BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ανεβάζει βάσεις ένταξης στα Σχέδια η παράταση ως τις 7 Ιουλίου

H παράταση έως τις 7 Ιουλίου που έλαβαν οι αιτήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης αναμένεται να ανεβάσει τις βάσεις ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς την ημέρα της ανακοίνωσης ήδη είχαν υποβληθεί φάκελοι ικανοί όπως υπολογίζεται να εξαντλήσουν τον προϋπολογισμό των 230 εκατ. ευρώ.

18-19_77_2

Γιώργος Κοντονής

2838
1

Ο σχεδιασμός των διαχειριστικών αρχών δια στόματος του υπεύθυνου για τα Σχέδια Βελτίωσης, Θύμιου Τσιατούρα ήταν για αυτήν την πρόσκληση να ήταν «σφιχτή» χωρίς να δημιουργηθεί «στρατιά» επιλαχόντων, κάτι που με τις συνεχείς παρατάσεις δεν φαίνεται να εξυπηρετείται.

Σηµειώνεται πως τα κονδύλια έχουν µοιραστεί ανά περιφέρεια µε διαφορετικό τρόπο και έτσι η βάση ένταξης θα είναι διαφορετική.

Μετά από αυτή την πρόσκληση, πλέον οι αγρότες έχουν να προσβλέπουν είτε σε έναν 2ο κύκλο αιτήσεων Αναπτυξιακού Νόµου για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα, είτε σε νέα προκήρυξη Σχεδίων µε βάση το ΠΑΑ 2023-2027. Βέβαια νέα Σχέδια είναι πολύ δύσκολο να βγουν πριν το 2025, σύµφωνα µε τις διαχειριστικές αρχές.

Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών

Σε ενηµέρωση των διαχειριστικών αρχών και ενόψει του κλεισίµατος των αιτήσεων, αναφέρεται πως δεδοµένου ότι η επιλεξιµότητα των επενδυτικών δαπανών ξεκινά µετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών καθώς πλέον δεν είναι επιλέξιµη η καταβολή µετρητών απευθείας στον τραπεζικό λογαριασµό του προµηθευτή.

Υπενθυµίζεται ότι κάθε είδους δαπάνη για την οποία έχει εκδοθεί νόµιµο φορολογικό στοιχείο καθαρής αξίας µεγαλύτερης των πεντακοσίων (500) ευρώ προ ΦΠΑ, µπορεί να εξοφλείται µόνο µε: α) τη µεταφορά των ποσών από τον λογαριασµό του δικαιούχου προς εκείνον του προµηθευτή,

β) την έκδοση και παράδοση επιταγών του λογαριασµού του δικαιούχου, σε προµηθευτή και η εξόφληση τους µέσω τραπέζης και

γ) την αποδοχή από τον δικαιούχο συναλλαγµατικών έκδοσης του προµηθευτή, και η εξόφληση τους στην τράπεζα µε χρέωση του λογαριασµού του δικαιούχου.

∆ιευκρίνιση για προκαταβολές

Τέλος σηµειώνεται ότι στην περίπτωση που οι προκαταβολές πραγµατοποιήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της οριστικής υποβολής της αίτησης στήριξης (δηλαδή πριν την ηµεροµηνία επιλεξιµότητας των δαπανών του δικαιούχου) γίνονται δεκτές µε την προϋπόθεση ότι:

α) πραγµατοποιήθηκαν µετά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της πρόσκλησης της δράσης και

β) δεν υπερβαίνουν το 15% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού αγαθού, µη συµπεριλαµβανοµένου του ΦΠΑ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2023 10:33Νίκος

Αντί να πάρουν όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες κάθονται και κάνουν να μην πω τι για να γεμίσουμε πάλι επιλαχόντες και γκρίνιες... Τα αδιέξοδα θα είναι πολλά με τη δέσμευση για δαπάνες στο πρόγραμμα του νέου αγρότη 2021. Εδώ είμαστε και θα το δείτε αν δε πάρει όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις