Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Όροι σύνδεσης µετά την υποβολή φακέλου στα νέα Σχέδια για πάνελ

Μεγαλύτερη προθεσµία πέρα από τη λήξη της διορίας των αιτήσεων Σχεδίων Βελτίωσης µόνο για τους όρους σύνδεσης που αφορούν την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εκµεταλλεύσεις τους, αναµένεται να λάβουν οι ενδιαφερόµενοι σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε µε αντιπροσωπεία της ΕΘΕΑΣ την περασµένη Τρίτη.

panel-1_2

Γιώργος Κοντονής

4369
3

Όροι σύνδεσης µετά την υποβολή φακέλου στα Σχέδια για πάνελ, αλλάζει ο χάρτης για το πριμ στο καλαμπόκι

Συγκεκριµένα οι συνεταιριστές, του ζήτησαν την αφαίρεση των όρων σύνδεσης, ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν. Όµως, ανέφερε πως αν και δεν µπορεί να δοθεί παράταση στις υποβολές για πάνω από 15 ηµέρες, θα µπορούσε να δοθεί µία µεγαλύτερη προθεσµία µόνο για τους ως άνω όρους. Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναµένεται η επικαιροποίηση του χάρτη 2023- 2027 που αφορά τις ευπρόσβλητες περιοχές σε νιτρικά για να µπορούν έγκαιρα οι παραγωγοί να ελέγχουν αν θα λάβουν τη συνδεδεµένη στο καλαµπόκι.  
 

H ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρει:

Το μεσημέρι της Τρίτης (04/04) συνεταιρισμοί – μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από μείζονα θέματα που αφορούν τις αροτραίες καλλιέργειες. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας ‘‘Η Ένωση’’, κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, ο Διευθυντής του Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας ‘‘Η Ένωση’’, κ. Ραλλούσης Ραλλούσης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Επαρχίας Φαρσάλων, ‘‘Ο Ενιπέας’’, κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Β’ Α.Σ. Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, κ. Βασίλειος Κουκουρίκης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Α.Σ. Ορχομενού, κ. Ιωάννης Ζαννιάς, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σίνδου Α, κ. Χρήστος Τσομπάνος, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ‘‘ΘΕΣγη’’, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος και Βαγγέλης Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ο «ΕΝΙΠΕΑΣ», κ. Κωνσταντίνος Ζάντζας. 

Βρισκόμενοι προ των πυλών των εκλογών ο υπουργός έκανε έναν απολογισμό τονίζοντας πως σε μία δύσκολη χρονιά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, κατάφερε να δημιουργήσει μία δίοδο επικοινωνίας με τους παραγωγούς και πως μελλοντικός στόχος του υπουργείου είναι οι αποζημιώσεις να μπουν σε μία νέα βάση και να καθορίζονται βάσει ζημίας και τζίρου.

 Αρχικά, ο κ. Κουμπρίδης μίλησε για τις εξελίξεις στην αγορά φυτών μεγάλης καλλιέργειας της μεγαλύτερης ομάδας καλλιεργειών στη χώρα με πλέον των 12 εκατ. στρεμμάτων, και για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, έτσι ώστε να μη μεταφερθεί η ζημιά του μεγάλου κόστους παραγωγής αποκλειστικά στους παραγωγούς.

Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία Δημοπρατηρίων Πώλησης στα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης για την επίτευξη καλύτερων τιμών στην πώληση, πρόταση που βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ο υπουργός. 

Στη συνέχεια, προτάθηκε να εισαχθεί ο ηλίανθος στα Οικολογικά Σχήματα, καθώς πρόκειται για μία ξηρική καλλιέργεια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση του νερού. 

Ο κ. Κουκουρίκης έθεσε το θέμα της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των παραγωγών ρυζιού με τη συζήτηση που γίνεται για την προσθήκη επιπλέον απαίτησης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, πέραν της ποσότητας, της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, που θα επιβαρύνει αδικαιολόγητα και ατεκμηρίωτα την πολύ ειδική και οριακά όσον αφορά το κέρδος καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας. 

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τα Οικολογικά Σχήματα, ο κ. Ζαννιάς μίλησε για τη σημασία της Αναγεννητικής Γεωργίας, προτείνοντας την ένταξή της σε αυτά. Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε πως τα Οικολογικά Σχήματα δεν είναι δεσμευτικά, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια είναι μεταβατικά, οπότε μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, εκδηλώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του ιδίως για την πρόταση της Αναγεννητικής. 

Επιπλέον, ο κ. Κεσκίνογλου έθιξε το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων και των ΤΟΕΒ και τη δυνατότητα συμψηφισμού με το net-metering, την εκχώρηση της πληρωμής στην τράπεζα για την αποπληρωμή του δανεισμού εγκατάστασης. Ζήτησε την αύξηση της εγκατάστασης ισχύος των ΑΠΕ σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν οι ΤΟΕΒ και οι κοινότητες. Με τη σειρά του, ο κ. Καραΐσκος στάθηκε στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα όσπρια, θέτοντας και το πρόβλημα του κόστους άρδευσης και του ελλείματος νερού, σημειώνοντας την έλλειψη χρηματοδότησης σε εξοπλισμό άρδευσης. Αναδείχθηκε το θέμα της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και τα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη μη πληρωμή σημαντικού αριθμού βαμβακοπαραγωγών και ειδικά όσων είναι οργανωμένοι σε ομάδες. Δόθηκε η απάντηση ότι η πληρωμή των υπολοίπων θα γίνει άμεσα. 

Ως προς τη δανειοδότηση της παραγωγής και το ΟΣΔΕ του 2023, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένεται η έκδοση της Κάρτας Αγρότη μέσα στο προσεχές διάστημα και θα ξεκινήσει βάσει του προηγούμενου ΟΣΔΕ. Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως οι Τράπεζες θα δώσουν χαμηλότερα δάνεια λόγω των Οικολογικών Σχημάτων, όμως θα είναι διαθέσιμο το ”Ανοιχτό Δάνειο” για όποιον επιθυμεί κάτι παραπάνω. 

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έχει τελικά προσδιοριστεί, η μοριοδότηση εμποδίζει την πρόσβαση και την ένταξη των καλλιεργητών αροτραίων, ενώ έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε επενδύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, ιδίως όσων επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Ειδικότερα, ειπώθηκε η αφαίρεση των όρων σύνδεσης, ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν.

 Παράλληλα, όμως, ανέφερε πως αν και δεν μπορεί να δοθεί παράταση στις υποβολές για πάνω από 15 ημέρες, θα μπορούσε να δοθεί μία μεγαλύτερη προθεσμία μόνο για τους ως άνω όρους.

 Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναμένεται η επικαιροποίηση του χάρτη 2023- 2027 που αφορά τις ευπρόσβλητες περιοχές σε νιτρικά για να μπορούν έγκαιρα οι παραγωγοί να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση αραβοσίτου.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2023 22:21Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ..Ο ΠΑΝΑΓΟΣ ΑΦΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΟΣΔΕ ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...!..ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ..!!!!!!..ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...!!!

Απάντηση

07-04-2023 16:19nikolaos

τα καλαμποκαι αρχισαν να μπαινουν και μεις περιμενουμε ακομα τους χαρτες ... αρε κοπριες ......

Απάντηση

07-04-2023 14:58Έλλην

Το έχετε ζαλίσει αυτό το καλάμποκι πια στο τέλος δεν θα δώσετε τίποτα σε κανέναν και θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ όπως πάντα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία