BACK TO
TOP
Προγράμματα

Η Πειραιώς συμπληρώνει αυτό που λείπει σε κάθε νέα αγροτική επένδυση

Στα ώριμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέτει εδώ και καιρό στη διάθεση των αγροτών η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο περιφερειακό συνέδριο Agrown και στη δέσμη με θέμα τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ.

AGROWN__1ο_Συνεδριο_Αιτ_νια

1203
0

Ο κ. Πολυτάκης εκτίμησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι πλέον το ζητούμενο αλλά το γεγονός ότι τα χρήματα θα πρέπει να επενδύονται στην παραγωγή και την αύξησή της. Η Πειραιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέκαθεν χρηματοδοτεί μέσα από μία γκάμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων οτιδήποτε λείπει από την εκάστοτε επένδυση. Ακόμη, ο κύριος Πολυτάκης εκτίμησε ότι ο Έλληνας αγρότης συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι πρέπει να αναμορφώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εκμετάλλευσής του και να μειώσει το κόστος παραγωγής, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εισοδήματός του. «Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να επενδύσει σε σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα και αρδευτικά συστήματα, ενεργειακή αυτάρκεια, καλλιέργειες αντοχής στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και να υιοθετήσει την κυκλική οικονομία» τόνισε ο Αλέξης Πολυτάκης εκτιμώντας παράλληλα πως μόνο με επενδύσεις που αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών και συνεπακόλουθα την εμπορική αξία των προϊόντων, θα ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα. 

Σημειωτέον ότι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αειφόρο ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, επικεντρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου Agrown στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Σάββας Βλάχος προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέλυσε τα μέτρα που προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τους παραγωγούς καθώς και τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει για τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος των παραγωγών. Η νέα ΚΑΠ εκτίμησε πως σε αντίθεση με το παρελθόν συνδέει τις επιδοτήσεις με την αύξηση της παραγωγικότητας. “Η απορροφητικότητα είναι στο 100% και ουσιαστικά δεν φτάνουν τα χρήματα” είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να εξηγήσει πως τα προηγούμενα χρόνια όλα τα χρήματα που προβλέπονταν για μέτρα όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι νέοι γεωργοί κλπ διατέθηκαν στους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον Σάββα Βλάχο το ζητούμενο αυτών των επιδοτήσεων είναι να λειτουργήσουν υπέρ της αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, καθώς εκτίμησε ότι οι νέες ιδίως γενιές αγροτών είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Στην ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή στάθηκε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάκωνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα από την νέα ΚΑΠ παραμένουν πολλά και πως πρέπει να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδόν το 50% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σημείωσε ότι διατίθεται για την Αγροτική Πολιτική. Υπογράμμισε ωστόσο, πως λόγω της πανδημίας και της αναταραχής που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, επανήλθε η ανάγκη που υπήρχε σε παλαιότερες δεκαετίες για επάρκεια στην παραγωγή. Αναφερόμενος στις πρόσφατες πληρωμές από την νέα ΚΑΠ, ο κύριος Τσάκωνας επέκρινε ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι παραγωγοί για τις μειωμένες επιδοτήσεις. «Η παροικούντες ξέραμε ότι θα ήταν μέχρι 30% κάτω» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο που το σχέδιο της νέας ΚΑΠ δέχθηκε σχεδόν 300 παρατηρήσεις. Δηλαδή, εξήγησε, αν μιλούσαμε για ένα μαθητή θα είχε περάσει κάτω από τη βάση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις