BACK TO
TOP
Special Reports

Πεδίο δόξης λαμπρό στις διεθνείς αγορές με κελυφωτό φιστίκι

Η ατομική επιχείρηση Deskos Pistachios μετατράπηκε σε Vera Values of Greek Land και μπήκε στη μεταποίηση.

40-41_01_15

Γιώργος Λαμπίρης

306
0

Mε οικογενειακές καταβολές στην παραγωγή κελυφωτού φιστικού, ο Μεγαρίτης παραγωγός, Γιάννης ∆έσκος ήταν εξαρχής αποφασισµένος για τα βήµατα που θα ακολουθούσε. Γνωρίζοντας από µικρή ηλικία τις ιδιαιτερότητες της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς µεγάλωσε δίπλα σε καλλιεργητές φιστικιού, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και στη συνέχεια επιδόθηκε στην ανάπτυξη των υφιστάµενων καλλιεργειών. Προίκα του αποτέλεσαν τα 400 δέντρα κελυφωτού φιστικιού ΠΟΠ Μεγάρων, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασε, φτάνοντας σήµερα τα 200 δέντρα σε συνολικά 90 στρέµµατα γης.

Ίδρυσε την ατοµική επιχείρηση Deskos Pistachios το 2019, και καθώς η ζήτηση αυξανόταν δηµιούργησε τη νέα εταιρεία Vera Values of Greek Land, εισερχόµενος από το 2020 και στη µεταποίηση. Σήµερα, η εταιρεία ασχολείται και µε την εµπορία, καθώς συλλέγει και εκλεκτούς καρπούς συνεργαζόµενη µε επιλεγµένους παραγωγούς. Το κλειστό φιστίκι µεταποιείται για παράγωγα όπως η πάστα, η πραλίνα φιστικιού και το φιστικοβούτυρο και το ανοιχτό συσκευάζεται και πωλείται είτε ανάλατο, είτε αλατισµένο.



Αµιγώς εξαγωγική δραστηριότητα

Ως εξαγωγικό αγαθό τα προϊόντα της εταιρείας του Γιάννη ∆έσκου πωλούνται στο Κατάρ, το Βέλγιο, την Ιταλία και ορισµένες ποσότητες στη Γερµανία.

Το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι έχει να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο προϊόν από Τουρκία, Ιράν, Αµερική και Ισπανία, επισηµαίνει ο ίδιος και τονίζει ότι «θα πρέπει να συµβαδίζει τιµολογιακά µε τις υπόλοιπες παραγωγικές χώρες. Φέτος στην Ελλάδα η τιµή είναι στα 11 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό και στα 10 ευρώ για το κλειστό. Η τιµή θεωρείται αρκετά υψηλή, καθότι τα ιρανικά πωλούνται στα 8,5 ευρώ ανοιχτά και στα 6,5-7 ευρώ κλειστά».

Στα 14-16 κιλά ανά δέντρο φιστικιάς οι αποδόσεις μία φυσιολογική χρονιά

Σε ό,τι αφορά τις στρεµµατικές αποδόσεις του δέντρου, εξαρτώνται από τα εδάφη και τις καιρικές συνθήκες, ενώ είναι µεταβαλλόµενες από έτος σε έτος. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι τη µία χρονιά το δέντρο µπορεί να είναι αποδοτικό και την επόµενη όχι. «Ιδιαίτερη σηµασία έχει η φροντίδα του παραγωγού στο πεδίο µε εδαφολογικούς ελέγχους και αναλύσεις. Υπό κανονικές συνθήκες πάντως για ένα δέντρο ηλικίας 40-50 ετών µία ικανοποιητική ποσότητα παραγωγής είναι από 14 έως και 16 κιλά», λέει ο Γιάννης ∆έσκος.

Αναφερόµενος στις δυσκολίες που αντιµετωπίζει αναφέρεται στην ένδεια εκλεκτών καρπών προκειµένου να δηµιουργήσει και να προσφέρει ένα ποιοτικό προϊόν. «Ωστόσο υπάρχουν συνεργαζόµενοι παραγωγοί που είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί µε την καλλιέργεια του καρπού, κάτι που µας εξυπηρετεί, διότι ξέρουµε ότι το φιστίκι είναι επεξεργάσιµο και εµπορεύσιµο. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των ποσοτήτων που αγοράζουµε από τρίτους, είναι η υπολλειµµατικότητα σε φάρµακα, γι’ αυτό και συνεργαζόµαστε µε πιστοποιηµένους παραγωγούς ως προς τις πρακτικές που εφαρµόζουν. Επιπροσθέτως, οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν µε τη σειρά τους την εύρεση ποιοτικού καρπού. Ο καιρός επηρεάζει έντονα τη φιστικιά, καθότι το δέντρο απαιτείται να εκτεθεί το χειµώνα από 900 έως και 1.500 ώρες σε θερµοκρασία κάτω από 7 βαθµούς, κάτι που δεν συµβαίνει λόγω των ήπιων συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της φιστικιάς κατά την περίοδο της άνοιξης, όταν απαιτείται να διακοπεί οµαλά ο λήθαργος, δηµιουργώντας καχεκτική βλάστηση», εξηγεί.

Στα επόµενα σχέδια της Vera Values of Greek Land είναι να εδραιωθεί έτι περαιτέρω στην αγορά µε ποιοτικό προϊόν και να εισέλθει σε µεγαλύτερες αγορές όπως η Κίνα καθώς και να γνωρίσουν οι καταναλωτές τη γεύση του ελληνικού φιστικιού στην Ευρώπη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία