BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αβάντα σε Νέους και αγροτεμάχια στις νέες προτάσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης

Αναπροσαρµογή των όρων αγοράς όµορων αγροτεµαχίων, ευελιξία στην ένταξη νέων αγροτών και την καταµέτρηση των επίσπορων καλλιεργειών στην Τυπική Απόδοση, ζητούν ΕΘΕΑΣ και ΠΕΝΑ στις προτάσεις τους σχετικά µε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης.

18-19_pin_23

Γιώργος Κοντονής

27
20

Αβάντα σε Νέους και αγορά αγροτεμαχίων σε απόσταση χιλιομέτρου στις νέες προτάσεις για τα επερχόμενα Σχέδια

Συγκεκριµένα, στις βασικές παρεµβάσεις που προτείνουν περιλαµβάνονται τα εξής:

Νέοι Αγρότες: Προτείνεται να εξαιρεθούν από το υφιστάµενο ανώτερο ποσό των 150.000 ευρώ και να έχουν ανώτερο επιλέξιµο προϋπολογισµό (π.χ. 250.000 ευρώ), ανεξαρτήτως της Τυπικής Απόδοσης της αρχικής κατάστασης. Επιπλέον, προτείνεται να µειωθούν και τα απαιτούµενα ελάχιστα στρέµµατα, δεδοµένου ότι οι Νέοι Αγρότες στην αρχή κατέχουν µικρές αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Στην περίπτωση που δεν µπορεί να προσαρµοσθεί αναλόγως η πρόσκληση, προτείνεται η προκήρυξη ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται µόνο στους Νέους Αγρότες.

Ενίσχυση αγοράς όµορων αγροτεµαχίων: Προτείνεται να βελτιωθεί η άκαµπτη προϋπόθεση του «όµορου» αγροτεµαχίου, καθώς: α) υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιόκτητα αγροτεµάχια βρίσκονται σε απόσταση κάποιων µέτρων ή χωρίζονται από δρόµους ή αρδευτικά κανάλια µε τα προς πώληση αγροτεµάχια, και β) η αγορά µη όµορου αγροτεµαχίου αναπτύσσει και βελτιώνει, επίσης, την ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης, εποµένως είναι και σε συµφωνία µε τους όρους του προγράµµατος. Θα µπορούσε να εισαχθεί η προϋπόθεση της µικρής απόστασης (π.χ. 1 χλµ.) µεταξύ αυτών, εξασφαλίζοντας µε αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωση των διάσπαρτων εκµεταλλεύσεων και τη µείωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, κτήµατα που βρίσκονται «όµορα» σε ιδιοκτησίες µελών της ίδιας εκµετάλλευσης (σύζυγος ή παιδιά) να µπορούν να εξαγοράζονται από τον αρχηγό της εκµετάλλευσης, καθώς και κτήµατα που ενοικιάζονται µόνιµα τα τελευταία πέντε χρόνια (δήλωση ΟΣ∆Ε).

Επίσπορες καλλιέργειες: Η τρίτη παρέµβαση εστιάζει στον αποκλεισµό των επίσπορων καλλιεργειών από τον υπολογισµό της παραγωγικής δυναµικότητας της εκµετάλλευσης. Η αδυναµία ελέγχου στην προηγούµενη προγραµµατική περίοδο δεν µπορεί να αποτελεί άλλοθι αποκλεισµού µιας σηµαντικής διαδικασίας καλλιέργειας που σχετίζεται και µε την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ.

∆ιεύρυνση των όρων για αγορά γης µέσω Σχεδίων ζητά το ΓΕΩΤΕΕ 

Να είναι επιλέξιµη η αγορά οποιουδήποτε αγροτεµαχίου (όµορο ή µη) από τους νέους αγρότες, ζητά στις προτάσεις του για τα Σχέδια Βελτίωσης το Παράρτηµα ∆υτικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ. Συγκεκριµένα, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διεύρυνση της επιλεξιµότητας σχετικά µε την αγορά γης µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Σε αγροτεµάχιο που ήδη κατέχεται από τον αιτούνται κατά ένα ποσοστό του µε εξ’ αδιαιρέτου ιδιοκτησία, να είναι επιλέξιµη η αγορά όλων των υπόλοιπων µεριδίων, ώστε να αποκτηθεί ο αγρός κατά πλήρη κυριότητα.
  2. Σε νέους αγρότες που δεν κατέχουν γη, να είναι επιλέξιµη η αγορά οποιουδήποτε αγροτεµαχίου, πλήρη κυριότητα.
  3. Σε περιπτώσεις αγρών που χωρίζονται από αγροτικό δρόµο, να θεωρείται ότι πληρούν το κριτήριο του όµορου τεµαχίου.
Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

27-01-2023 21:42Νικ

Δεν βάζει τους επιλαχοντες γιατί τα λεφτά τα φάγανε κσι τώρα θα τους βάλει να καταθέσουν νέο φάκελο για να γίνουν πάλι επιλαχοντες! Πολλά σχέδια δεν υλοποιήθηκαν που πήγαν τα λεφτα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

26-01-2023 00:37νικος

πρεπει οι επιλαχωντες νεοι αγροτες να κανουμε μια επιτροπη και να παμε να δουμε τον υπουργο κι αν μας πει οχι τοτε να παμε σε καναλια και εφημεριδες να μιλησουμε σε ολους για την αδικια αυτη που υφησταμεθα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

25-01-2023 19:01ΣΑΡ ΠΕΡ

Πάρτε τους επιλαχόντες αγρότες να ζωντανεψουν τα χωρια. .Αυτους και άλλους ακόμα που θέλουν να ασχοληθούν Αν υπάρχει θέληση τα χρηματα βρίσκονται Έκαναν τόσα έξοδα κρίμα ειναι .θα δώσουν ζωή στην ύπαιθρο .

Απάντηση

25-01-2023 16:26νικος

μονο για τους χειμαροπατσιδες εχουν χρηματα για εμας τους επιλαχωντες δεν βρισκουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-01-2023 13:24Νικος

Βάλε μέσα τους επιλαχόντες γιατί μαύρο φίδι που σε έφαγε. Ξέρεις τι θα πάρεις κ από Κρήτη κ από Κεντρική Μακεδονία στις εκλογές. Να ξυπνήσουν λίγο οι βουλευτές γιατί δε σας βλέπω καλα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

25-01-2023 13:15Κώστας

Μήπως γνωρίζει κανείς τι θα γίνει με τους επιλαχόντες νέους αγρότες

Απάντηση

25-01-2023 12:11Χρήστος

Οι Νέοι Αγρότες του 2014 και μετέπειτα γιατί δεν είχαν ποτέ την ίδια μεταχείριση με αυτούς του 2022; Είναι αγρότες διαφορετικών ταχυτήτων; Αυτή τη στιγμή οι Νέοι Αγρότες των προηγούμενων ετών πέρα από το "τεράστιο" χρηματικό ποσό των 15000€, πραγματικά δε κέρδισαν τίποτα από αυτό το πρόγραμμα, μόνο δεσμεύσεις. Ειδικά στα Σχέδια βελτίωσης του 2017, είναι η πλειονότητα επιλαχόντες...Γιατί πραγματικά τόση αδιαφορία, που φτάνει στο επίπεδο της προσωπικής εμμονής για κάποιους παροικουντες στο Υπουργείο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις