BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ξεχωριστά εγκατάσταση φυτείας και συντήρησή της με τη νέα δάσωση γαιών

Στο προσκήνιο επανέρχεται το πρόγραμμα Πρώτης Δάσωσης αγροτικών γαιών, ανανεωμένο και με τίτλο «Εγκατάσταση δασοπονικών φυτειών», βρίσκεται ξανά στον προγραμματισμό της ΚΑΠ.

f9a9b7c9f33a923e5475b478a62125ae_XL

Γιάννης Πανάγος

1771
4

Το συγκεκριμένο Μέτρο θα αφορά μόνο την επιδότηση της εγκατάστασης της φυτείας, με ένα άλλο πρόγραμμα με τίτλο  «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» να καλύπτει τους δικαιούχους το κόστος συντήρησης των συνεχιζόμενων έργων που έρχονται «ουρά» από περασμένες προγραμματικές περιόδους αλλά και εκείνους που θα μπουν στο ανανεωμένο Μέτρο της ΚΑΠ 2023-2027. Προφανώς, ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όντως θα πραγματοποιηθεί πρόσκληση του Μέτρου εγκατάστασης δασοπονικών φυτειών ύψους 27 εκατ. ευρώ ή θα έχει την τύχη του περιβόητου Μέτρου 8.1 της περασμένης ΚΑΠ που το «έφαγαν» διάφορες έκτακτες ανάγκες (π.χ επιδότηση ελιάς λόγω COVID) σε συνδυασμό με την πλήρη ανικανότητα των δασαρχείων να αναλάβουν το βάρος της προκήρυξης. Πάντως το πρόγραμμα προϋπολογισμού 43.269.690 ευρώ για τη συντήρηση πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθεί για τη συνέχιση των πληρωμών των δικαιούχων Πρώτης Δάσωσης έως το 2029.   

Τα νέα ποσά ενίσχυσης

Αναφορικά τώρα με το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης δασοπονικών ειδών, το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, αναφέρει πως θα είναι επιλέξιμες προς επιδότηση οι φυτεύσεις των εξής δέντρων:

Ευγενή πλατύφυλλα: Σφενδάμι, ιπποκαστανιά, σκλήθρο, γαύρος, καστανιά, φράξος, καρυδιά βασιλική, μουριά, όστρυα, μαστιχόνδενδρο, αγριοκερασιά, σορβιά, φιλύρα.

Λοιπά πλατύφυλλα: μελιοκιά, χαρουπιά, κουτσουπιά, κρανιά, λεπτοκαρυά, κότινος, κράταιγος, οξιά, δάφνη, μυρτιά, αγριελιά, γκορτσιά, κοκορεβιθιά, λεύκη, αγριοκορομηλιά, δρυς, αριά, ρούδι, ιτιά, κουφοκυλιά, στύρακας, αλμυρίκι

Κωνοφόρα: κυπαρίσσι, άρκευθος, ερυθρελάτη, πεύκη, κουκουναριά, ίταμος.

Οι αρχές έχουν προβλέψει ως ενδεικτικό ποσό ενίσχυσης τα εξής ποσά:

  • Δάσωση φυτείας (25 δέντρα ανά εκτάριο) με εγκατάσταση τριτεύοντος δικτύου άρδευση: 864 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Δάσωση φυτείας (25 δέντρα ανά εκτάριο) χωρίς εγκατάσταση τριτεύοντος δικτύου άρδευση: 695 ευρώ το στρέμμα
  • Δάσωση φυτείας (90 δέντρα ανά εκτάριο) με εγκατάσταση τριτεύοντος δικτύου άρδευσης 1.296 ευρώ το στρέμμα.
  • Δάσωση φυτείας (90 δέντρα ανά εκτάριο) χωρίς εγκατάσταση τριτεύοντος δικτύου άρδευση: 1.023 ευρώ το στρέμμα. 

Στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται οι εργασίες προετοιμασίας, αγοράς-εγκατάστασης φυταρίων, οι εγκαταστάσεις περίφραξης κ.α.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2024 15:22Αρίσταρχος

Στις "Πατούσες" τους οι Αγρότες και τα προγράμματα για νέους. Αφού διέλυσαν την Επαρχία και έδιωξαν 800000 νέους στο Εξωτερικό, έπεσαν με τα μούτρα στην "μάσα" όπου υπάρχει ταμείο, βολευοντας τα Κολητηταρια τους και ρίχνοντας ψίχουλα στους άλλους. Τώρα είναι στο πρόγραμμα εγκατάστασης των λαθραίων στην έρημη επαρχία, να χαιρόμαστε τους Λεβέντες.

Απάντηση

23-01-2024 08:56ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Για την δάσωση του έτους 2022 οι αγρότες που είναι στο πρόγραμμα δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Για να καταλάβετε τι γίνετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-01-2024 14:06Γιωργος

Πληρωστε τους παλιους που θα πληρωνόταν μεχρι τελους και μην πουλατε φούμαρα στον κοσμο για νεους!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις