BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με προϋπολογισμό μέχρι 150.000 ευρώ τελικά τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Προσεκτικό διάβασμα από τους υποψήφιους αγρότες - επενδυτές αλλά και αρκετή δουλειά από τους μελετητές που θα αναλάβουν την υποβολή του φακέλου, θα χρειασθεί το επόμενο διάστημα για τους υποψήφιους των Σχεδίων Βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να βγει στον αέρα το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου 2023. Ήδη βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων το Σχέδιο Διαβούλευσης της σχετικής απόφασης, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Puma-165-veg_jpg

7290
3

Σύμφωνα με την υπό διαβούλευση ΚΥΑ, για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Να αναφερθεί εδώ ότι για τα μικρά νησιά του Αιγαίου η επιδότηση μπορεί να φθάσει στο 80% του προϋπολογισμού, ενώ για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, πλην Αττικής η ενίσχυση κινείται στο 60%.

Η υπό διαβούλευση ΚΥΑ που αφορά στα νέα Σχέδια Βελτίωσης διαθέσιμη εδώ

Επιλεξιμότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε μία εκμετάλλευση να είναι επιλέξιμη, είναι οι εξής:

  1. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2022.
  2. Με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2022, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:
  • Δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000€) για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
  • Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000€) για όλα τα νησιά της Χώρας πλην Κρήτης και Εύβοιας.
  • Οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000€) για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.
  1. Να πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορά. Εξαιρούνται για χρονικό όριο μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης οι εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της Ένωσης που ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής ασφάλειας.
  2. Η συστεγαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση πρέπει επιπλέον να τεκμηριώνει:

4.1. Πάγια στοιχεία σαφώς καταγεγραμμένα και οριοθετημένα.

4.2. Λειτουργική αυτοτέλεια στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Μη επιλέξιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Δεν παρέχεται καμία στήριξη, ακόμα και αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία εκ προθέσεως προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα δράση.
  2. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δημιουργούν τεχνητά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στη δράση.
  3. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι αιτούνται τη χρηματοδότηση δαπανών για τις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί ή/και ενισχυθεί από ίδιες ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ Α ́117/22-06-2016) και του Ν. 4887/2022 (ΦΕΚ 16 Α’)
  4. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι, στο πλαίσιο της 13849/14-12-2017 Πρόσκλησης οριστικοποίησαν στο ΠΣΚΕ τουλάχιστον ένα αίτημα προκαταβολής ή πληρωμής από το οποίο προέκυψε καταβολή οικονομικής ενίσχυσης. Εξαιρούνται όσοι υποβάλουν αίτηση στήριξης από τη δράση 4.1.5 στην οποία προβλέπονται αποκλειστικά επενδύσεις εγκατάστασης φυτειών και ΑΠΕ (παρ. 4, 9, 10.1.2.i,ii,v,vi του άρθρου 9).
  5. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εντολή ανάκτησης εκδοθείσα βάσει προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  6. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες η αίτηση στήριξης έχει υποβληθεί με οποιουδήποτε είδους πληρεξούσιο έγγραφο.
  7. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

30-12-2022 16:54Θανος

Φάγατε τους παλιουςεπιλαχόντες αλλά θα πληρώσετε με χιλιάδες ψήφους, ασχετοι

Απάντηση

25-12-2022 08:51Kostas

.....τους μικρούς να βοηθάτε ρε....κ αυτούς που θέλουν να δουλέψουν κ να μείνουν στο χώρο της γεωργίας κ όχι τους αρπαχτες.....

Απάντηση

24-12-2022 21:07Pk

Μακάρι ότι γίνεται κ ότι χρήματα μπαίνουν στο πρωτογενή τομέα είναι καλό κ χρήσιμο για το κόσμο π παραγει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις