάλεις διάφορες δαπάνες; ( Πχ τρακτέρ , παρελκόμενο , φυτεύσεις κλπ)?? Άμα μπορεί κάποιος ας μου εξηγήσει ευχαριστώ πολύ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-10-2022 11:48 Αγγούρια καλυβιοτικα

ΤΡΈΛΑΑΑΑΑΑ

Απάντηση

18-10-2022 09:57Θάνος

Το ποσοστό επιδότησης δεν είναι 40% ή 50 % όπως αναγράφετε. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (κυμαίνονται από 40% έως 50% αναλόγως την Περιφέρεια, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο που είναι 60%). Οι εν λόγω εντάσεις προσαυξάνονται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για τις μεσαίες επιχειρήσεις και κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) είναι μικρές ή πολύ μικρές, τότε τα ανώτατα όρια εντάσεων αυξάνονται σε 60% έως 70%, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο που φτάνει το μέγιστο 75%. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κυμαίνεται δηλαδή από 80% * 60% = 48% και 80%*70% = 56%, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο που φτάνει το μέγιστο 80%*75% = 60%. Ειδικά για επενδυτικά σχέδια σε ορεινές περιοχές ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου, δηλαδή η επιχορήγηση κυμαίνεται από 60% έως 70%, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο που φτάνει το μέγιστο 75%.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις