Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Να γιατί συμφέρει η αγορά τρακτέρ μέσω Αναπτυξιακού Νόμου

Μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, έως ότου ξεκινήσει η επόμενη προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ, αποτελεί ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος διαθέτει μεταξύ άλλων «χώρο» για αγορά αγροτικών μηχανημάτων. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η επένδυση, είναι η κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου (business plain) που λειτουργεί ως διαπιστευτήριο βιωσιμότητας, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τους φακέλους τους έως τις 31 Ιουλίου.

2013-16_Massey_Ferguson_5609_Tractor_Red_523527_1280x851_2

196
9

Να σημειωθεί ότι οι ενισχύσεις για τον πρωτογενή τομέα συνίστανται εξολοκλήρου με τη μορφή επιδότησης. Πρόκειται για τις δύο νέες προκηρύξεις «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» ύψους 500 εκατ. ευρώ του Αναπτυξιακού Νόµου που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών. Όπως εξήγησαν στην Agrenda ειδικοί του χώρου, ο χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία είναι υπεραρκετός για τη σύνταξη και υποβολή των προτάσεων.

Η λογική, στην περίπτωση των αγροτικών μηχανημάτων, ελάχιστα διαφέρει από αυτήν που διέπει τα Σχέδια Βελτίωσης και ως εκ τούτου συνιστούν οι προκηρύξεις αυτές μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιδοτούμενες επενδύσεις το επόμενο διάστημα, αφού το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στην επόμενη επταετία, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμα και πέντε χρόνια.

Ωστόσο η τεκµηρίωση βιωσιµότητας στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά πιο σύνθετη, συγκριτικά µε ό,τι ισχύει στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ αφορά σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Ενδεικτικά, χρειάζονται περίπου 1.500 στρέµµατα εκµετάλλευσης για την έγκριση επιδότησης για αγορά µιας θεριζοαλωνιστικής. Ως εκ τούτου, αν και στους δικαιούχους από τον πρωτογενή τοµέα κρίνονται και ατομικές επιχειρήσεις, το καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για οργανώσεις παραγωγών, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµούς.

Ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τοµέα χωρίζονται ανάλογα το µέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια:

  • Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, ∆υτική Μακεδονία: 35% για µεσαίες, 45% για µικρές επιχειρήσεις.
  • Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα, Πελοπόννησος: 45% για µεσαίες, 50% για µικρές επιχειρήσεις.
  • Νότιο Αιγαίο: 30% για µεσαίες, 40% για µικρές επιχειρήσεις.
  • Βόρειο Αιγαίο: 45% για µεσαίες, 55% για µεγάλες επιχειρήσεις.

Το ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισµού του έργου ορίζεται ως εξής:

  • Για Μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
  • Για Πολύ µικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
  • Για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (ΑΣ), τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ) ποσό 50.000 ευρώ.
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2020 03:04EKAI

edw o kosmos ladia den mporei na allaksei apto palio autoi lene agoraste kainourio.Kanane ton tsekourato upourgo,ti allo tha doume!

Απάντηση

12-06-2020 12:22Nasos-T

Ο αναπτυξιακός δεν είναι σχέδια βελτίωσης. Ένας "απλός" εκσυγχρονισμός μιας γεωργικής εκμετάλλευσης δεν είναι αποδεκτός στον Αναπτυξιακό.

Απάντηση

12-06-2020 11:44ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΥΝΤΖΟΥΔΗΣ

Επίσης, τα ποσοστά ενίσχυσης στην ομάδα περιφερειών, "Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, κ.λπ." έχουν ως εξής: 35% για Μεγάλες, 45% για Μεσαίες & 55% (όχι 50%) για Μικρές/ πολύ Μικρές

Απάντηση

12-06-2020 11:42Στεφανια

Ρε πλάκα μας κάνετε. Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Μόνο για να ετοιμαστούν τα χαρτιά θέλει 10 χιλιάδες ευρώ. Τι αναπτυξιακό είναι αυτό

Απάντηση

12-06-2020 11:41Στεφανια

Ρε πλάκα μας κάνετε. Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Μόνο για να ετοιμαστούν τα χαρτιά θέλει 10 χιλιάδες ευρώ. Τι αναπτυξιακό είναι αυτό

Απάντηση

11-06-2020 15:42Πικραμενοι παραγωγοι

Ολοι οι επιλλαχοντες των σχεδιων μαθανε τωρα, να ζητανε τρακτερ απο αναπτυξιακοχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Απάντηση

11-06-2020 14:47Κατής Θανάσης

Δεν είναι σωστή η πρότασή σας. Ο νόμος ορίζει τα είδη των επενδύσεων που υποβάλλονται και η αγορά τρακτές σίγουρα δεν καλύπτει τα κριτήρια του νόμου (αύξησηπαραγωγικής δυναμικότητας, εκσυγχρονισμός κλπ) . Επίσης θα υπέρξει θέμα με το ύψος της επένδυσης. Άρα θέλει προσοχή.

Απάντηση

11-06-2020 13:21Ζαιος

Δημοψήφισμα για έξοδο από ευρώ και ΕΕ τώρα! Και άλλες τέτοιες ιστορίες.... Πρώτη και τελευταία φορά αριστερά...

Απάντηση

11-06-2020 11:42Πικραμενα παρελκομενα

Ε ρε ανικανοι... Μεχρι πριν λιγες μερες σε δικο σας αρθρο λεγατε δεν μπορουσαν να επιδοτηθουν, οπως και στον προηγουμενο κυκλο του αναπτυξιακου. Μολις στροφαρατε βρε φωτεινοι παντογνωστες οτι γινεται, ειναι μοναδικη ευκαιρια ε; ΠΡΟΒΑΤΑ Ε ΠΡΟΒΑΤΑ! ΟΥ !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία