BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Πρωτοχρονιά στου μέντορα

Με «αστερίσκους» μαθαίνουμε πως ενέκρινε τελικώς το Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε., στο Αλικάντε της Ισπανίας το αίτημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στα τέλη Νοεμβρίου για την κατοχύρωση του νέου συλλογικού σήματος προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών που φέρουν τον προσδιορισμό «Μακεδονικός», ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση με τα αντίστοιχα της Βορείου Μακεδονίας.

trupia_barka1_11

8
0

Οι διαρροές θέλουν τους επιτελείς του Γραφείου να περιορίζουν τους δυνάμει δικαιούχους χρήσης του νέου σήματος, μόνο στα μέλη του ΣΕΒΕ κι όχι αδιακρίτως σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο από τις περίπου 4.000 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος που έχουν στην επωνυμία ή τα προϊόντα τους τον επιθετικό προσδιορισμό Μακεδονικός.

Τούτο σημαίνει πως -αν δεν αλλαξει κάτι- δεν είναι πάνω από 800 οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το σήμα. Ο ΣΕΒΕ, πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρός, του δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, είναι σε επικοινωνία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αναζητώντας νομική φόρμουλα να ξεπεραστεί ο σκόπελος…

Δεν μπορούν να το χωνέψουν οι παραγωγοί σπαραγγιού της Καβάλας, πώς βρέθηκαν, τελικά, εκτός της λίστας των καλλιεργειών που ενισχύθηκαν από το καθεστώς de minimis, λίγο πριν την εκπνοή του 2019. Οι τοπικές οργανώσεις είχαν ετοιμάσει τον πληρέστερο, κατά τη δήλωση στελεχών της Βάθη, φάκελο τεκμηρίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν -η απώλεια παραγωγής υπολογίστηκε στο 30%-35% και σχεδόν 40% εκτιμήθηκε η υποβάθμιση του προϊόντος- αλλά την ύστατη ώρα, έμειναν εκτός νυμφώνος.

 Όπως ήταν φυσικό η αρνητική αυτή εξέλιξη θορύβησε τους παραγωγούς της περιοχής, όπου καλλιεργούνται περίπου 8.500 στρέμματα με σπαράγγια και υπήρξε ένα μπαράζ επαφών με τοπικούς βουλευτές, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επίσης εκλέγεται στην Καβάλα. Οι δεσμεύσεις που απέσπασαν είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να αρθεί η αδικία και μέσα στο 2020 να καταβληθούν και στα σπαράγγια αποζημιώσεις. Μένει να φανεί και στην πράξη ότι θα γίνει έτσι. Υπομονή υπάρχει, αλλά δεν είναι και ανεξάντλητη...

Ο Βάκης λέει  πληροφορήθηκε ότι ο Μαυρουδής φέρεται να είπε στην πρόσφατη σύνοδο των Βρυξελλών ότι το ελληνοποιημένο γάλα χρησιμοποιείται και για την παρασκευή προϊόντων ΠΟΠ, χωρίς προφανώς να έχει αντίληψη των επιπτώσεων αυτών των δηλώσεών του.

«Με αυτό τον τρόπο δίνετε τροφή σε συμφέροντα εκτός Ελλάδας να υποστηρίξουν ότι πρέπει να σταματήσει η προστασία, για παράδειγμα, της φέτας διότι παρασκευάζεται με γάλα δικό τους. Φυσικά το γάλα δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για αυτά τα προϊόντα αλλά αυτό δεν εμπόδισε ποτέ τέτοια συμφέροντα να δημιουργήσουν θόρυβο και διεκδικήσεις.», λέει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, που ζητά πάραυτα να ληφθούν μέτρα και ποινικές ρήτρες κατά των παραβατών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία