Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Μικροδάνεια αγροτών με εγγύηση 50% εξετάζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η προετοιµασία για την ενεργοποίηση του εργαλείου µικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ για τις αγροτικές εκµεταλλεύσεων συνεχίζεται, µε την υπογραφή της σχετικής σύµβασης για την ενεργοποίησή του µε την Αναπτυξιακή Τράπεζα να αναµένεται τις επόµενες ηµέρες.

18-19__1__3

167
0

Πρόκειται για δάνεια το µισό των οποίων θα χρηµατοδοτείται απευθείας από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριµένα από κεφάλαια ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, ώστε οι τράπεζες να προσφέρουν τα συγκεκριµένα δάνεια µε επιτόκιο κάτω από το µισό της αγοράς και µε ελάχιστες ή µηδενικές εγγυήσεις.

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύµβασης µε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα ακολουθήσει η πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες ή ακόµα και άλλους φορείς που είναι διατεθειµένοι να προσφέρουν µικροδάνεια χρηµατοδοτούµενα κατά το ήµισυ από το ΠΑΑ. Αυτό αναµένεται να γίνει έως τέλος του έτους.

Μένει παράλληλα να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια εµπλοκή µε το νόµο 4701/2020 «Πλαίσιο χορήγησης µικροχρηµατοδοτήσεων». Στις σκέψεις των διαχειριστικών αρχών βρίσκεται επίσης η παράλληλη ενεργοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας, δηλαδή το κάθε δάνειο να συνοδεύεται και από συµβουλευτικές υπηρεσίες ως προς τον δικαιούχο. Αυτό είναι ένα µοντέλο που ακολουθείται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισµούς και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στα προϊόντα που προσφέρει προς τους δανειολήπτες.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι µικροπιστώσεις είχαν καταργηθεί από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να χρηµατοδοτηθεί η έκτακτη ενίσχυση ελαιοπαραγωγών (Μέτρο 21). Ωστόσο τα έξτρα κονδύλια της µεταβατικής περιόδου, φαίνεται πως θα δώσουν εκ νέου ζωή στο µέτρο.

Κόβει την επιδότηση και την όρεξη για δάνειο το Ταμείο Εγγυήσεων

Έως το 2025 αναµένεται να πάρει παράταση στη λειτουργία του, το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης γεγονός που σηµαίνει ότι και στο ξεκίνηµα της νέα ΚΑΠ, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο χρηµατοδότησης των αγροτών.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό που προβληµατίζει από τη µέχρι στιγµής λειτουργία του ΤΕΑΑ, είναι ότι δεν είναι λίγοι οι αιτούντες που παραιτούνται τελικά από το δανεισµό, όταν µαθαίνουν ότι λόγω της εγγύησης και της µείωσης του επιτοκίου θα χάσουν κάποια χρήµατα από την επιδότηση Σχεδίων Βελτίωσης-Μεταποίησης (κανόνας Ακαθάριστου Ισοδύναµου Επιχορήγησης).

Ακόµα και όσοι δεν έχουν µπει σε πρόγραµµα του ΠΑΑ αλλά έχουν στα σκαριά κάποια επένδυση δεν δείχνουν το αναµενόµενο ενδιαφέρον. Είναι διατεθειµένοι να περιµένουν τα καινούργια Σχέδια Βελτίωσης ή ακόµα και τους Νέους Αγρότες, κάτι που θεωρούν προτιµότερο από το να «φορτωθούν» ένα δάνειο 10ετίας ακόµα και εγγυηµένο.

Ως εκ τούτου, τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να πραγµατοποιηθεί µία έρευνα από τις διαχειριστικές αρχές (καµπάνια ερωτηµατολογίων) ως προς την ικανοποίηση των δικαιούχων από το ΤΑΑΕ. Από εκεί και πέρα θα εξεταστούν τυχόν βελτιώσεις ώστε να ενσωµατωθούν εν καιρό στον κανονισµό του Ταµείου. Όπως και να έχει, έως σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί αιτήσεις ύψους 109 εκατ. ευρώ για το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τώρα τα εγγυηµένα δάνεια έως 200.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης στους αγρότες και στις µεταποιητικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδηµία από το Ταµείο Εγγυήσεων, ακόµα δεν είναι διαθέσιµα προς εκταµίευση, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν ανοίξει από τις 3 Ιουνίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος που έχει ζητηθεί παράταση για τις αιτήσεις έως το ∆εκέµβριο του 2022, στα πλαίσια της τροποποίησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Σηµειώνεται εδώ πως δικαιούχοι των εγγυηµένων δανείων είναι όσοι έχουν αποδεδειγµένα µείωση τζίρου τα έτη 2020-2021 σε σχέση µε το 2019. Το πόσο είναι αυτή η µείωση, εξαρτάται από την κάθε τράπεζα που προσφέρει το δάνειο. Τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 200.000 ευρώ, παρέχονται χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις και µε σηµαντική απλοποίηση στη διαδικασία χορήγησης, καθώς οι ωφελούµενοι δεν απαιτείται να υποβάλουν επιχειρηµατικό σχέδιο, ούτε να προσκοµίσουν απολογιστικά αποδεικτικά στοιχεία δαπανών.

Οι αιτήσεις πραγµατοποιούνται στο www.ependyseis.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία