BACK TO
TOP
Special Reports

Ποικιλίες κουνουπιδιού και σταυρανθών που ψάχνει η αγορά στις λύσεις Syngenta

Χρώμα, ποιότητα, υψηλή θρεπτική αξία, συνεκτικότητα κεφαλής και ανθεκτικότητα σε ασθένειες κάνουν τις ποικιλίες των σταυρανθών της Syngenta πιο επιθυμητές από τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

IMG_7430

Κατσουλιέρη Αγάπη

791
0

Τις νέες ποικιλίες κουνουπιδιού, μπρόκολου και λάχανου, τις καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία και την ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας των σταυρανθών, παρουσίασε μεταξύ άλλων στο διαδικτυακό σεμινάριο της η Syngenta με θέμα «Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Λάχανο: Τα σταυρανθή στην επικαιρότητα! Καινοτομίες στην έρευνα, διατροφική αξία, νέες τάσεις στην κατανάλωση, φυτοπροστασία, θρέψη και υβρίδια για κάθε ανάγκη!», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Η κατανάλωση που κινείται προς μια πιο διαφοροποιημένη παγκόσμια δίαιτα, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι δυσκολίες ανεύρεσης εργατικού δυναμικού, η πληθυσμιακή γήρανση παραγωγών και η αποφυγή ενασχόλησης νέων με καλλιέργεια, όπως επίσης και η δυσκολία της εκμηχάνισης της καλλιέργειας στην συγκομιδή, δημιουργούν έντονη ανάγκη για γενετική βελτίωση των ποικιλιών των σταυρανθών. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο κος Γιώργος Κοντοσφύρης, Διευθυντής Πωλήσεων Σπόρων Κηπευτικών Syngenta Mediterranean.


Καινοτόμες ποικιλίες κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι είναι το δεύτερο σε σημαντικότητα σταυρανθές στην Ελλάδα μετά το λευκό λάχανο, και η Syngenta, τα τελευταία χρόνια επένδυσε σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτόμων ποικιλιών, για την προσέλκυση καταναλωτών και τη βελτίωση των ποιοτικών και αποδοτικών χαρακτηριστικών της καλλιέργειας. Η νέα σειρά ποικιλιών κουνουπιδιού New White παρουσιάστηκε από τον Βαγγέλη Πελεκάνη, υπεύθυνο του Marketing Σπόρων Κηπευτικών της Mediterranean. Πρόκειται για μια καινοτόμα σειρά, που υπόσχεται σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς τα υβρίδια διατηρούν το άσπρο χρώμα των ανθοκεφαλών και δεν απαιτούνται εξειδικευμένοι εργάτες για την κάλυψη τους. Επιπλέον, οι ποικιλίες της New White σειράς διαθέτουν λιγότερες φύρες και μετασυλεκτική διατηρησιμότητα. Τα κουνουπίδια πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο ή ανάλογα με το βάρος τους, συνεπώς η συνεκτικότητα και το ειδικό βάρος των ανθοκεφαλών είναι σημαντικό κριτήριο για την βελτίωση των ποικιλιών. Η πρώτη εμπορική ποικιλία της σειράς είναι η Andromeda, η οποία είναι υπερπρώιμη με βιολογικό κύκλο 73-80 ημερών, και αναμένονται με ανυπομονησία στην αγορά και άλλες δύο που θα ξεκινήσουν το 2021.

Μια άλλη καινοτομία της εταιρείας στον τομέα της γενετικής βελτίωσης του κουνουπιδιού είναι και οι χρωματιστές ποικιλίες. Ποικιλίες με πορτοκαλί (Flame star), πράσινο(Green storm) και μωβ χρώμα (Graffiti) εντυπωσιάζουν τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα διαθέτουν και υψηλά ποιοτικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά, όπως ομοιομορφία, σταθερό χρώμα και υψηλό ειδικό βάρος. Το χρώμα στις ανθοκεφαλές των ποικιλιών αυτών, περιέχουν ανθοκυάνες και καροτενοειδή, δίνοντας επιπλέον διατροφική αξία και ενισχύοντας τις αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουνουπιδιού.


Νέες ποικιλίες στα μπρόκολα και λάχανα:

Από τα μπρόκολα, η Syngenta διαθέτει ένα μεγάλο πορτοφόλι, δίνοντας πολλές επιλογές στους παραγωγούς να διαλέξουν ανάλογα την πρωιμότητα, την ανθεκτικότητα σε ασθένειες και εχθρούς, και τη χρήση. Η ποικιλία Monflor είναι μια καινούρια ποικιλία, υπερπρώιμη με συγκομιδή σε 65-73 ημέρες από τη σπορά και προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων, σε κατεψυγμένα προϊόντα. Άλλη μια ποικιλία που ξεχωρίζει είναι η Monrello, η οποία δίνει υγιή και δυνατά φυτά, με μεγάλο ειδικό βάρος και μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Κοντοσφύρης, η Syngenta παραμένει ηγέτης στην αγορά του κουνουπιδιού ενώ για το μπρόκολο η Syngenta είναι δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ευρώπη, την Ινδία και σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές χώρες στον κόσμο.

Όσο αναφορά τα λάχανα, οι ποικιλίες Kevin, Rosberg, Webber και Bolikor είναι υπερπρώιμες και συγκομίζονται την άνοιξη. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες δίνουν πολλές ευκαιρίες για εξαγωγές, εξαιτίας του ιδανικού σχήματος και μεγέθους τους, αλλά και της γεύσης τους. Άλλη μια ποικιλία που αναφέρθηκε από τον κ. Πελεκάνη ήταν η Intello. Η ποικιλία αυτή δίνει σκουροπράσινα φυτά με αντοχή στα βακτήρια. Τα φύλλα είναι τραγανά με πολύ καλή γεύση και το «κεφάλι» μπορεί να ζυγίζει 2,5-3,5 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτά μπορούν να μείνουν στο χωράφι έως 1,5 μήνα μετά την ωρίμανση τους. Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας την καθιστούν ιδανική για την ελληνική αγορά αλλά και για το εξωτερικό.


Προγράμματα βελτίωσης και έρευνας στο κουνουπίδι

Στην Ουγγαρία η εταιρεία Syngenta πραγματοποίησε πρόγραμμα έρευνας για την κλιματική μεταβολή, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία υβριδίων κύκλου 60-85 ημερών, τα οποία θα έχουν μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα υβρίδια αυτά, θα είναι ανεκτικά στη ξηρή σήψη κορυφής (tipburn), θα έχουν φύλλα με χνούδι, έτσι ώστε να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και να περιορίζουν τις απώλειες νερού από την αναπνοή. Παράλληλα, το βελτιωτικό πρόγραμμα στοχεύει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων, όπως η συνεκτικότητα, το σχήμα, το χρώμα και η ομοιομορφία της ανθοκεφαλής. Σύμφωνα με τον κορυφαίο breeder, Simon Groen, Senior Cauliflower Breeder Syngenta, Breeding Team Lead, οι ποικιλίες Amidala και Padme που προέκυψαν είναι ήδη διαθέσιμες στο εμπόριο, και υπόσχονται υπερπρώιμα (70-85 ημέρες) και εύρωστα φυτά, υψηλής ποιότητας.

Όπως ανέφερε ο Simon Groen υβρίδια με αντοχή σε ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, με καλή κάλυψη της κεφαλής από τα εξωτερικά φύλλα, με συνεκτικότητα κεφαλής και υψηλό ειδικό βάρος μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αγορά, εξαιτίας της ποιότητας τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις νέες σειρές υβριδίων κουνουπιδιών της Syngenta, όπως η σειρά New White, τα χρωματιστά κουνουπίδια και τα υβρίδια με σταθερό κύκλο.


Φυτοπροστασία στα σταυρανθή

Τη νέα πρόταση της Syngenta στην μεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία ετήσιων και πολυετών αγρωστωδών ζιζανίων παρουσίασε μεταξύ άλλων ο κος Mανώλης Δελημπαλταδάκης, υπεύθυνος του Marketing Φυτοπροστασίας Κηπευτικών της Syngenta.

Η νέα λύση της εταιρείας είναι το Zetrola 10 EC, το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα για δύσκολα ζιζάνια, όπως η αγριάδα και ο βέλιουρας, αλλά και για τα ετήσια αγρωστώδη. Το ζιζανιοκτόνο είναι διασυστηματικό και έχει ευρύ φάσμα εγκρίσεων. Επίσης, ο κος Δελημπαλταδάκης παρουσίασε και το καινοτόμο πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο εδάφους Force Evo για τον έλεγχο παρασίτων εδάφους, όπως τα σιδηροσκούληκα και τις αγριότες. Η αποτελεσματικότητα του εντομοκτόνου αποδίδεται στην υψηλή τάση ατμών, επιτυγχάνοντας τη καλύτερη διασπορά της δραστικής ουσίας Tefluthrin στους πόρους αέρα του εδάφους. Παράλληλα, το εντομοκτόνο είναι και εμπλουτισμένο με λιπαντικά στοιχεία, όπως άμεσα αφομοιώσιμου φωσφόρου και χρήσιμων ιχνοστοιχείων, αυξάνοντας την ποιότητα και την παραγωγή της καλλιέργειας.


Νέοι εχθροί των καλλιεργειών
Οι άστατες καιρικές συνθήκες
που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για τη δημιουργία σταθερών ποικιλιών, με σταθερό κύκλο σε διαφορετικές συνθήκες και αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κος Δελημπαλταδάκης, οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Ελλάδα, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μπορεί να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα εξάπλωσης καινούριων εντομολογικών εχθρών της καλλιέργειας των σταυρανθών από βορειότερες χώρες. Τα έντομα Autografa gama και Chrysodexis chalcites ανήκουν στη τάξη των λεπιδοπτέρων και οι προνύμφες τρέφονται με το υπέργειο τμήμα των φυτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία