BACK TO
TOP
Προγράμματα

Έως 31 Ιουλίου τελικά οι αιτήσεις στο υπομέτρο 5.2, στο 100% η στήριξη

Παράταση έως 31 Ιουλίου για υποβολή αιτήσεων στήριξης και αλλαγές στην πρόσκληση του υπομέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, περιλαμβάνει η 1η τροποποίηση του υπομέτρου.

STABLOS-ME-STYLOYS-1-696x696

860
1

Αναλυτικότερα, οι τροποποιήσεις πάνω στην αρχική πρόσκληση έχουν ως εξής:

Άρθρο 1

  1. Στον αρχικό πίνακα και στο σημείο 5.2.α της πρόσκλησης τροποποιείται η Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης ως εξής:

Περίοδος Υποβολής: Από 07/03/2024 έως 31/07/2024

Άρθρο 2

  1. Στο σημείο 1.8.1., στην παράγραφο δ) αφαιρούνται τα εδάφια «η)» και «θ)»

Άρθρο 3

  1. Στο σημείο 1.9. η παράγραφος α) αντικαθίσταται ως εξής: «α) Ενισχύονται δαπάνες αποκατάστασης επιλέξιμων ζημιών: αα) για την αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού μέσω: i) της αποκατάστασης υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που είναι σύμφωνη με τις εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές ii) της κατασκευής σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λόγω μετεγκατάστασης που τηρούν τις εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές, iii) της αγοράς καινούργιου σύγχρονου εξοπλισμού (σε αντικατάσταση παλαιότερου τύπου) αβ) για την ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου βοοειδών και αιγοπροβάτων, καθώς και μελισσοσμηνών, μέσω i) της αντικατάστασης ζημιωθέντος ζωικού κεφαλαίου βοοειδών και αιγοπροβάτων καθώς και μελισσοσμηνών, ii) της αγοράς βελτιωμένου ζωικού κεφαλαίου βοοειδών και αιγοπροβάτων και αγ) γενικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνούν i) το 10% του συνόλου των δαπανών του σημείου αα) της παρούσας παραγράφου που αφορούν δαπάνες αμοιβών Μηχανικών, Γεωπόνων και διαχειριστικά έξοδα φακέλου και ii) τα 1.000 €, όσων αφορά τα διαχειριστικά έξοδα φακέλου για αιτήσεις που περιλαμβάνουν μόνο δαπάνες του σημείου αβ).

Άρθρο 4

  1. Στο σημείο 1.11 το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.»

Άρθρο 5

  1. Στο σημείο 3.2.1. το εδάφιο αβ) αντικαθίσταται ως εξής: «αβ) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου»
  1. Στο σημείο 3.2.1 προστίθεται εδάφιο αστ) ως εξής:

Η γεωργική του εκμετάλλευση έχει υποστεί ζημιά τουλάχιστον 30% κατ’ είδος και κατηγορία.

  1. Στο σημείο 3.2.2. το εδάφιο αζ) αντικαθίσταται ως εξής:

«αζ) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου»

  1. Στο σημείο 3.2.2 προστίθεται εδάφιο αν) ως εξής:

αν) Η γεωργική του εκμετάλλευση έχει υποστεί ζημιά τουλάχιστον 30% κατ’ είδος και κατηγορία.

Άρθρο 6

  1. Στα σημεία:

1.1. 3.3.1 α) , 3.3.1 β), 3.3.2 α), 3.3.3 β)

η φράση «της αίτησης προκαταβολής ή πληρωμής» αντικαθίσταται με την φράση «της αίτησης πληρωμής»

1.2. σημείο 12.1 α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδιο υποκατάστημα υποβολής των αιτήσεων στήριξης, τροποποίησης και πληρωμής νοείται το υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου εγκαθίστανται οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις.»

1.3. Παράρτημα 1 Ορισμός Διοικητικών ελέγχων το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην αίτηση στήριξης, πληρωμής και τροποποίησης από τους αρμόδιους Φορείς προκειμένου να τεκμηριωθεί η συμβατότητα των αιτήσεων με τους όρους και προϋποθέσεις του καθεστώτος.»

Άρθρο 7

  1. Στο παράρτημα 2 ενότητα Α τροποποιούνται τα εξής:

1.1. Η βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΑΕ, θα πρέπει να είναι η πιο πρόσφατη σε ισχύ.

1.2. Για τα νομικά πρόσωπα, απαιτείται η προσκόμιση οικονομικών στοιχείων με την υποβολή των Ε1 και Ε3 της φορολογικής δήλωσης του τελευταίου διαθέσιμου έτους κατά την υποβολή της αίτησης .

  1. Στο παράρτημα 2 ενότητα Β, πίνακας 1, τροποποιούνται τα εξής:

2.1. Τα δικαιολογητικά νόμιμης κατοχής για τα μισθωμένα ακίνητα θα πρέπει να είναι διάρκειας 10ετίας σε κάθε περίπτωση.

2.2. Τα έγγραφα παραχώρησης ακινήτου θα πρέπει να είναι διάρκειας 10ετίας σε κάθε περίπτωση. Μόνο όσων αφορά την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων, για την χρονική διάρκεια της παραχώρησης ισχύει ότι προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

  1. Στο παράρτημα 2 ενότητα Β, πίνακας 2, τροποποιείται ως εξής:

3.1. Τα δικαιολογητικά νόμιμης κατοχής για τα μισθωμένα ακίνητα θα πρέπει να είναι διάρκειας 10ετίας σε κάθε περίπτωση.

3.2. Τα έγγραφα παραχώρησης ακινήτου θα πρέπει να είναι διάρκειας 10ετίας σε κάθε περίπτωση. Μόνο όσων αφορά την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων, για την χρονική διάρκεια της παραχώρησης ισχύει ότι προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

3.3. Η γραμμή Δ6 «Τεκμηρίωση ζημιάς και επαλήθευση της περιοχής εφαρμογής του μέτρου» που αφορά την μελισσοκομία αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου.

  1. Στο παράρτημα 2, ενότητα Β, Διευκρινίσεις – Επεξηγήσεις πίνακα 2 το σημείο 5.1.2.4. τροποποιείται ως εξής:

«5.1.2.4 Τα δικαιολογητικά εξόφλησης είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν την πληρωμή ποσών προκαταβολών (δηλαδή τμηματικές πληρωμές σε προγενέστερο χρόνο από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων) που γίνεται για εμπορικούς λόγους. Οι προκαταβολές αυτές γίνονται δεκτές και συνυπολογίζονται στην εξόφληση του συνολικού ποσού της επενδυτικής δαπάνης με την προϋπόθεση ότι α) πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία εκδήλωσης του επιβεβαιωμένου συμβάντος και β) δεν υπερβαίνουν το15% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού αγαθού, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή και στις περιπτώσεις των αποδείξεων λιανικής πώλησης καθώς και στις περιπτώσεις των αγορών από το εξωτερικό.

  1. Στο παράρτημα 2, ενότητα Γ, το σημείο 4 τροποποιείται ως εξής:

5.1. Το σημείο 4.1 αντικαθίσταται ως εξής:

«4.1 Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις»

5.2. Το σημείο 4.1.2 αντικαθίσταται ως εξής:

«4.1.2 Στην περίπτωση διαφοροποίησης του κατασκευασθέντος κτιρίου από το εγκεκριμένο, προσκομίζεται θεωρημένος συγκριτικός πίνακας λειτουργικότητας και προδιαγραφών σύμφωνα με τον οποίον οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τηρούν τις κατά περίπτωση προδιαγραφές των παραρτημάτων 3 και 4. Στην περίπτωση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τις οποίες στα παραρτήματα 3 και 4 δεν προβλέπονται προδιαγραφές, προσκομίζεται θεωρημένος συγκριτικός πίνακας λειτουργικότητας και δυναμικότητας όπου θα αναφέρεται ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές και προσαρμόζονται στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης. Οι ανωτέρω πίνακες θεωρούνται από το αρμόδιο τμήμα για την έκδοση αδειών λειτουργίας με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Δόμησης.»

5.3. Το σημείο 4.3 αντικαθίσταται ως εξής:

«4.3 Περιφράξεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

5.4. Το σημείο 6.1.1 αντικαθίσταται ως εξής:

«Δικαιολογητικά που αφορούν στην νόμιμη λειτουργία της εκμετάλλευσης (Άδεια εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας, μελισσοκομικό βιβλιάριο κ.λπ.).

5.5. Το σημείο 6.1.3 αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου

5.6. Το σημείο 6.3 αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου

  1. Στο παράρτημα 5, ο πίνακας 5.1 τροποποιείται ως εξής:

6.1. Ο τίτλος του πίνακα αντικαθίσταται ως εξής:

«5.1 Εύλογο κόστος υλοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων»6.2. Η ακόλουθη γραμμή του πίνακα αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου:

Χώρος εξαγωγής προϊόντων μελισσοκομίας 500

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις