BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κάτι ψιλά

Όλο και κάτι κινείται στο µέτωπο των πληρωµών των αγροτών, αλλά είναι ψιλά, που αφορούν εκκρεµότητες και ζητήµατα που τακτοποιούνται. Κάπως έτσι θα τσουλήσει το επόµενο διάστηµα και µέχρι τον Σεπτέµβριο, καλοκαιράκι γαρ.

ιγξ__1__2_2_2__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_2_2

417
0
Οι δύο µεγάλες πιστώσεις πάντως που αναµένονται θα κλείσουν και όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς. Άλλωστε, γενικά ότι λαµβάνει κάποιος σε χρήµα, είναι πάντα ευπρόσδεκτο

Μια περίοδο δύσκολη για όλους και ιδιαιτέρως για την ελληνική κτηνοτροφία, που βιώνει την πιο εύθραυστη συγκυρία λόγω της ραγδαίας αύξησης σε ζωοτροφές και ενέργεια, το γεγονός ότι πάνω από τους µισούς αιτούντες για το πρόγραµµα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας έµειναν εκτός, θεωρείται χαριστική βολή. Μάλιστα, εκτός έµειναν κυρίως οι παλιοί δικαιούχοι του µέτρου, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους και µετακινούµενοι στα ορεινά.

Το θέµα επισηµαίνει στην πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης. Ζητάει δε από τους αρµόδιους να αυξήσουν άµεσα το κονδύλι µε υπερδέσµευση ώστε να ενταχθούν στο µέτρο και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι. Κάτι ακούγεται ότι θα βρεθεί λύση!

Εξαιρετικά δύσκολη η χρονιά φέτος και για τους παραγωγούς σπαραγγιών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέπεσε µε τη συγκοµιδή, εκτόξευσε τα καλλιεργητικά έξοδα, µιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι, αυξάνοντας ακόµα και τα κόστη στα υλικά συσκευασίας, τα µεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές αγορές αποδιοργανώθηκαν, οι καταναλωτές περιορίστηκαν και η τιµή έπεσε κάθετα, λένε οι αγρότες του Νέστου, που σταµάτησαν νωρίτερα τη συγκοµιδή. 

Με τροπολογία του υπουργού της πλατείας διευθετήθηκε άλλο ένα θεµατάκι την περασµένη εβδοµάδα. ∆ίνεται, σου λέει, η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολή έως 60% για τις ζηµιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τον «Παγετό Ιανουάριος 2022» (από την 24η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Ιανουαρίου 2022), στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Αυτό σηµαίνει ότι µέσα στον Μάιο θα πάρει
σειρά η πληρωµή της προκαταβολής σε πληγέντες παραγωγούς, µε τις αποζηµιώσεις να ορίζονται στα 36 λεπτά το κιλό για τα µανταρίνια, στα 60 λεπτά το κιλό για τα λεµόνια και στα 22 λεπτά για τα πορτοκάλια. Άργησε λίγο, αλλά πάει κι αυτό!

Μια καλή είδηση για αυτά τα περιβόητα ακίνητα των παλιών Ενώσεων έρχεται από την Αιτωλοακαρνανία. Τα Κλωστήρια Ναυπάκτου προχώρησαν σε µίσθωση εννιαετούς διάρκειας του εκκοκκιστηρίου της πρώην ΕΑΣ Μεσολογγίου που βρίσκεται στο Νεοχώρι. Μάλιστα, στόχος είναι φέτος στην περιοχή του Μεσολογγίου να καλλιεργηθούν περισσότερα στρέµµατα µε βαµβάκι από πέρυσι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία