BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Σφίξαν τα γάλατα, κλείσαν εκκρεμότητες

Σφίξαν τα γάλατα, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, και τακτοποιούνται µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα οι εκκρεµότητες πληρωµών προς τους αγρότες.

πιατσα__1_fri90

97
0

Οι ήδη κατά πολύ καθυστερηµένες πιστώσεις, όχι δηλαδή ότι µπαίνουν χρήµατα νωρίτερα! Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όλο και κάποιο λάθος γίνεται, όλο και κάποιοι µένουν απλήρωτοι…

Σαββατιάτικο πήρε ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση των de minimis και των αποζηµιώσεων για βροκοπτώσεις στα ροδάκινα ποσού 28,1 εκατ. ευρώ. Άρον άρον, µε στόχο  τα χρήµατα να µπουν στους λογαριασµούς των δικαιούχων µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα. Βγήκε και η λίστα µε τις επιλέξιµες ποικιλίες και εκεί ήταν που έπεσε µεγάλο γέλιο. Τα σχόλια των αναγνωστών του Agronews άπειρα και καυστικά! Η ουσία είναι µία: όλοι απορούν για τον τρόπο µε τον οποίο επιλέχθηκαν οι ποικιλίες και αναρωτιούνται γιατί κάποιες µε µεγάλο όγκο παραγωγής και αποδεδειγµένη ζηµιά έµειναν εκτός. Άγνωσται αι βουλαί!

Και ενώ κάποιοι από τους παραγωγούς δεν θα πληρωθούν γιατί δεν έχουν την επιλέξιµη ποικιλία, ήρθε και ο παγετός της περασµένης εβδοµάδας στο Αµύνταιο, σαν το κερασάκι στην τούρτα. Σε απόγνωση δηλώνουν για άλλη µία χρονιά οι αγρότες της περιοχής, που βλέπουν τις δενδροκαλλιέργειές τους να χτυπιούνται από πολύ χαµηλές θερµοκρασίες.Τα τελευταία 3-4 χρόνια, σου λέει, η κλιµατική αλλαγή προκαλεί σηµαντικά προβλήµατα στις καλλιέργειες, κι ενώ έχουν κάνει τα έξοδα, έσοδα δεν υπάρχουν.

Με αυτά κι αυτά που έγιναν µε την ειδική βάµβακος, αφορµή βρήκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου και θυµήθηκαν τους απλήρωτους του 2022 από µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης. Στην ανακοίνωση µιλάνε για «αδιαφάνεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν είναι αθώα», για «πλήρη αδυναµία του Οργανισµού να ελέγξει και να πληρώσει σωστά τους δικαιούχους κυρίως νέους αγρότες». Και στο τέλος, λένε για «ανικανότητα και αδιαφορία του υπουργείου της πλατείας και του Οργανισµού Πληρωµών να πληρώσουν στην ώρα τους και σωστά, που επιβεβαιώνει περίτρανα την ανάγκη να απέλθουν λυτρωτικά για τον αγροτικό κόσµο».Φευ!

Ο υπουργός Γεωργαντάς θα µείνει στη συνείδηση των αγροτών ως ο υπουργός του «είπα-ξείπα», λέει ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ και των Συλλόγων της Αγιάς, µε αφορµή την ακύρωση από τον ίδιο τον επιτελής της πλατείας Βάθη της προγραµµατισµένης συνάντησης για 10 Απριλίου στα Τρίκαλα. Η εκκρεµότητα για τις αποζηµιώσεις των κερασοπαραγωγών, για την οποία -παρά τις δεσµεύσεις του κυβερνητικού κλιµακίου στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίµου δεν υπάρχει καµιά πρόοδος µέχρι σήµερα, πυροδότησε την ένταση. Η υποµονή έχει και τα όριά της, λένε!      Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία