BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κατακαλόκαιρο στον ελγά

Αισιόδοξα δείχνουν τα µηνύµατα για τη νέα σεζόν στο βαµβάκι, µε τους Αµερικανούς παραγωγούς να µειώνουν τις σπορές του 2020 κατά 20% περίπου, κάτι που «συµφέρει» το ελληνικό προϊόν, την ίδια ώρα που στην Αυστραλία η µείωση στην παραγωγή λόγω ξηρασίας εκτιµάται έως 85%.

zaria_15

10
0

Κάποιοι βλέπουν µε καλό µάτι τις ειδήσεις αυτές και δεν έχουν άδικο! Βέβαια το βαµβάκι είναι χρηµατιστηριακό προϊόν, οπότε…. Αφήστε που µέσα σε όλα αυτά είναι και τα «κόλπα» του Τραµπ!

Καλά τα µαντάτα, σύµφωνα µε τον υπουργό, και για το θέµα της ασφάλισης των αγροτών. Καταρχήν, σου λέει, µετά το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις µε τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο και θα έχουν καταλήξει σε ένα µοντέλο συµπληρωµατικής
µε τον ΕΛΓΑ ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Σκοπός, να καλυφθούν οι αδυναµίες του υπάρχοντος συστήµατος ασφάλισης του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τον χρόνο καταγραφής των ζηµιών ή της καταβολής των αποζηµιώσεων. Όσο για αύξηση του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ, ούτε κουβέντα, επιµένει ο υπουργός Μάκης.

Για το θέµα, πάντως, του αγροτικού πετρελαίου, ο Βορίδης είναι πάλι ξεκάθαρος: Καταρχήν, σου λέει, δεν αποτελούσε προεκλογική δέσµευση της κυβέρνησής του. Ωστόσο ο ίδιος και ο πρωθυπουργός επιµένουν ότι προϊόντος του χρόνου και εφόσον προκύπτει δηµοσιονοµικός χώρος θα εξετάζονται οι εναλλακτικές περαιτέρω µείωσης της φορολογίας και ανακούφισης των αγροτών. Ακόµα, όµως, βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων, για την ευρεση της βέλτιστης λύσης.

Γκρινιάζουν οι Σερραίοι για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν ακόµα, και δεν είναι οι µόνοι -όπως οι ίδιοι λένε- σχετικά µε τους δασικούς χάρτες. Πήγαν βρήκαν και τον αντιπρόεδρο Μελά, ο οποίος τους καθησύχασε ότι γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν όλα µέχρι την άνοιξη, ώστε να καταθέσουν οι αγρότες το φετινό ΟΣ∆Ε χωρίς ζητήµατα και τελικά να πληρωθούν αφενός τις άµεσες ενισχύσεις του 2019, όσοι δεν τις έλαβαν και φυσικά του επόµενου έτους, χωρίς να µείνει πάλι κανείς…. παραπονεµένος!

∆ύο εκατοµµυριάκια παραπάνω από πέρυσι περιµένει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για το 2020, την ίδια ώρα που οι δαπάνες θα µειωθούν κατά 35 εκατ. ευρώ. Αυτά γράφει ο προϋπολογισµός του οργανισµού, που ενέκρινε ο Λυκουρέντζος. Πολύ αισιόδοξος µοιάζει ο νέος πρόεδρος, για τις επερχόµενες ζηµιές και τις κακοκαιρίες να έχουν φτάσει ήδη στο γράµµα Ζ. Ή µίλησε µε τον Καλλιάνο και ξέρει ότι δεν θα γίνουν πολλές µέσα στο 2020 ή υπολογίζει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια και να µην πληρώνονται οι παραγωγοί! Όσο για τις λιγότερες δαπάνες, µάλλον θα τους σφίξει τα λουριά εκεί στη Μεσογείων!!                       

ο µΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία