BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα παρατράγουδα της εξισωτικής

Κάποια 24ωρα πίσω πήγε τελικά η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για τα προγράµµατα.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3

934
0

Αιτία της αναστάστωσης και της αγανάκτησης των παραγωγών –για άλλη µία φορά- οι αντιστάσεις µηχανισµών που επιχείρησαν να κρατήσουν παραπίσω τη διαδικασία για αλλότρια των παραγωγών συµφέροντα. Τα ίδια και τα ίδια! Και πάλι εις βάρος του αγροτικού κόσµου!

Βγήκαν και οι λίστες µε τους δικαιούχους της εξισωτικής. Άλλα παρατράγουδα κι εκεί! Κάποιοι µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι έµειναν εκτός! Πρόβληµα και ο δεύτερος στάβλος στην ορεινή περιοχή µετακίνησης, ζήτηµα που απαιτεί διορθωτικές ενέργειες, προκειµένου να µπουν στη δεύτερη κατάταξη και τελικά να µην χάσουν την πληρωµή του ∆εκεµβρίου. 

Παραµονές γιορτών και µια καλή είδηση για χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Αύξηση, σου λέει, των συντάξεων. ∆ηλαδή, ένας παλαιός συνταξιούχος πριν τις 13/05/2016 θα λαµβάνει πλέον 7-8% περισσότερα χρήµατα κάθε µήνα από 1η Γενάρη του 2023. Αν κάποιος, για παράδειγµα, σήµερα παίρνει 400 ευρώ σύνταξη, µε το νέο έτος θα πάρει συν 28 µε 32 ευρώ κάθε µήνα. Κάτι είναι και αυτό!

Αντίθετα, απώλειες από 20% έως και 69% έχουν να περιµένουν οι Θεσσαλοί αγρότες µε τη νέα ΚΑΠ, σύµφωνα µε έκθεση της επιστηµονικής Οµάδας Εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, την οποία επεξεργάστηκε η ΠΑΚ Θεσσαλίας. Η βασική θα είναι µειωµένη κατά 23,35 % σε επίπεδο χώρας, που σηµαίνει ότι οι 85.563 Θεσσαλοί που έπαιρναν το 2020 ποσό 150,6 εκατ. ευρώ, µε τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν 116,9 εκατ. ευρώ. Για να δούµε, τι άλλο;

Σύσσωµη η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήµατος Αλλαγής κατέθεσε Τροπολογία για την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ασφαλισµένων ΟΓΑ/ΕΦΚΑ, των αυτοτελώς απασχολουµένων και ελεύθερων επαγγελµατιών για το 2023. Η Λαρισαία βουλευτής Λιακούλη τονίζει ότι «η ισχύουσα νοµοθεσία προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή από 1η Ιανουαρίου 2023». Η τροπολογία απορρίφθηκε….

Για τη χειρότερη χρονιά από το 1954 µιλούν οι παραγωγοί κρόκου Κοζάνης, που φέτος η σοδειά τους είναι µειωµένη κατά 70%, λόγω κυρίως της κλιµατικής αλλαγής, όπως λένε. Και εκεί που η παραγωγή µεσοσταθµικά ήταν περίπου στο µισό κιλό ανά στρέµµα, φέτος κυµαίνεται γύρω στα 200 γραµµάρια. Οπότε µε τα κόστη της καλλιέργειας περί τα 500 µε 600 ευρώ το στρέµµα, οι παραγωγοί µπαίνουν µέσα. Και µιλάµε για 800 οικογένειες, που ασχολούνται οργανωµένα µε την παραγωγή κρόκου στην Κοζάνη.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία