BACK TO
TOP
Προγράμματα

Aνώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο για την αγορά τρακτέρ στα νέα Σχέδια

Την πρόταση για ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο για την αγορά τρακτέρ, με μία προσαύξηση αν πρόκειται για μηχάνημα με καμπίνα ή φέρει εξοπλισμό όπως μπροστινά υδραυλικά και εμπρόσθιο PTO (δυναμοδότης) προωθούν οι διαχειριστικές αρχές, ενόψει της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης 2022.

KAR_8167_AGROTICA_OKT_22_2

Γιώργος Κοντονής

10140
15

Aνώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο για  την αγορά τρακτέρ  μέσω των νέων Σχεδίων  στην πρόταση Τσιατούρα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση της επόμενες ημέρες, και όπως διεμύνησε ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιος Τσιατούρας, ο σχεδιασμός για το «εύλογο κόστος» απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του περιορισμένου μπάτζετ της πρόσκλησης. «Δεν θα πω προς το παρόν νούμερα, αλλά η πρόταση αυτή θα είναι απολύτως ανοιχτή για κουβέντα», ανέφερε ο ίδιος στην εκδήλωση με θέμα: «Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Agrotica.



Αυτό πάντως που ανησυχεί την αγορά είναι η πρόθεση των αρχών να μειώσει περαιτέρω το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού για τους φακέλους της φυτικής παραγωγής στα 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ της αρχικής εκτίμησης (και από 300.000 ευρώ της προκήρυξης του 2017).

Οι αρχές προσανατολίζονται προς αυτή τη μείωση καθώς ο μέσος όρος προϋπολογισμού των φακέλων της περασμένης προκήρυξης ήταν στα 97.000 ευρώ, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο γ.γ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παραπέμποντας στον Αναπτυξιακό Νόμο για μεγαλύτερους φακέλους. Παράλληλα ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της αγοράς γης από τα Σχέδια Βελτίωσης λέγοντας πως βρίσκεται προς συζήτηση το ποσοστό που θα μπορεί να καταταλαμβάνει στο φάκελο η σχετική δαπάνη, το οποίο θα είναι 10-15%. Σημείωσε επίσης πως θα απαγορεύονται οι συναλλαγές μεταξύ συγγενών α’ βαθμού στα πλαίσια αυτά.

Αναφορικά με τη μοριοδότηση της νέας προκήρυξης Σχεδίων Βελτίωσης, οι κκ. Παπαγιαννίδης και Τσιατούρας παραδέχτηκαν πως οι Νέοι Αγρότες θα έχουν σαφέστατα μεγάλο προβάδισμα ένταξης και λόγω της ευκολίας που θα έχουν για την απόδειξη της ίδιας συμμετοχής στο 20% των δαπανών, το οποίο καλύπτεται εύκολα από την α’ δόση το πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Σχετικά με τους κλάδους προτεραιότητας ανά Περιφέρεια, ο κ. Τσιατούρας είπε πως θα γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις και πως δεν γίνεται σε κάθε Περιφέρεια να μοριοδοτείται «ό,τι σπέρνεται και ό,τι βελάζει» οπότε θα υπάρξει σαφώς περιορισμός των παραγωγικών προσανατολισμών που θα λαμβάνει μόρια. Τέλος, ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων υπενθύμισε πως οι οποιεσδήποτε δαπάνες (τιμολόγια) πρέπει να κοπούν μετά την αίτηση στα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να είναι επιλέξιμες. «Δεν κόβουμε τιμολόγια τώρα για να μπουν στα Σχέδια Βελτίωσης. Μπορεί κάποιος να δώσει βέβαια προκαταβολή 15% κάτι που προβλέπει η απόφαση, αλλά να μην κόψει τιμολόγια», προειδοποίησε.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2022 16:30Takis

Αυτός Τσιατούρας που ελέγχει τα σχέδια βελτίωσης εδώ και χρόνια, πέρα από ανίδεος και ψευτο ιδεολόγος, μόνο προβλήματα δημιουργεί κάθε φορά που κατεβάζει το κουκούτσι μυαλό του μια πρόταση. ΔΙΩΧΤΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από την καρέκλα του.

Απάντηση

27-10-2022 15:33Μια ζωή επιλαχών

Βάλτε ένα όριο σε αυτούς που μπήκαν2 και 3 φορές σε σχέδια βελτίωσης.. και έχουν πάρη τα πάντα..οχι για κάποιον που μπαίνει Πρώτη φορα για να γίνει και αυτός ανταγωνιστικός..

Απάντηση

27-10-2022 11:53 Το τουρμουκι

Για να καταλαβετε την ασχετοσυνη σας κυριοι τεχνοκρατες των υπουργειων σας παραθετω τα εξης : Ολος ο γεωργικος εξοπλισμος εχει τσιμπησει ενα 20% μετα την πανδημια κ ακομη περισσοτερο οι πρωτες υλες κατασκευης υποδομων,εσεις ομως επιμενετε οτι πρεπει να κατεβει το μεγιστο υψος επενδυσης... Ολα τα σχεδια του 2017 που δεν υλοποιηθηκαν ειχαν να κανουν με επιτυχοντες που εστηναν σχεδιο 200.000€ κ δεν ειχαν ουτε 10.000€ για να ξεκινησουν αλλα επιμενετε οτι πρεπει να μοριοδοτηθουν οι αιτουντες με τα ιδια ακριβως χαρακτηριστικα (νεοι με σπανακια και αφαντα κηπευτικα) Γεωργια Ακριβειας,ευφυης γεωργια και ψηφιακη μεταβαση γεωργιας (της Ελλαδας που ηγειται στην 4η βιομηχ. επανασταση ντε!) γελανε κ οι πετρες....Ρωτηστε λιγο ποσο κοστιζουν αυτα ,που μου θελετε με 100 χιλιαρικα να γινουμε Ευρωπη....Καινοτομιες που αγνοουν οι υπαλληλοι της εκαστοτε περιφερειας ,θα ερθει ο 60ρης γεωπονος να αξιολογησει τα επιμερους στοιχεια ενος ελκυστηρα /ψεκαστικου / λιπασματοδιανομεα κ θα κρινει αυτος ποια δινουν μορια κ ποια οχι...ασχετως που δεν ξερει ουτε τι σχημα εχουν πλεον οι λιπασματοδιανομεις..... Λοιπον ,ειτε θα παραδεχτειτε οτι η προθεση σας ειναι μοιρασετε λιγα λεφτουδακια σε οσους περισσοτερους γινεται για να βουλωσετε οσα στοματα μπορειτε, ειτε θα παραδεχτειτε οτι εχετε παντελη αγνοια περι εκσυγχρονισμου γεωργ. εκμεταλλευσεων και απεγνωσμενα ψαχνετε καπως να σταθειτε..... Η λυση:Σχεδια χωρις προκυρηξεις, αναλυτικοι φακελοι με οραμα, στοχους ,πραγματικα νουμερα και σοβαρους ελεγχους σε ολα τα επιπεδα, οχι αλλοι πανομοιοτυποι φακελοι με μοναδικο κριτηριο μια τυπικη αποδοση . Φτανει πια με τις εκμεταλλευσεις των δεκα αιτουντων ( παιδια εγγονια νυφες )Να στηριχτουν αυτοι που ψαχνουν τηνευκαιρια να πανε παραπερα, οχι αυτοι που ακομα σκεφτονται αν και μηπως....

Απάντηση

26-10-2022 18:36Μακης0708

Μας τα έχουν ζαλίσει με την προτεραιότητα των "Νέων Γεωργών"..... Στα σοβαρά τώρα θεωρεί κανείς ότι "κάποιος" που μέχρι τα 40 δεν είχε καμμία σχέση με το επάγγελμα του γεωργού και δεν έχει ήδη στην κατοχή του ένα αξιόλογο νούμερο ιδιοκτητών χωραφιών και υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό συνολικά κάπου 200.000-300.000 ευρώ όλα μαζί,ότι θα ξεκινήσει στην ουσία ξεβρακωτος και στην ουσία αφραγκος να παριστάνει τον Γεώργιο? Οι άνθρωποι έχουν μπερδέψει την πουτσα με την βούρτσα....βάζουν στο ίδιο καζάνι τους γεωργούς που ασχολούνται με καλλιέργειες που απαιτούν τρακτερακια 15-30 ίππων και κοστίζουν κάπου 30.000-40.000 ευρώ με τους γεωργούς που ασχολούνται με σιτηρά ,βαμβάκια,,καλαμπόκια και δουλεύουν 200,300 έως και 1.000 στρέμματα και χρειάζονται τρακτέρ 100+ίππων (μέχρι και 250-399) τα οποία κοστίζουν από 100.000 έως και 250.000 ευρώ και άλλα τόσα τα παρελκόμενα τους... Με την μαλακισμενη λογική τους πρέπει να δώσουν λέει βοήθεια στους μικρούς αλλά τους άλλους γάμησε τους.... Πριμ λέει πρώτης εγκατάστασης ....τι παπαριές είναι τούτες?Πεταμενά λεφτά για να μετακομίσουν οι άσχετοι και αφραγκοι άνεργοι σε κάνα χωριό και να τα φάνε σε ένα χρόνο...ίδια φάση με τα κάθε λογής επιδοτούμενα κωλομαγαζακια που ανοίγουν δεξιά κι αριστερά και δεν ξέρουν τι σκατα να πουλήσουν για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους...άπειρες περιπτώσεις ψιλικατζηδικων που εμφανίστηκαν και απλά λειτουργούσαν με άδεια ραφεία για ένα χρόνο μέχρι να φάει ο ιδιοκτήτης την επιδότηση....Το άνοιγε ο μαλακας και έβαζε υπάλληλο την γυναίκα του να τα ξύνει στο άδειο περίπτερο για 12 μήνες.... Ρε άντε παρατάτε μας με τις μαλακίες σας.... Σχέδια και αρλουμπες....εσάς θα περιμένουμε για να κάνουμε την δουλειά μας... .

Απάντηση

26-10-2022 15:48Γιωργος

Λοιπον για σχεδιο βελτιωσης για ενα τρακτερ 60 ιππων χρειαζομαι 50.000 ευρω τελικη τιμη με το φπα.χωρις το φπα η τιμη ειναι 40.000 ευρω.η κατηγορια ενισχυσης για εμενα επειδη θεωρουμαι πεδινος ειναι 40%.οποτε 40.000Χ40%=16.000 ευρω η κρατικη ενισχυση(το φπα ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ).η συνταξη και καταθεση φακελου κοστισει σε εναν γεωπονο μελετητη περιπου 1.000-1.200 ευρω αναλογα το υψος και την πολυπλοκοτητα του φακελου.συνολο δαπανης λοιπον 51.000 απο τα οποια μονο τα 16.000 ειναι επιδοτουμενα και τα υπολοιπα 35.000 ειναι απο την τσεπη ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ.αυταααααααα!!!!!!!!!μην μας περνανε για ηλιθιους οτι ετσι απλα θα γεμισουμε τις τσεπες λεφτα.και κατι ακομα:για να εγκριθει ο φακελος εννοειται οτι ΕΛΓΑ ΕΦΟΡΙΑ ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΥΡΩ.ποιος λοιπον θα κανει προγραμμα τετοιες εποχες με τετοιες συνθηκες;;;;;;;τα λεφτα πλεον ειναι για τα λαμογια και τους κλεφτοαπατεωνες κουμπαροκολλητους του μητσοτακη και της νεας βοθροκρατιας που ειναι βουτηγμενη μεσα στα σκ@τα,σε παιδεραστιες,βιασμους,απατεωνιες,κλεφτοδανεια, κλεφτοεισπρακτικες εταιριες ξαδερφοκουμπαρων πολιτικων.ααα ρε αφορισμενε βοθροτακη θα σε πεταει η γη επανω.Καλα σου εκανε ο επισκοπος Αμβροσιος και σε αφορισε.....!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-10-2022 14:19Ιωάννης Φοίβος Μποβης

ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση κατά εμέ είναι αναμφίβολα η προτεραιότητα των ενταγμένων ΝΕΩΝ αγροτών αλλά σαν 2οι θα πρέπει να έρχεται η εκμετάλλευση η οποίος ΔΕΝ έχει ενταχθεί στο Παρελθόν ΠΟΤΕ ! Τεράστια σημασία αποκτά αυτό γιατί ΔΕΝ είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν επωφεληθεί δύο και τρεις φορές από σχέδια!

Απάντηση

26-10-2022 12:51Μαρια

Αν νομίζουν ότι οι νέοι αγρότες και ειδικά του ειδικού καθεστώτος έχουν από πίσω ένα πατέρα με χρήματα είναι γελασμενοι έτσι δεν θα έχουμε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα αγροτικά ας κάνουν ένα γκάλοπ και θα το καταλάβουν εκτός και δεν τους ενδιαφέρει για τους μικρούς και νοιάζονται μόνο για τους μεγάλους γεωκτημονες

Απάντηση

26-10-2022 10:58Λευτέρης

Αυτό που οι αρχές όπως τις ονοματίζουν, θεωρούν δεδομένο ότι οι νέοι έχουν κρατήσει ολα τους τα χρήματα στην άκρη με τον πληθωρισμό στα ύψη και τα κόστη καλλιέργειας στο θεό με κάνει να πιστεύω όλο και περισσότερο πως δεν έχουν ιδέα από αγροτική.

Απάντηση

26-10-2022 09:54Παντελής

Πάλι όρια; Μακάρι!!!!!

Απάντηση

26-10-2022 09:04Μιχαλης

Τα 100κ είναι πολύ λίγα δεν θα μπορέσει κανείς νέος να επενδύσει σωστά και να κάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης ώστε να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να είναι ανταγωνιστικός οργανωμένος και ξεκούραστος !και αυτό γιατί για την αγορά ενός τραχτερ χρειάζεσαι τουλάχιστον 75-80κ από εκεί και πέρα δεν μένει περιθώριο για μηχανήματα Εκσυγχρονισμό-Ευφυής Γεωργία όποτε όλα αυτα που προείπαν των προηγούμενο καιρό θα γυρίσουν μπούμερανγκ πάνω τους γιατί κανείς νέος η παλιος αγρότης δεν θα μπορέσει να επενδύσει και κυριότερα η νέοι γιατί έχουν σκοπό την αγορά τραχτερ και μηχανημάτων. Καλη σας μέρα κύριοι .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις