BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πετρέλαιο δια πάσαν νόσον

Βρέθηκε, ως φαίνεται, ο απαιτούµενος δηµοσιονοµικός χώρος για την ενίσχυση των αγροτών, µε τη µορφή της επιστροφής φόρου πετρελαίου και ορίζοντα την προσεχή άνοιξη, σε ηµεροµηνία που θα διαµορφωθεί σε συνάρτηση µε την ηµεροµηνία των εκλογών.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3_2_3

430
0

Η ενίσχυση αυτή έρχεται αφού το οικονοµικό επιτελείο οριστικοποίησε το νέο «πακέτο» ελαφρύνσεων, µε τα αυξηµένα έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονοµίας, τη φορολόγηση των παρόχων ενέργειας και τη µείωση των δαπανών για ενεργειακές επιδοτήσεις, ως αποτέλεσµα της σηµαντικής αποκλιµάκωσης των τιµών του φυσικού αερίου.

Επίσηµες ανακοινώσεις αναµένονται δια στόµατος του πρωθυπουργού, ο οποίος λίγες µέρες νωρίτερα είχε σχολιάσει το υψηλό κόστος παραγωγής, ανοίγοντας το δρόµο προκειµένου να µπορέσει να επανέλθει στο θέµα του αγροτικού πετρελαίου σε επόµενο γύρο εξαγγελιών στο προσεχές διάστηµα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα οριζόντιο µέτρο, που συζητείται στο Μαξίµου.

Το πρόβληµα µε την ενίσχυση για τις ζωοτροφές είναι ότι δεν δεν προβλέφθηκε να είναι ακατάσχετη, µε αποτέλεσµα όσοι έχουν διάφορες οφειλές, να µην λάβουν, ούτε ένα ευρώ, λέει µε ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου. Κι αυτό γιατί δεν θεωρείται –σου λέει- «ενίσχυση» στους κτηνοτρόφους, επειδή τα χρήµατα προέρχονται από το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», που σηµαίνει ότι είναι χρήµατα του ΠΑΑ και οι τράπεζες θα µπορούν να τα «µπλοκάρουν» λόγω οφειλών των κτηνοτρόφων. Ποτέ δεν πάνε όλα «πρίµα» τελικά µε τις πληρωµές των αγροτών….

Με δυσκολία, λένε οι παραγωγοί, βγήκαν φέτος οι πάνω από 160.000 τόνοι επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νοµό Χαλκιδικής, λόγω της έλλειψης εργατών γης σε ποσοστό πάνω από 30%. Την ελαιοκοµική περίοδο του 2022, στο νοµό Χαλκιδικής δούλεψαν – σου λέει- περίπου 6.000 µε 7.000 µετακλητοί εργάτες γης, όταν οι ανάγκες υπερβαίνουν τα 10.000 άτοµα, Άσε δε που πολλοί από αυτούς δεν ήταν και έµπειροι, µε συνέπεια καθυστερήσεις στη συγκοµιδή!

Σηµειωτέον το µεροκάµατο για έναν εργάτη γης κυµάνθηκε στα 3-4,5 ευρώ ανά τελάρο, όταν τα προηγούµενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 2,5 ευρώ ανά τελάρο. Υπο κανονικές συνθήκες, λέεν, ένας ικανός εργάτης µαζεύει περί τις 40 κλούβες µε ελιά Χαλκιδικής ηµερησίως, που σηµαίνει µεροκάµατο 120 ευρώ. Φέτος όµως, οι περισσότεροι στη Χαλκιδική δεν µάζευαν πάνω από 15 κλούβες. Η ∆ΟΕΠΕΛ, πάντως, βρίσκεται σε συζητήσεις µε µέλη της κυβέρνησης προκειµένου να «επιστρέψουν τα έµπειρα εργατικά χέρια που έφυγαν σε Ιταλία και Ισπανία».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία