BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Προγράμματα για μικρές οικοτεχνίες και αγροτική μεταποίηση με πριμ 80%

Προγράµµατα Leader, Μεταποίησης-Εµπορίας του ΠΑΑ, ΕΣΠΑ και καθεστώς Αγροδιατροφής Αναπτυξιακού Νόµου συνθέτουν τα επενδυτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν να γίνονται διαθέσιµα τους επόµενους µήνες, για όσους θέλουν να κάνουν το βήµα προς την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων ή να εκσυγχρονίσουν την υφιστάµενη επιχείρησή τους.

18-19_01_2

Γιώργος Κοντονής

647
3

Προγράμματα για μικρές οικοτεχνίες και αγροτική μεταποίηση με πριμ έως 80%

Αναλυτικότερα:

  • Προγράµµατα Leader: Αφορά την ενίσχυση µεταποίησης για δαπάνες ύψους έως 400.000 ευρώ. Tο ποσοστό ενίσχυσης θα κυµαίνεται κοντά στο 60% και θα µπορεί να φτάσει στο 80% στην περίπτωση των νέων σε ηλικία αγροτών. Οι επενδύσεις σε µεταποίηση θα είναι επιλέξιµες µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών. Οι πρώτες προσκλήσεις αναµένονται αρχές του 2024. 
  • Μεταποίηση-Εµπορία του ΠΑΑ: Για τον ερχόµενο Απρίλιο προγραµµατίζεται η πρόσκληση του µέτρου Αγροτικής Μεταποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ σύµφωνα µε έγγραφο των διαχειριστικών αρχών. Επιλέξιµες θα είναι πολύ µικρές, µικρές, µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις και επενδύσεις από 400.001έως και 5.000.000 ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο 50% και 65% στα Νησιά. Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε µείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ύδατος, εκποµπών αερίου του θερµοκηπίου, µείωση της χρήσεις αποβλήτων, από ένα ποσοστό και πάνω, προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 10%. 
  • ΕΣΠΑ-Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων: Αφορά την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας, µέσω της δηµιουργίας νέων πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγµένους ΚΑ∆ όλων των κλάδων της οικονοµίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εµπορίου και του τουρισµού.
  • Ο επιχορηγούµενος προϋπολογισµός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα µπορεί να κυµαίνεται από ​40.000 έως 400.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόµενων δαπανών και δύναται να προσαυξάνεται κατά:
  • 10% εφόσον η επένδυση πραγµατοποιηθεί σε αποµακρυσµένη ή πυρόπληκτη ή πληµµυροπαθή περιοχή ή µικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% µε την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο µετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
  • Η προκήρυξη αναµένεται έως το τέλος του 2023. 
  • Αναπτυξιακός Νόµος-Καθεστώς Αγροδιατροφής: Στον Αναπτυξιακό Νόµο έχει υπάρξει ήδη µία πρόσκληση όπου κατατέθηκαν 330 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια ύψους 483,5 εκατ. ευρώ. Αναµένεται, άγνωστο το πότε, ακόµη µία πρόσκληση που θα αφορά και τις επενδύσεις µεταποίησης αγροτικών προϊόντων. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2024 17:16ασκ

Φτανει αυτο το 10%να επενδυσει για να παει η χωρα μπροστα .Σε ποια χωρα το 80% των αγροκτηνοτροφων ειναι βιοτεχνες και βιομηχανοι

Απάντηση

04-12-2023 10:23Γιωργος

Ναι καλα.για πηγαινετε εσεις να κανετε προγραμμα και θα δειτε ποσο ευκολα ειναι ολα.πρεπει να ειναι τα παντα πληρωμενα,εφορια,εφκα,ελγα και το ποσο της ιδιας συμμετοχης διαθεσιμο στην τραπεζα.με λιγα λογια πρεπει να εχεις χρημα για να κανεις προγραμμα και να παρεις επιδοτηση.εχω εμπειρια και ξερω τι λεω.ποιος αγροτης-κτηνοτροφος σημερα εχει λεφτα και αποθεμα στην ακρη να ξανοιχτει και να κανει επενδυση;;;;φυσικα δεν συμπεριλαμβανονται καποιοι ελαχιστοι 5-10% που εχουν λεφτα,αλλα την συντριπτικη πλειοψηφια του πρωτογενη τομεα που βρισκεται υπο διαλυση εξ'αιτιας της πολιτικης των κυβερνησεων της τελευταιας δεκαετιας και ειδικα της νεας βρωμοβοθροκρατιας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία