BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Επαίξανε στα ζάρια τη μικρή ραλλού

Σιγά µην περίµενε ο Μαυρουδής τον Χόγκαν για να του πει ποια είναι τα νοµικά εργαλεία που έχει για να βγάλει de minimis. Όχι τίποτα άλλο, γιατί πλήγωσε και τον Λάκωνα πρώην ένοικο της Βάθη, που βασίζονταν στην απαντητική επιστολή του πρώην Επιτρόπου, για στήριξη στους ελαιοκαλλιεργητές.

trupia_barka1_11

16
0

Βέβαια, όπως εξήγησε ο δεινός νοµικός στη Βουλή, η επιστολή δεν λέει τίποτα άλλο από το είτε: πηγαίνετε στον κρατικό προϋπολογισµό (merci, δεν θα πάρω), είτε δώστε δάνεια (ποιος, τι που;), είτε προαιρετική συνδεδεµένη (τινάξτε την µπάνκα στον αέρα).            Το µόνο που του µένει λέει, το είπε εξάλλου και ο Χόγκαν είναι τα προγράµµατα για τη στήριξη του τοµέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ενώ µένει και η δυνατότητα στήριξης µέσω του φακέλου για την κλιµατική αλλαγή. ∆ηλαδή, ενισχύσεων µε κοινοτικά και όχι κρατικά χρήµατα. Μέχρι τούδε, ασκήσεις ψυχραιµίας.        

Μιας και µιλάµε για ψυχραιµία, οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν µπορούν ακόµη να χωνέψουν την στοχευµένη...στήριξη των 31 εκατ. ευρώ. «Πούλησα αρνιά το Πάσχα µε 3,38 ευρώ/κιλό και δεν παίρνω τίποτα τελικά, γιατί δεν παρέδωσα 100 κιλά γάλα ανά ζώο... στοχευµένη πληρωµή, συγχαρητήρια», λέει ένας εκ των πολλών που µένουν εκτός των κριτηρίων της πληρωµής.     

Περί στόχευσης, και ο προβληµατισµός που είχε θέσει από νωρίς η Agrenda για την πολιτική Farm to Fork, (από το χωράφι στο πιάτο σε πιο ελεύθερη απόδοση) για το ότι είτε θα αποτελέσει µια αγροτική επανάσταση, είτε θα είναι ένα βήµα στο κενό. Επί του παρόντος το σκεπτικό ότι για να «χτίσεις ψηλά, πρέπει να σκάψεις βαθιά», βασίζεται µόνο σε ευσεβείς πόθους για πράσινες πολιτικές, που κάνουν πιο ακριβή την γεωργία.

     Στις Βρυξέλλες πάντως, το πρόσφατο ρήγµα στις τάξεις νοµοθετών του εν λόγω στρατηγικού σχεδίου ανοίγει ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσο τελικά το φιλόδοξο αυτό σχέδιο µπορεί να επιβιώσει. Το ότι τα µέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) και της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) φαίνεται να διακόπτουν τη µεταξύ τους συνεργασία επί του θέµατος και να προσεγγίζουν την υπόθεση της νέας πράσινης στρατηγικής η κάθε µια µε το δικό της τρόπο, κάτι δείχνει...
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία