BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εντός της εβδομάδας και για ενάμιση μήνα η υποβολή των φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης, με το σύστημα να παραμένει ανοιχτό για την υποδοχή των επενδυτικών φακέλων των αγροτών για διάστημα 1μιση μήνα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας.

11-3-2023-PHOTO_V_P_TSANTOPOULOS__11_

3676
8

Μιλώντας σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων στο πλαίσιο της Agrothessaly την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο κ. Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του μέτρου 4.1.5

Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η  νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Το ΦΕΚ με την απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης διαθέσιμο εδώ

Εισηγητές της ημερίδας ήταν υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα τις εισηγήσεις ανέπτυξαν ο  Προϊστάμενος ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας  καθώς και το Στέλεχος Μονάδας Χρηματοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων της ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ιωάννης Δανιηλίδης.

Ο κ.Παππάς ανέφερε  και εξήγησε γενικότερα πως  για  το μέτρο 4.1.5, υφίσταται ένα   στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της  Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα  πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεδομένου πως  οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI).

Ο κ. Δανιηλίδης ανέπτυξε το μέτρο των Χρηματοδοτικών εργαλείων με αναλυτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας τη σημασία  τους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής των αγροτών.

Ο κ.Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του μέτρου 4.1.5 Ακόμη  ανέφερε πως  από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την έναρξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με περίοδο υποβολής 1,5 μήνα.

Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η  νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Από την πλευρά της το ΔΣ της ΠΟΣΓ επισήμανε πως ο χρόνος υποβολής πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος  δεδομένου πως η επόμενη χρονική περίοδος περιλαμβάνει  διακοπές τους ΠΑΣΧΑ, πιθανές εκλογές,  και συμπίπτει επίσης  με περίοδο που αγρότες είναι πλήρως απασχολημένοι στα χωράφια τους .

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μελετητές από όλη την Ελλάδα και τέθηκαν πολυάριθμα ερωτήματα προς τους εισηγητές που αποσαφήνισαν τα περισσότερα από αυτά.

Στη συνάντηση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Εκ μέρους του ΔΣ  της ΠΟΣΓ στο συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος κ. Σοφολόγης Δημήτρης και ο Γ. Γραμματέας κ. Παναγούλης Χρήστος.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Μπίλης,  ο Προέδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδας κ.Ντογκούλης, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδας κ. Μόσχος Βαγγέλης, το μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ κ.Κυριάκης Γεώργιος,  ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ.Παυλονάσιος Νικόλαος ο προϊστάμενος του ΟΠΕΠΕΚΕ Θεσσαλίας -Στερεά Ελλάδας κ.Βαλιώτης Αθανάσιος, και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ.Σπυρόπουλος Σπύρος.

Ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ και τα Σχέδια Βελτίωσης από την ΕΘΕΑΣ

Στο πλαίσιο της 13ης Agrothessaly,  το μεσημέρι του Σαββάτου (11/03), πραγματοποιήθηκε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ με θέμα «Νέα ΚΑΠ και Σχέδια Βελτίωσης», όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, καθώς και μεγάλος αριθμός αγροτών.

Η ημερίδα της ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, σε έναν τόπο, όπου πριν από δέκα ημέρες 57 συνάνθρωποί μας, νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη. Λόγω των τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν όλη τη χώρα, η «Agrothessaly» αναβλήθηκε, όπως και η ημερίδα της ΕΘΕΑΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε μία βδομάδα μετά.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Υπεύθυνη Συνεργατισμού και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΘΕΑΣ, κα. Μαρία Δημήτραινα, η οποία και συντόνισε την ημερίδα, διάβασε το χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών άλλαξε σε όλους μας πολλά και σε εμένα τον προγραμματισμό μου, και δεν μπόρεσα να είμαι μαζί σας, όπως έκανα πρόσφατα στην ''Agrotica'' και την ''Zootechnia''. Και ήθελα να είμαι μαζί σας, γιατί μετά τη λειτουργία της ΕΘΕΑΣ έχει υπάρξει ένας οργανωμένος πλέον συνομιλητής από πλευράς συνεταιρισμών και αγροτών, για να συζητάμε θεσμικά κάθε θέμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας». Ακολούθως, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία των συνεταιρισμών, αλλά ταυτόχρονα και την αδήριτη ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών και των αγροτών.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κα. Ευαγγελία Λιακούλη και η Εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης και Πολιτευτής Λάρισας, κα. Χριστίνα Κοντογιάννη με αναφορές στην αξία και σημασία του πρωτογενούς τομέα.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλου Σατολιά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΘΕΑΣ, αλλά και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σατολιάς μίλησε για τα σχέδια ίδρυσης μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη Νέα ΚΑΠ και έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στον γεωργικό τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ''iMilk Elgo'' πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε παραγωγή γάλακτος.

Δεύτερος εισηγητής ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την ομιλία του μέσω ΖΟΟΜ, με θέμα «Άμεσες Ενισχύσεις και Φυτική Παραγωγή», αναλύοντας ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη Νέα ΚΑΠ σε σχέση με την φυτική παραγωγή και ειδικά στο θέμα των αιρεσιμοτήτων, των οικολογικών σχημάτων (eco- schemes), καθώς και τις συνδεμένες ενισχύσεις. Ο κ. Κορασίδης τόνισε πως οι νέες απαιτήσεις μπορούν να εφαρμοσθούν καλύτερα και με μικρότερο κόστος μέσα από τα συλλογικά σχήματα και τους συνεταιρισμούς των αγροτών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη (09/03). Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Τσιατούρας, ότι ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να έχει κριθεί δικαιούχος ή επιλαχών του υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του έτους 2021. Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος (να μην έχει οφειλές ή να τις έχει ρυθμίσει) και να μην έχει λάβει πληρωμή από την προηγούμενη πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης.

Όπως, τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, η εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς (2022). Επίσης, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (τεκμηρίωση σκοπιμότητας), να έχουν εύλογο κόστος, να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης (ανελαστικό καθώς προκύπτει από τον Κανονισμό) και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα.

Ένα σημαντικό σημείο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τα βαθμολογικά κριτήρια και αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο προσανατολισμός της. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε πως προτεραιότητα έχουν μία σειρά από κλάδους που έχουν αναδειχθεί ως προωθούμενοι μέσα από ανάλυση - μελέτη, όπως η φυτική παραγωγή για ανθρώπινη κατανάλωση, το βαμβάκι, οι ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή, οι εκτροφές και η παραγωγή ζωοτροφών.

Στη συνέχεια, η κα. Δήμητρα Γάκη, Γεωπόνος και Ερευνήτρια στο εργαστήριο του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΕΔΙΠ), μίλησε για την «Αναγεννητική Γεωργία στο Βαμβάκι και την εφαρμογή της μέσα από οργανωμένα σχήματα αγροτών», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί με τον Συνεταιρισμό «ΕΝΙΠΕΑ» και μέλος της ΕΘΕΑΣ και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα Eco- Schemes. Παρουσιάσθηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του εδάφους και τα οποία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την συνέχισή τους, αξιοποιώντας και τις απαιτήσεις της Νέας ΚΑΠ.

Εξαιρετικά σημαντικές οι εισηγήσεις των κ.κ. Βασίλη Λιάκου, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ο οποίος μίλησε για τη «Γεωργία Ακριβείας» ένα σημαντικό θέμα για τους Συνεταιρισμούς, καθώς επιζητούνται πρακτικές με χαμηλό κόστος για να είναι ελκυστικές για τους αγρότες, αλλά και Γιάννη Πατούνα, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ , που τοποθετήθηκε για τα Σχέδια Βελτίωσης και για τη διαφορετική προσέγγιση που απαιτείται την Κτηνοτροφία.

 

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της νέας συνεργασίας που έχει συνάψει η ΕΘΕΑΣ με τον φορέα «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την υποστήριξη της Δράσης «Ενισχύοντας την αξία των προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ». Η Δράση αυτή φιλοδοξεί να πετύχει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων και στοχεύει μέσω της ανεύρεσης και προσθήκης ισχυρισμών υγείας σε προϊόντα της ελληνικής γης, έτσι ώστε να τους δώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία, και κυρίως να βοηθήσει στον εξαγωγικό προσανατολισμό τους . Για το θέμα των ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντων κλήθηκαν στο πάνελ και τοποθετήθηκαν η κα. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ανωτέρω φορέα, ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Director και ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 


 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

19-03-2023 00:54Kylie Harvey

GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735 I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Cyber hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich {DARKWEBONLINEHACKERS@GMAIL.COM} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode. You can also contact them for the service below * Western Union/MoneyGram Transfer * Bank Transfer * PayPal / Skrill Transfer * Crypto Mining * CashApp Transfer * Bitcoin Loans * Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets Email: darkwebonlinehackers@gmail.com Text & Call or WhatsApp: +18033921735 Website: https://darkwebonlinehackers.com

Απάντηση

19-03-2023 00:33Kylie Harvey

GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735 I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Cyber hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich {DARKWEBONLINEHACKERS@GMAIL.COM} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode. You can also contact them for the service below * Western Union/MoneyGram Transfer * Bank Transfer * PayPal / Skrill Transfer * Crypto Mining * CashApp Transfer * Bitcoin Loans * Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets Email: darkwebonlinehackers@gmail.com Text & Call or WhatsApp: +18033921735 Website: https://darkwebonlinehackers.com

Απάντηση

15-03-2023 13:05Βοσκος

Μπεεε

Απάντηση

13-03-2023 21:20Πουτιν

Πατατο

Απάντηση

13-03-2023 17:44Λεδος

Ρε παλικάρια κολλήσατε όλοι με την αξία του τρακτερ Εδώ δεν βλέπετε πως τα χρήματα είναι λίγα και θα περασου ν πολυ λίγα άτομα εξναι ξεφτηλα να γίνουν χιλιάδες αιτήσεις να πάρουν του κοσμακι τα λεφτα οι μελετητές και μετά να περάσει ένας στους 10

Απάντηση

13-03-2023 15:07Giwrgos

1,5 μήνα. Μάλιστα. Χαιρετισμούς στην πιο άσχετη κυβέρνηση της τελευταίας πενηκονταετίας.

Απάντηση

13-03-2023 14:20Αγρότης

125.000 ευρώ για δαπάνη σε τρακτέρ δεν είναι λίγο εν έτη 2023 με αυτές τις αυξήσεις . Το τρακτέρ είναι το εργαλείο του αγρότη και είναι αυτό στο οποίο θα έπρεπε να δώσετε περισσότερη έμφαση ειδικά με τον απαρχαιωμένο στόλο της Ελλάδος . Τα υπόλοιπα στην κάλπη

Απάντηση

13-03-2023 14:18Αγρότης

Ενώ με την νέα ΚΑΠ θέλουν γεωργία ακριβείας βλέπουμε ότι η επιλέξιμη δαπάνη για αγορά τρακτέρ παραμένει ίδια με το 2018. Έχουν συμπεριλάβει εκεί στο υπουργείο, τις ανατιμήσεις που έχουμε το 2023 τόσο σε παρελκόμενα οσο σε τρακτέρ; Δεν θα έπρεπε η δαπάνη για αγορά τρακτέρ να είναι ανάλογη των ανατιμήσεων ; Εκτός και αν θέλουν να κάνουμε αροτραιες καλλιέργειες με δενδροκομικα τρακτέρ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις