BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Επιδότηση επιτοκίου με 5ετή διάρκεια για αγρότες ρίχνει κόστος δανεισμού

Πενταετή επιδότηση του επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια που λαµβάνονται µέσω του µηχανισµού του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ετοιµάζουν οι διαχειριστικές αρχές.

16-17_53

Γιώργος Κοντονής

2548
31

Επιδότηση επιτοκίου με πενταετή διάρκεια μόνο  για αγρότες χαμηλώνει το κόστος δανεισμού σε αγροτικές επενδύσεις

Αυτό σηµαίνει για παράδειγµα αν το επιτόκιο αγοράς είναι στο 8%, τότε το ΠΑΑ θα έρχεται να χρηµατοδοτήσει ένα ποσοστό ύψους 4-5% του επιτοκίου, µε τον αγρότη τελικώς να πληρώνει το υπόλοιπο για τα πρώτα πέντε έτη διάρκειας του δανεισµού. Πρόκειται για µία προσθήκη η οποία θα λειτουργεί επιπροσθέτως της εγγύησης 80% κάθε δανείου του προσφέρει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αποτέλεσµα της νέας τροποποίησης θα είναι να δηµιουργηθούν ακόµα πιο ευνοϊκές συνθήκες λοιπόν για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα όσον αφορά την λήψη δανείων µέσω του Ταµείου Εγγυήσεων, το οποίο χρηµατοδοτεί δανεισµό ποσού ύψους από 10.000 έως 5 εκατ. ευρώ. Για τη σχετική πρόβλεψη, έγγραφο των διαχειριστικών αρχών µε τίτλο «Πορεία υλοποίησης ΠΑΑ 2014-2022» αναφέρει:

«Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, οι συνεργαζόµενες τράπεζες έχουν συνάψει συµβάσεις για χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναµένεται µέχρι το τέλος του έτους το ποσό αυτό να ανέλθει σε 42–45 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για µία νέα τροποποίηση της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης, σύµφωνα µε την οποία το Χρηµατοδοτικό Εργαλείο θα παρέχει και επιδότηση επιτοκίου, πέρα από τις ευνοϊκές ρυθµίσεις της µείωσης του ύψους του επιτοκίου σε σχέση µε το επιτόκιο της αγοράς και της µείωσης ή εξάλειψης των απαιτούµενων εξασφαλίσεων, οι οποίες ήδη ισχύουν. Το αποτέλεσµα της νέας τροποποίησης θα είναι να δηµιουργηθούν ακόµα πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα όσον αφορά την λήψη δανείων µέσω του ΤΕΑΑ».

Τα επενδυτικά δάνεια µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραµµα επιχορήγησης (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης (4.1) ή Επενδύσεις σε µεταποίηση (4.2))

Σηµειώνεται ωστόσο πως όταν συνδυάζεται το εργαλείο αυτό µε επιδότηση από επενδυτικό πρόγραµµα του ΠΑΑ, η τελική επιχορήγηση που θα λάβει από το Μέτρο ενδέχεται να είναι µειωµένη, γεγονός που «κρατάει πίσω» αρκετούς από το να κάνουν αίτηση.

Οφέλη του δανεισµού από το ΤΕΑΑ

Τα οφέλη του δανεισµού από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης µέχρι σήµερα έχουν ως εξής:

  • Μειωµένες εξασφαλίσεις: 50% –100% µείωση στις απαιτούµενες εξασφαλίσεις.
  • Μειωµένα επιτόκια δανεισµού: 0,5 –1,25 εκατοστιαίες µονάδες µείωση. Σηµειώνεται πως οι όροι διαφέρουν ανά τράπεζα που διαχειρίζεται αυτό το εργαλείο.
  • Μειωµένα έξοδα φακέλου: 20% µείωση.
  • Ευρεία επιλεξιµότητα δαπανών: κεφάλαιο κίνησης, ζωικό κεφάλαιο, ετήσιο φυτικό κεφάλαιο, µεταχειρισµένος εξοπλισµός.
  • ∆άνεια για κεφάλαιο κίνησης σε πληγέντες από COVID-19: Το δάνειο αυτό χορηγείται για την ενίσχυση των πληγέντων από την υγειονοµική κρίση λόγω του κορωνοϊού. Για τη λήψη του δανείου αρκεί ο ενδιαφερόµενος να αποδείξει ότι µειώθηκαν τα εισοδήµατα του το 2020 και το 2021 σε σχέση µε το 2019. Επίσης – ειδικά για το δάνειο λόγω COVID δεν απαιτείται η υποβολή στην τράπεζα επιχειρησιακού σχεδίου, δεν απαιτείται η κατάθεση παραστατικών για τις δαπάνες και – το πιο σηµαντικό – µε το δάνειο αυτό επιτρέπεται η αναχρηµατοδότηση παλαιότερου χρέους από προηγούµενα δάνεια. Αυτή είναι και η µοναδική περίπτωση όπου ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο επιτρέπεται να χρησιµοποιηθεί για αποπληρωµή παλαιότερου χρέους.
  • ∆άνεια κεφαλαίου κίνησης: Ένας επενδυτής ο οποίος έχει πραγµατοποιήσει επιλέξιµες δαπάνες και έχει λάβει επιχορήγηση ως δικαιούχος Μέτρου του ΠΑΑ, µπορεί να λάβει Κεφάλαιο Κίνησης χωρίς να περιλαµβάνονται υποχρεωτικά επενδυτικές δαπάνες στο δάνειο του Χρηµατοδοτικού Εργαλείου, καθώς στην προκειµένη περίπτωση ως επενδυτικές δαπάνες µπορούν να θεωρηθούν οι δαπάνες της επιχορηγούµενης πράξης. Η εν λόγω επιλέξιµη δαπάνη δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ ή το 30% του συνολικού ποσού της επιλέξιµης δαπάνης για την επένδυση, όποιο από τα δύο ποσά είναι υψηλότερο.

Ένας τελικός αποδέκτης ο οποίος δεν έχει λάβει επιχορήγηση µέσω του ΠΑΑ, µπορεί να λάβει Κεφάλαιο Κίνησης µε το Χρηµατοδοτικό Εργαλείο αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαµβάνονται επενδυτικές δαπάνες στο δάνειο του Χρηµατοδοτικού Εργαλείου. Το ύψος των επενδυτικών δαπανών του δανείου µέσω του ΧΕ θα πρέπει να είναι µεγαλύτερο από το ύψος του κεφαλαίου κίνησης του δανείου µέσω του ΧΕ.

Ενδεικτικά, δαπάνες για Κεφάλαιο Κίνησης µπορεί να είναι, µεταξύ άλλων:

  • Μισθοδοσία.
  • ∆απάνες λογαριασµών κοινής ωφελείας (ρεύµα, νερό, τηλέφωνο κλπ).
  • Καύσιµα οχηµάτων που συνδέονται µε την επιχείρηση.
  • Ζωοτροφές.
  • Λίπασµα.
  • Υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες κλπ.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (31)
Προσθήκη σχολίου

12-12-2023 10:37Φωφη

Αυτό από ποτέ μπαίνει σε ισχύ ξέρουμε; Στην τράπεζα που ρώτησα μου λένε δεν ισχύει.

Απάντηση

11-12-2023 02:28Γιωργος

Λοιπον για ολους εσας εδω μεσα που βριζετε και χλευαζετε τον νεοδημοκρατη,ντροπη σας.ετσι σας εχουν μαθει να φερεστε σε ζωακια;;;;;;;κι αυτα ψυχουλες ειναι.τοσο κοπο κανει το καημενο να βγαλει το ψωμακι του.για να παρει μια μπανανα να φαει που τον εχει κοψει το στομαχι,κανει τη μαιμου.για να φαει λιγο σανο κανει το κριαρι.για να φαει λιγο καλαμποκι κανει τον κοκορα.κι εσεις τον ξεφτιλιζετε,ειναι κριμα.να ειστε φιλοζωοι!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

11-12-2023 02:11Γιωργος

Παιδια ο Νεοδημοκρατης παρακατω θελει "γρασαρισμα" λεει,γιατι του "σφυριζει" το πισω ρουλεμαν.εχει κανεις το χρονο να παει να τον τακτοποιησει,η να στειλω ενα αλογο που εχω,που δεν του'κατσε η φοραδα και εχει αγριεψει;;;;;;;;;;φοβαμαι ομως οτι το αλογο θα τον περασει σουβλα και θα τον χασουμε.κριμα μωρε,μας διασκεδαζει μπας και παρει κανα φραγκο γιατι εχει στεγνωσει το εντερο του απο την πεινα.τον επιασαν πριν λιγο καιρο σε σουπερ μαρκετ να κλεβει και να τρωει τα φρισκις για τις γατες!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-12-2023 21:27Νεοδημοκράτης

Α ξεχασα να σας πω πως θα χρειαστω και χειρουργο νευρολογο γιατι το αλογο καθως εκανε εισοδο εφτασε μεχρι αυχενα και χτυπησε νευρο....παρακαλω καντε γρηγορα γιατι υποφερω!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-12-2023 21:22Νεοδημοκράτης

Σας παρακαλω εχω αμεση απο λιγο λαδι και αλευρι.με εχει διπλωσει το στομαχι απο την πεινα.επισης εχω αμεση αναγκη απο χειρουργο γιατρο να κανει ραφη σε πρωκτους,δεν μπορω να καθησω.ειχα μια εντονη και δυσαρεστη "συζητηση" με ενα αλογο και οι συνεπειες ηταν τραγικες.σας παρακαλω μην αργητε.φοραω μπεμπιλινο απο εκεινη την ωρα γιατι επαθα ρηξη σουφρας και μου φευγουν.....!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-12-2023 21:07Γιωργος

Κουτοπονηροι δουλοι της νεας βοθροκρατιας δεν χανετε λεπτο.ολη μερα ανεβαζετε αρθρα με δηθεν διευκολυνσεις της κωλοκυβερνησης,δηθεν βοηθεια στους αγροτοκτηνοτροφους,δηθεν μας περιθαλπει στοργικα ο αφορισμενος,δηθεν ενδιαφερεται ο αναθεματισμενος.δεν πειθετε κανενα με αυτα που γραφετε.και το τραγικο ειναι πως ξερετε οτι κανεις δεν τσιμπαει με τις μαλακιες που γραφετε και ουτε προκειται να σχηματισει καλη γνωμη για το δηθεν καλο εργο της κωλοκυβερνησης.απλα τα γραφετε γιατι ετσι σας διεταξαν τα αφεντικα σας και οι κωλοεπικοινωνιολογοι της βοθροκυβερνησης οτι πρεπει να ταιζετε σανο τα ζα!!!!τα αρθρα σας λοιπον σε τετοιους απευθυνονται,σε χαμηλης νοημοσυνης που εχουν τον βοθροτακη για θεο.δεν ενδιαφερει κανεναν αυτη τη στιγμη ουτε για δανεια ουτε για χαμηλα επιτοκια πανηλιθιοι.εχουμε χασει το εισοδημα μας.προσωπικα τα τελευταια συνεχομενα 3 χρονια εχω χασει 250.000 ευρω απο δυσμενεις καιρικες συνθηκες και απο αισχρη αγροτικη που ακολουθει η παλιοκυβερνηση.ο ελγα απο αυτα μου εχει δωσει 50.000 ευρω με τα οποια ΔΕΝ καλυπτω ουτε τα εξοδα.συναδερφοι μου παραγωγοι εχουν χασει ακομα περισσοτερα απο εμενα κι εσεις ασχολειστε με δανεια και επιτοκια.μας δουλευετε ψιλο γαζι κουτοπονηροι.πειτε στα αφεντικα σας να μας αποζημιωσουν εγκυρα και εγκαιρα γιατι θα σας παρει και θα σας σηκωσει ολους.κοιμιζετε τον κοσμο με δηθεν αναπτυξη και κουραφεξαλα λαοπλανοι.ο πρωτογενης τομεας εχει ΠΑΤΩΣΕΙ.ξερω οτι εκει στην κυβερνηση και στα γραφεια του αγκρονιους δεν σας καιγεται καρφι με οσα γραφω.μαλλον γελατε και σπατε πλακα μαζι μας.κι εμας λοιπον δεν μας ενδιαφερει αν πληρωνετε το λαδι 10 ευρω το κιλο για να φατε.100 να το πληρωσετε.και κατι ακομα,θα γυρισει ο τροχος θυμηθειτε το......και θα βρεθειτε εσεις απο κατω......."θα τραβηξει πισω το κεφαλαιο και θα απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι"........!!!!!τοτε θα ειναι η σειρα μας να γελασουμε παλιανθρωποι.

Απάντηση

10-12-2023 18:05ΑΓΡΟΤΗΣ

@ilo έπιασες δουλειά τσογλανακι από το γραφείο για να αποπροσανατολησεις την κουβέντα από τα δήθεν πολύ καλά Δάνεια που δίνει η κυβέρνηση σου πάρτε δάνεια εσείς εκεί μέσα στα γραφεία κολωπαιδο α και πλυσου γιατί γελάνε μαζί σου βρωμας λενε

Απάντηση

10-12-2023 16:23lio@

Συγχωρεστε με για αυτα που γραφω,ειμαι ενας μαλακας που με χεζουν στο στομα γι'αυτο λεω αυτα που λεω.

Απάντηση

10-12-2023 15:17Γιωργος

Εχετε φοβερο θρασος.μιλατε για δανεια και χαμηλα επιτοκια.μας δουλευετε ρε καθικια;;;;;μας εχετε φτωχοποιησει εσκεμμενα εκτελωντας ανωθεν εντολες και ερχεστε να μας δουλεψετε μιλωντας για δανεια και επιτοκια;;;;;ποσο θρασος εχετε ρε.εδω εξ'αιτιας σας δεν μπορουμε να αλλαξουμε λαδια στα γεωργικα μηχανηματα,δεν μπορουμε να συντηρησουμε-ζησουμε τα σπιτια μας κι εσεις μας προκαλειτε ρε τομαρια μιλωντας για δανεια;;;;ετσι σας ειπαν απο την κυβερνηση να πειτε;;;;λοιπον ακουστε,πειτε τους να μας αποζημιωσουν ΤΩΡΑ τις ζημιες στην φυτικη παραγωγη του 2023 γιατι αλλιως θα τους παρει και θα τους σηκωσει!!!!τ'ακουτε χαρτογιακαδες των γραφειων;;;;;δεν θελουμε δανεια.θελουμε το εισοδημα μας.μας υποχρεωνετε να πληρωνουμε ασφαλιστικες εισφορες στον ελγα για να εχουμε το δικαιωμα αποζημιωσης.κι εμεις λοιπον ζηταμε τα αυτονοητα,να πληρωθουμε κι εμεις με τη σειρα μας θα ριξουμε τα χρηματα στην αγορα,αγορα λιπασματων,αγροεφοδια,εργατες,μηχανηματα κ.λ.π.αλλιως να πατε να γ@μηθ@τε καθικια!!!!!!!!!η οργη Του Θεου και του κοσμου πανω σας!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)

10-12-2023 15:14Νεοδημοκράτης

Μπράβο στην κυβέρνηση που είναι πάντα κοντά στον αγρότη. Για αυτό και εμείς οι αγρότες ψηφίζουμε ΝΔ με διαφορά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία