BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εξετάζεται η επέκταση Αναδιάρθωσης σε μεμονωμένους αγρότες

Την επέκταση του προγράμματος Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών και σε φυσικά πρόσωπα, φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 163 εκατ. ευρώ, το οποίο προς το παρόν αφορά μόνο συνεργατικά σχήματα, δεν έχει την απορροφητικότητα που πρέπει και εξετάζεται η επέκτασή του», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς σε ευρεία σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, που έγινε στην Τρίπολη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

16-17_pin_13_2

Γιώργος Κοντονής

4695
0

Εφόσον τελικά πράγματι ανοίξει το πρόγραμμα προς μεμωνομένους αγρότες, θα επρόκειτο για μία αρκετά σημαντική εξέλιξη, που θα ανοίξει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης φυτεύσεων δενδροκαλλιεργειών, οι οποίες παράλληλα θα καλύπτονται και από τα Σχέδια Βελτίωσης. Είναι σημαντικό πάντως εδώ να αναφερθεί πως σε αντίθεση με την αναδιάρθρωση, τα Σχέδια δεν επιδοτούν δαπάνες εκρίζωσης παρά μόνο φύτευσης. Ωστόσο, μόνο τα Σχέδια Βελτίωσης καλύπτουν τα κόστη φύτευσης της ελιάς. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με υπολογισμούς που είχαν γίνει από την ΕΘΕΑΣ πριν ανοίξει το πρόγραμμα, μόλις τα 50 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 163 εκατ. ευρώ διαθέσιμα θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τα συλλογικά σχήματα. Η αιτία αυτής της κατάστασης έγκειται στο µέγιστο ποσό ενίσχυσης των 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, κάτι που συνεπάγεται µια επένδυση κοντά στο 1 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπόψιν ότι το μέσο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% της επένδυσης. 

Ως εκ τούτου, περί τα 100 εκατ. ευρώ πράγματι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τις ανάγκες των μεμωνομένων παραγαγών και παράλληλα να «ελαφρύνουν» κάπως την κατάσταση στα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ. 

Τα κόστη που καλύπτονται

Το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών (αιτήσεις έως 30 Δεκεμβρίου για συλλογικά σχήματα) καλύπτει το 50% του κόστους εκρίζωσης και φύτευσης δενδρώδων καλλιεργειών, σύμφωνα με τον πίνακα εύλογου κόστους που φιλοξενείται στη σχετική μελέτη του ΓΠΑ. 

Η γραμμική φύτευση και η υποστύλωση είναι υποχρεωτική για την ένταξη στο υποέργο. Εξαιρούνται από την υποστύλωση τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια με σύστημα μόρφωσης κύπελλο (όταν τα πρέμνα εγκαθίστανται σε επικλινή εδάφη), καθώς και για τις παρακάτω κατηγορίες: «λοιπές φυτείες 1», δηλ. Καρυδιά, Συκιά, Μαστιχόδενδρα κλπ και «λοιπές φυτείες 2», δηλ. Καστανιά, Αμυγδαλιά, Ροδιά κλπ. Επίσης δύναται να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική υποστύλωση της καλλιέργειας, εγκαταστάσεις δένδρων (αφορά τα υπόλοιπα είδη) ή αμπέλου σε ιδιαίτερα επικλινή εδάφη (με κλίση άνω του 30%).

Τα κόστη που καλύπτονται ως ένα βαθμό έχουν ως εξής:

  • Κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης πυρηνοκάρπων: Σύνολο εγκατάστασης:1.859,08- 2.437,02 ευρώ το στρέμμα
  • Σύνολο εκρίζωσης Αθροισμα και Απομάκρυνση παλιάς 358,76 – 641,41 ευρώ το στρέμμα
  • Κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης μηλοειδών: Σύνολο εγκατάστασης 2.230,19 – 3.323,06 ευρώ το στρέμμα
  • Σύνολο εκρίζωσης και Απομάκρυνση παλιάς 312,22 – 618,89 ευρώ το στρέμμα
  • Κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης ακτινιδιάς: Σύνολο εγκατάστασης 3.579,94 – 3.903,80 ευρώ το στρέμμα
  • Σύνολο εκρίζωσης και Απομάκρυνση παλιάς 468,14 – 604,99 ευρώ το στρέμμα
  • Κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης εσπεριδοειδών: Σύνολο εγκατάστασης 834,87 – 935,13 ευρώ το στρέμμα.
  • Σύνολο εκρίζωσης και Απομάκρυνση παλιάς 335,90 – 427,56 ευρώ το στρέμμα
  • Κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης επιτραπέζιων σταφυλιών και σουλτανίνας: Σύνολο εγκατάστασης: 3.567,07 – 4.382,02 ευρώ το στρέμμα
  • Σύνολο εκρίζωσης Αθροισμα και Απομάκρυνση παλιάς 263,05 – 361,70 ευρώ το στρέμμα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις