BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Από το 2023 δανεισμός αγροτών μέχρι 25.000 με 0% τόκο τα πρώτα 2 έτη

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα πρώτα χρηματοδοτικά προϊόντα τραπεζών για μικρά δάνεια αγροτών επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ.

KAR_5940_AGROTICA_OKT_22_copy

20661
13

Από το 2023 δανεισμός αγροτών για ποσά έως 25.000 ευρώ με 0% τόκο τα πρώτα 2 έτη, υπεγράφη η σύμβαση

Προ ολίγων ημερών υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και πλέον αναμένεται σε λίγες ημέρες η έκδοση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο.

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ και βάσει του σχεδιασμού, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. 

Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Μικροπιστώσεων)

Υπογράφηκε, την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, και της Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. κυρίας Α. Χατζηπέτρου, ως διαχειριστή του Ταμείου.  

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκ. € με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα εκδώσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, οι οποίοι, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων). 

Η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της  διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2023 09:56Επιλαχον νέος 2

Όταν είσαι νέος άνθρωπος και δεν καταλαβαίνεις τα εργαλεία που σου δίνουν και μας λες τι θα ψηφίσεις άστο καλύτερα πάρε ξυναρι . Μάλλον είσαι από αυτούς που πήραν επιδότηση και μένεις στην Αθήνα. Άσε τους αγρότες στην ησυχία τους

Απάντηση

04-11-2022 23:26Elaios

ΑΚΚΕΛ για όσους δεν γνωρίζουν Αγροτικό κτηνοτροφικό κόμμα Ελλάδος Αυτό μας αντιπροσωπεύει Όλα τα άλλα είναι για τους βιομήχανους και για τους εφοπλιστας.... Παρακαλώ.

Απάντηση

02-11-2022 07:21Κωστας

Τα διαλύσατε όλα παντού ακρίβεια, ότι και να κάνετε μαύρο στις εκλογές φτάνει η κοροϊδία

Απάντηση

01-11-2022 15:40patriot

ΜΕ ΕΠΙΛΑΧΟΝΔΕς ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ

Απάντηση

01-11-2022 06:49Αγροτης

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες..Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-10-2022 22:17ΓΚ

Άλλο καρό με πατάτες και ο Τσίπρας , κανένας δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Απάντηση

31-10-2022 20:45Επιλαχών νέος

Γεωργαντά μην κουράζεσαι. Τσίπρα θα ψηφίσουμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία