BACK TO
TOP
Προγράμματα

Συνωστισμός για τα 240 εκατ. Βιολογικών, αφήνει παράθυρα το πρασίνισμα

Αναδροµικές συµβάσεις και πιστοποιητικά βιολογικών µε ηµεροµηνία εντός του 2022 έχουν ξεχυθεί και τάζουν ορισµένοι φορείς, ώστε να είναι σε θέση κυρίως οι κτηνοτρόφοι, να διεκδικήσουν το βιολογικό πριµ από το νέο πρασίνισµα, µόλις ανοίξει το φετινό ΟΣ∆Ε.

4_pin-Α

Γιώργος Κοντονής

12229
8

Συνωστισμός αγροτών στα βιολογικά, αφήνει  παράθυρα για τα 240  εκατ. διατήρησης το  πλαίσιο πρασινίσματος

Η ιστορία αυτή ξεκινάει από το γεγονός πως στα αιγοπρόβατα η περίοδος µετατροπής από τη συµβατική στη βιολογική εκτροφή είναι µόλις 6 µήνες, οπότε µε ένα κλικ στη φετινή ενιαία αίτηση ενίσχυσης και µε το χαρτί συµµόρφωσης µε τον Καν. ΕΕ 2018/848 (Βιολογική Παραγωγή και Σήµανση) µε την κατάλληλη ηµεροµηνία προσδοκούν να λάβουν το σχετικό πριµ από το νέο πρασίνισµα 24,7 ευρώ το στρέµµα ανά ΜΖΚ.. Άλλωστε, όπως έχει γράψει η Agrenda, οι κτηνοτρόφοι ειδικά φέτος και για όσο ισχύει η τεχνική λύση θα είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσουν την οποιαδήποτε ενίσχυση από το νέο πρασίνισµα, µε τη βιολογική κτηνοτροφία (διατήρηση) να είναι η µόνη εύκολη πηγή επιδότησης από το καθεστώς αυτό.

Καλά πληροφορηµένη πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε στην Agrenda πως για να ενταχθεί κάποιος στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας στο νέο πρασίνισµα θα απαιτηθεί:

1) Ενεργή σύµβαση µε Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης.

2) Πιστοποιητικό συµµόρφωσης µε τον Καν. ΕΕ 2018/848 από τον Οργανισµό, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι (σ.σ είναι πολύ πιθανό να χρησιµοποιηθεί η Ηλεκτρονική Βάση ∆εδοµένων όπου καταγράφονται οι βιοκαλλιεργητές).

3) ∆εν θα πρέπει να βρίσκεται το αγροτεµάχιο ή/και η εκτροφή σε στάδιο µετατροπής. Τι σηµαίνει αυτό: Θα πρέπει να έχει περάσει πριν τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε µία 2ετία µετατροπής στις αροτραίες καλλιέργειες, µία 3ετία στις δενδρώδεις, 6 µήνες στα αιγοπρόβατα και 12 µήνες στα βοοειδή.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Φυσικά, µένει να βγει και το σχετικό θεσµικό πλαίσιο ώστε να «κλειδώσουν» οι σχετικές προϋποθέσεις, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ακόµη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «ψάχνονται» µε το ποια διεύθυνση και ποιο τµήµα θα ασχοληθεί και µε τι.

Υπενθυµίζεται εδώ πως σε όσα αγροτεµάχια ή/και εκτροφές λαµβάνουν πριµοδότηση (από ΠΑΑ ή νέο πρασίνισµα) δεν θα µπορούν να ενεργοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση οι παραγωγοί από το νέο πρασίνισµα ή τα αγροπεριβαλλοντικά.

Για τους υπόλοιπους στο στάδιο µετατροπής (στήριξη 3ετίας) θα υπάρξει πρόσκληση µέσω ΠΑΑ και µάλιστα φέτος, όπως εκτιµάται από Πιστοποιητικούς Φορείς.

Ισχυρή η πριµοδότηση

Να σηµειωθεί εδώ πως στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας όλες οι καλλιέργειες έχουν τουλάχιστον 5 ευρώ πάνω επιδότηση στο στρέµµα σε σχέση µε το ΠΑΑ. Παράλληλα, το επιτραπέζιο σταφύλι ανεβαίνει στα 144 ευρώ το στρέµµα από 85, στα 94 ευρώ διαµορφώνεται το πριµ στα πυρηνόκαρπα, ενώ η ντοµάτα θα λαµβάνει 114 ευρώ το στρέµµα από µόλις 60 (βλ. πίνακα).

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2023 16:10Στεεφανος

Λαθος υπαρχοι κοσμος απο βιολογηκα περνουν ποσα 20000 30000 40000 ευρω γνωριζω και δεν ειναι και κατα κυριο επαγγελμα αγροτες και πραγματικους αγροτες τους πεταξε το συστημα εξω να σωβαρευτουν οι αρμοδιες υπηρεσιες και να μη αφηνουν τους πραγματικους αγροτες στη απεξω

Απάντηση

22-01-2023 19:29Ο μπανανιας

Ρε σοβαρευτείτε,με αυτά τα περιβαλλοντικα και βιολογικά του κώλου θα ψωμολυσσαξουν όλοι, κόψτε τις μαλακίες ρε,δεν θέλουμε βοήθεια ρε που μεσω αυτης ασκειτε πολιτική και άγρα ψηφοφορων,θελουμε απλά να μη χωνεστε σαν πουτσες παντού

Απάντηση

22-01-2023 10:56Ενας

Μάλιστα η κοροϊδία σε όλο το μεγαλείο της ξέρει κάποιος από αυτούς που δηλώνουν βιολογικα τι είναι τα βιολογικα αλλά ενθαρρύνει το κράτος την λαμογια οπότε γιατί να μην την κάνουν κάποτε άκουγες στα καφενεία σε στιλ πενεμματος εγώ έχω 4 αλβανούς στο χωράφι ενώ πίνω φραπεδια ο άλλος έλεγε εγώ έχω 5 τώρα ακούς στα καφενεία εγώ δηλώνω τάδε στρέμματα βιολογικα θα πάρω τόσα αλήθεια τους ζήτησε κάποιος τιμολόγια που τα πουλάνε αυτά τα δήθεν βιολογικα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις