Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ένας στους δέκα περνάει στη Βιολογική Γεωργία, αυξάνεται το μπάτζετ

Για μόλις 3.677 αιτήσεις έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ της Βιολογικής Γεωργίας (φυτική παραγωγή) με το σύνολο των φακέλων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά μέχρι 28 Μαρτίου να φτάνει τις 37.826, την ώρα που το υπουργείο προσπαθεί να προλάβει τις σίγουρες αντιδράσεις ανακοινώνοντας την πρόθεση να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού.

Viologika-aginares

Γιώργος Κοντονής

168
20

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν αν ορίστηκαν δικαιούχοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς στη σχετική εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16), ενώ όσοι έχουν αντιρρήσεις για τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, από την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 μέχρι και την Πέμπτη 02 Μαΐου 2019 στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Μέτρου, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του αιτήματος στήριξης.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων πριν την προκήρυξη, από τα 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 170 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Tεράστια ήταν η ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων για ένταξη στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Μετά την αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων για τις υποδράσεις 11.2.1 (παλαιοί βιοκαλλιεργητές) και 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι), σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 πρόσκληση, προκύπτει ότι υποβλήθηκαν πανελλαδικά 37.826 αιτήσεις και εγκρίνονται από αυτές οι 3.677. Γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει προαναγγείλει, προτίθεται να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού του Μέτρου, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της αξιολόγησης:

Για την Δράση 11.2.1 (παλαιοί βιοκαλλιεργητές) ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά είναι 12.164. Από αυτές τις αιτήσεις εγκρίνονται, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, 2.032 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 83.171.207,3 ευρώ.

Για την Δράση 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι) ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά είναι 25.662. Από αυτές τις αιτήσεις εγκρίνονται, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, 1.645 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 35.817.556,23 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης καθώς και για κάθε εξατομικευμένη - αναλυτική πληροφορία στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής του Μέτρου 11 (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16), κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999, από την Τρίτη 16/04/2019 και ώρα 00:00:01 μέχρι και την Πέμπτη 02/05/2019 και ώρα 23:59:59 στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Μέτρου στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του αιτήματος στήριξης.

Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

18-04-2019 15:16akis

Βούλιαξαν την αγορά με τριφύλλι κάτω του κόστους οι τσιφλικάδες όψιμοι τριφυλοκαλλιεργητές του Θεσσαλικού ,Σερρών,Λιβαδειάς και Λαμίας. Δεν έπρεπε να μπει ένας κόφτης στο επιδοτούμενο ποσό αλλά και στα στρέμματα για βιολογική καλλιέργεια ανά δικαιούχο/οικογένεια ; Ασφαλώς και έπρεπε! 8.000 ευρώ max ανά δικαιούχο και 500 στρέμματα max,όποιο όριο εξαντληθεί πρώτο. Καταλήγουν κάποιοι συγκεκριμένοι να παίρνουν 50 ευρώ απονιτροποιηση,50 ευρώ βιολογικά,άλλα 10-15 ευρώ συνδεδεμένη , σύν τα 50-60-70 ευρώ της μή συνδεδεμένης οπότε καταλαβαίνετε για τι κρατικοδίαιτη ελιτ συζητάμε! Ουτε οι χειρουργοι δε τσακίζουν τόσο χρήμα και μάλιστα εντελώς ακοπιαστα. Για καντε το παραπάνω άθροισμα επί 500 στρέμματα ή επί 1000 στρέμματα και τότε θα καταλάβετε από πού βγαίνουν τα ακούραστα λεφτά για να βγαίνουν οι βλαχόμαγκες στο youtube με τα Fendt των 300.000 ευρώ για φιγούρα. Και τότε θα καταλάβετε γιατί σας λέει ο έμπορας-φορτηγατζής <<φίλε είσαι ακριβός,φορτώνω τώρα Λάρισα με 12 λεπτά ή φορτώνω Σέρρες με 10 λεπτά>> και να ξέρεις οτι δεν μπλοφάρει. Και δεν μπλοφάρει γιατί ξέρεις οτι ο τσιφλικάς πουλάει στο κόστος αφού την 50άρα, την κατοστάρα ,τη Διακοσάρα την έχει τσεπώσει από επιδοτήσεις,οπότε δεν έχει καμία αγωνία. Ίσα ίσα να είναι σωστή η τηλεπισκόπηση να πέφτει ο χοντρός ο παράς και άντε γεια. Βάλτε κόφτες στο ποσό ΤΩΡΑ! Για να μοιραστεί η πίτα σωστά σε πολλούς και να ξαναπάρει το προιόν (η μηδική κυρίως) την πραγματική του τιμή.

Απάντηση

17-04-2019 23:28Βασίλειος Σταματόπουλος

Μετά και απο την δεύτερη απόρριψη μου θα ήθελα να διατυπώσω ένα προβληματισμό για τους υπεύθυνους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής των αιτήσεων Μέτρου 11. Ευρίσκομαι στο έκτο (6) έτος βιολογικής καλλιέργειας ελιάς. Στα πέντε αυτά χρόνια εφαρμόζοντας τον Γενικό Κανονισμό Πιστοποίησης (ΕΚ) 834/2007 το κόστος παραγωγής υπερέβη κατά πολύ το κέρδος της εκμετάλλευσης όπως και αποτυπώνετε στις δηλώσεις Ε3 της εφορίας μου όλων των προηγούμενων ετών. Βασικός στόχος του κάθε βιοκαλλιεργητή είναι να προστατεύσει το περιβάλλον να διατηρήσει την βιοποικιλότητα με αποτέλεσμα την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και κατά επέκταση την καλλίτερη τιμή στο προϊόν του , πόσον μάλλον όταν πρόκειται και για μειονεκτική περιοχή με ξερικό ελαιώνα (ΠΟΠ). Αναρωτιέμαι μετά την απόρριψη της αιτήσεώς μου για δεύτερη φορά και μάλιστα με αριθμό κατάταξης 895 ποιός είναι ο λόγος παραμονής μου στην βιολογική καλλιέργεια με το υπερβολικό κόστος παραγωγής και το καθόλου κέρδος την στιγμή που δεν έχω καμία υποστήριξη από το κράτος. Μετά και από αυτό το γεγονός η μόνη μου επιλογή είναι να περιοριστώ στην καλλιέργεια για ιδιόχρηση και μόνο εγκαταλείποντας την καλλιέργεια των υπολοίπων στρεμμάτων μου διότι είναι ασύμφορα. Εάν θέλετε μόνο τους μεγάλους παραγωγούς βάλτε το στα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων για να μην μπαίνουμε στην διαδικασία και στα έξοδα υποβολής των αιτήσεων. Ειλικρινά αίσθάνομαι πάρα πολύ απογοητευμένος και αγανακτισμένος..

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία