BACK TO
TOP
Special Reports

Πειραματισμοί που έδωσαν υπεραξία σε μέλι και ελαιόλαδο

O Aριστείδης Σαρηγιάννης ακολούθησε την αντίστροφη διαδροµή από εκείνην που αρκετοί ακολουθούν τα τελευταία χρόνια. Φυσιολάτρης και περιπατητής αποφάσισε να πουλήσει το κατάστηµα σούπερ µάρκετ που διατηρούσε στην Καλλίπολη του Πειραιά και να στρέψει εαυτόν στην ελληνική περιφέρεια, καθώς εγκαταστάθηκε στο Τρίκερι του νότιου Πηλίου.

40-41α_3

Γιώργος Λαμπίρης

640
1

Εκεί δηµιούργησε έναν σύνθετο παραγωγικό πυλώνα µε επίκεντρο την πιστοποιηµένη βιολογική παραγωγή µελιού και προϊόντων µελιού µε υπερτροφές, αλλά και την έκθλιψη και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Ο οικογενειακός ελαιώνας αποτέλεσε ακλόνητο κίνητρο που τον οδήγησε ξανά στην πατρογονική γη. Περίπου 3.500 ελαιόδεντρα σε έκταση 250 στρεµµάτων γης παρέµεναν για αρκετά χρόνια αναξιοποίητα και ουσιαστικά εγκαταλειµµένα, έως τη στιγµή που αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στον πρωτογενή τοµέα.

Ο παραγωγός στέκεται στην επίδραση που έχει η κλιµατική αλλαγή στις καλλιέργειές του. Όπως λέει, το Τρίκερι είναι ένα ξηρικό χωριό µε ελάχιστο νερό. «Φέτος παρά το γεγονός ότι είχαµε µία εξαιρετική ανθοφορία και υπολογίζαµε ότι θα είχαµε στη διάθεσή µας µεγάλες ποσότητες λαδιού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Λόγω της ανοµβρίας κινδυνέψαµε να χάσουµε τις ελιές µας. Αλλά και το µέλι δεν κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Για παράδειγµα στο θυµάρι παράγουµε περίπου 800 µε 900 κιλά κάθε χρόνο, ενώ φέτος η παραγωγή µας µειώθηκε σε µόλις 200 κιλά. Ήταν µία όψιµη χρονιά, ενώ οι βροχές ήρθαν να προκαλέσουν αναταραχή στην παραγωγή. Η διαταραχή των κλιµατικών συνθηκών είναι λογικό να έχει επηρεάσει δραστικά την παραγωγή».

Ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας  και πιστοποίηση από το Καποδιστριακό

Το «Αλάδανο» όπως ονοµάζεται η επιχείρηση που δηµιούργησε ο παραγωγός, εισήχθη στον πρωτογενή τοµέα το 2002 και δύο χρόνια αργότερα άρχισε να παράγει αµιγώς βιολογικά πιστοποιηµένα προϊόντα. «Από το 2004 και ύστερα έλαβα τη βιολογική πιστοποίηση για την παραγωγή µελιού, καθότι η βασική µου φιλοσοφία αντίκειται στη χρήση σκευασµάτων στον πρωτογενή τοµέα. Εγκατέλειψα την Αθήνα το 1999 και κατέφυγα στην περιφέρεια µε βασική µου επιθυµία να παράγω προϊόντα που µέρα µε τη µέρα χάνονται. Μία τέτοια περίπτωση αποτέλεσε το ελαιόλαδο για το οποίο έχω λάβει ασηµένιο µετάλλιο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο ως προς την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και διαθέτει ισχυρισµό υγείας. Το σύνολο των παραγόµενων προϊόντων είναι πιστοποιηµένα ως βιολογικά. Σε ό,τι αφορά το µέλι µου, διατίθεται στην αγορά σε περιορισµένες ποσότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος κάναµε παραγωγή ενός τόνου λαδιού και ενάµιση τόνου µελιού και στις έξι ποικιλίες που παράγουµε. Φιλοσοφία µου είναι ότι οι µέλισσες δεν ταΐζονται µε ζάχαρη τους χειµερινούς µήνες αλλά µε το δικό τους µέλι».

Η επιχείρηση του Πηλίου διαθέτει µέλι πορτοκαλιάς, βελανιδιάς, βαµβακιάς, αγριοβαµβακιάς, κούµαρου και θυµαριού. Επιπλέον έχει δηµιουργήσει µέλι µε υπερτροφές όπως το µαύρο κύµινο, οι καρποί άγριου τριαντάφυλλου, η γύρη, το δίκοκκο σιτάρι, τη µάκα και το γανόδερµα, το τριβόλι, σε αναλογία 70 προς 30.

«Ο πειραµατισµός µε τις υπερτροφές ξεκίνησε µετά από µία συζήτηση που είχα παλαιότερα µε οποιοπαθητικούς γιατρούς, οι οποίοι µε παρακίνησαν να δηµιουργήσω µέλι µε γύρη. Στη συνέχεια έκανα κι άλλα προϊόντα µε υπερτροφές, τα οποία έστειλα προς ανάλυση για να διαπιστώσω τη θρεπτική τους δυναµική. Το µέλι µας αναλύεται στο Εργαστήριο Μελισσοκοµίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης του και το ελαιόλαδο ελέγχεται από το Τµήµα Φαρµακολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2022 11:46Εστερ Μπουρλα

Αρη..εγω που εχω δοκιμασει τα προιοντα σου εχω να πω οτι ειναι εξαιρετικης ποιοτητας και σε μενα λειτουργησαν και θεραπευτικα Συγχαρητηρια!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία