BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προσκλήσεις αγροτικών μέτρων για επενδύσεις και πράσινα πριμ 2024

Συνολικά 10 προκηρύξεις αναµένονται να εκδοθούν το 2024 στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό των διαχειριστικών αρχών που θα ανακοινωθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η οποία θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 14 ∆εκεµβρίου.

18-19_02

Γιώργος Κοντονής

3260
17

Οι 10 προσκλήσεις αγροτικών μέτρων που ανοίγουν μέσα στο 2024 για επενδύσεις και πράσινα πριμ

Σύµφωνα λοιπόν µε το καλεντάρι που φιλοξενείται στο φάκελο της Επιτροπής, τα υπό προκήρυξη µέτρα έχουν ως εξής:

1) Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών: Προκήρυξη αρχές 2024 (σ.σ  «Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραµµατίζεται να εκδοθεί εντός του µήνα ∆εκέµβριου» αναφέρει το σχετικό έγγραφο ωστόσο θα πάει σύµφωνα µε το ρεπορτάζ παραπίσω). Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ ετησίως.

2) Ενεργητική Προστασία: Αφορά επενδύσεις αντιχαλαζικών και αντιπαγετικών συστηµάτων, αλλά και για πρώτη φορά συστήµατα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρµπίνες, ανεµοφράκτες. Πρόσκληση πρώτο εξάµηνο του έτους 2024.

3) Leader: Το θεσµικό πλαίσιο των λεπτοµερειών εφαρµογής των τοπικών προγραµµάτων βρίσκεται σε φάση προετοιµασίας και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.

4) Μεταποίηση: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα διέπει την παρέµβαση και προετοιµάζεται η σχετική προδηµοσίευση. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης Απρίλιος 2024.

5) Κοµφούζιο: Εντός 2024 η πρόσκληση µε επιλέξιµες καλλιέργειες βαµβάκι, µηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αµπέλια.

6) Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας: Έκδοση το τρίτο τρίµηνο του 2024 Υπουργικής Απόφασης & Πρόσκλησης µετά τη λήξη της Πρόσκλησης από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο (18.02.2024). Τον Οκτώβριο του 2024, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή Ενηµέρωση των στοιχείων των δικαιούχων στο Πληροφοριακό Σύστηµα υποστήριξης της δράσης και στο ΟΠΣΚΑΠ, έκδοση τροποποιητικής απόφασης ένταξης, έκδοση αποφάσεων έγκρισης διάθεσης πίστωσης) για την πληρωµή της προκαταβολής (70% τουλάχιστον του ετήσιου ποσού) του έτους εφαρµογής 2024 στους νέους δικαιούχους της δράσης του Ελαιώνα.

7) ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα νήσων Θήρας και Θηρασιάς: Έκδοση στα τέλη του 2024 Υπουργικής Απόφασης & Πρόσκλησης µετά τη λήξη της πρόσκλησης από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο (30.09.2024).

8) Νέοι Αγρότες: Έκδοση πρόσκλησης εντός του φθινοπώρου του 2024.

9) Εξισωτική αποζηµίωση: Έκδοση πρόσκλησης εντός του δεύτερου τριµήνου του 2024.

10) Βιολογική Γεωργία: Αφορά τους νεοεισερχόµενους στις βιολογικές πρακτικές. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης το 1ο τρίµηνο του 2024.

Ισορροπημένα τα μόρια στα Σχέδια

Νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου του 2024, που έχει θέσει ως άτυπο χρονικό όριο η διαχειριστική Αρχή του ΥπΑΑΤ, αναµένεται να είναι έτοιµη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις πρώτες εγκριτικές αποφάσεις επί των Σχεδίων Βελτίωσης της τρέχουσας πρόσκλησης.

«Εµείς έχουµε βάλει στόχο να έχουµε τελειώσει µε όλα τα διαδικαστικά πριν από το τέλος του 2023», τόνισε στην Agrenda ο Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονοµίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σηµειώνοντας πως στις τοπικές αρµόδιες υπηρεσίες έχουν υποβληθεί, για την εν εξελίξει πρόσκληση, 1.270 Σχέδια Βελτίωσης, για τα οποία τελείωσαν οι αξιολογήσεις από τις 6 Νοεµβρίου και έχουν περάσει τις Γνωµοδοτικές Επιτροπές.

Από το ποιοτικό «κοσκίνισµα» των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει πως αυτή τη φορά έχει εκδηλωθεί αυξηµένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο ζωικής παραγωγής. Γενικότερα σε αυτή την προκήρυξη η εικόνα είναι πιο ισορροπηµένη και σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και το ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχικά στάθµισαν τη σηµασία που έχει κάθε παραγωγικός κλάδος για την τοπική αγροτική οικονοµία κι αναλόγως µοριοδοτήθηκε η κάθε δραστηριότητα στο συντελεστή βαρύτητας που διαµορφώθηκε. «Στην προηγούµενη πρόσκληση τα Σχέδια Βελτίωσης ήταν µικρότερου προϋπολογισµού, των 50.000 - 70.000 ευρώ και αφορούσαν κυρίως επενδύσεις δενδροκαλλιεργητών, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να αναβαθµίσουν τις υποδοµές τους και να εξοπλιστούν µε µηχανήµατα που απαιτούν οι νέες τάσεις στην αγορά, η νοµοθεσία και η συµµόρφωση µε τα κοινοτικά πρότυπα», σηµείωσε ο συνοµιλητής µας. Ο αντιπεριφερειάρχης σηµειώνει, ακόµη, πως η γεωργία έχει αλλάξει, πλέον, έχει χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και θα πρέπει να γίνουν στοχευµένες επενδυτικές δράσεις και η διαχειριστική Αρχή του υπουργείου να ανεβάσει τους προϋπολογισµούς στα όρια που δίνει το δικαίωµα ο ευρωπαϊκός κανονισµός.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

10-12-2023 22:52Eleni

Μα ηντα διαολο ανοίγετε προγράμματα από τη στιγμή που δεν έχετε το κωλο να πληρώσετε τους τωρινούς.

Απάντηση

09-12-2023 16:28Γιωργος

Αφηστε τις επενδυσεις τα πριμ και τα πρασινα πριμ και πρασινα αλογα και δωστε τις αποζημιωσεις φυτικης παραγωγης του 2023.μην τολμησετε και τις δωσετε εστω και μια μερα μετα τις 31 Δεκεμβρη.θα φατε ολοι ομαδικα αφορισμο στην κυβερνηση.εχουμε πληρωσει εισφορες ελγα και εισαστε υποχρεωμενοι να μας δωσετε τα λεφτα μας απο το χαμενο μας εισοδημα.

Απάντηση

09-12-2023 14:02stathis

Εγω δεν πήρα ούτε τα βιολόγικα,,δεν μπόρεσε το σύστημα να βρεί τις πληροφορίες απο τις βάσεις δεδομένων...Τα κολόμπαρα ποιο καλά δουλέυουν...κάνε τώρα ενσταση και καλό Μάη και βλέπουμε λες και τρώνε αέρα τα πρόβατα...ΑΝΙΚΑΝΟΙ αλλα καλά μας κάνουν....

Απάντηση

09-12-2023 13:42Φτανει πια.

Αφηστε τις μπουρδες και αποζημιωστε τις ζημιες του 2023 απο καυσωνα λιβα και βροχοπτωσεις στην Κορινθια.βουλιαξε ο νομος απο την οικονομικη καταστροφη.δεν τα θελουμε για το τσουβαλι τα λεφτα ουτε για το μπαουλο.να τα δωσουμε σε υποχρεωσεις θελουμε,σε εκρεμμοτητες και να ζησουμε τα σπιτια μας και να κινηθει η τοπικη οικονομια.αλλα δεν περιμενω απο κυβερνηση αφορισμενου και αλητες πολιτικους υπανθρωπους να νοιαστουν για τον πρωτογενη τομεα.το μονο που τους νοιαζει,ειναι να φωτογραφιζονται σε εκδηλωσεις,σε χαπενινγκ και στην εκκλησια για να το παιξουν χριστιανοι.δεν μου καιγεται καρφι αν δω εστω και εναν απο αυτους να δεινοπαθει και να υποφερει.ειναι λαμογια απατεωνες λαοπλανοι κηφηνες ψευτες θεομπαιχτες φιλαργυροι και τομαρια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)

09-12-2023 08:47ΑΓΡΟΤΗΣ

Αυτά τα μέτρα μου θυμίζουν κάποιους που πουλάνε χάρτες με θησαυρούς που αφού έχουν τον χάρτη δέν πάνε να βγάλουν τον θυσαυρο αλλά στον δίνει να πας να τον βγάλεις εσύ αγρότη ο κύριος κοντονης και όλοι από τα γραφεία τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις