BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τα νέα προηγμένα μηχανήματα άμεσης σποράς Opti-Till από την Claydon

Η Claydon, ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς στην τεχνολογία άμεσης σποράς σε λωρίδες με το σύστημά της Opti-Till, λανσάρει τη τελευταία σπαρτική μηχανή Evolution και τη σβάρνα Straw Harrow στην έκθεση Cereals 2023, ενώ θα παρουσιάσει και μια σπαρτική μηχανή Evolution 4,8 μ., μια φρέζα 4,8 μ. TerraBlade και έναν ελαφρύ περιστροφικό καλλιεργητή TerraStar 6 μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Ιουνίου.

9m-Straw-Harrow-DSC00603-2

Βασίλης Σοφός

470
0

Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε που ο Jeff Claydon εφηύρε την πρώτη σπαρτική μηχανή άμεσης σποράς με λωρίδες, για να μειώσει δραματικά το κόστος και το χρόνο που απαιτούνταν για την εγκατάσταση των καλλιεργειών στο αροτραίο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο Suffolk. Από το 2003 που κυκλοφόρησε η V Drill, ο ιδρυτής Claydon συνέχισε να αναπτύσσει και να τελειοποιεί το σύστημα Opti-Till, μια ολιστική προσέγγιση για την εγκατάσταση των καλλιεργειών που προσφέρει σταθερές, υψηλές αποδόσεις με χαμηλό κόστος για μέγιστη κερδοφορία, σε συνδυασμό με προοδευτική βελτίωση της δομής και της υγείας του εδάφους.



Η εταιρεία επεκτείνει από τότε συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της και τώρα η τεχνολογία της επιτρέπει στους αγρότες σε όλο τον κόσμο να επιτύχουν τους εμπορικούς, περιβαλλοντικούς στόχους τους. Το σύστημα Opti-Till, το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους των εισροών, συνοδεύει συρόμενες και αναρτώμενες σπαρτικές μηχανές Claydon πλάτους από 3 έως 8 μέτρα, οι οποίες ενσωματώνουν τη μοναδική κορυφαία τεχνολογία δοντιών της εταιρείας, που παρέχει εξαιρετική ικανότητα και ευελιξία. Η γκάμα της Claydon περιλαμβάνει επίσης σβάρνες 3/7,5/9/12,5 και 15 μ., τον ελαφρύ περιστροφικό καλλιεργητή TerraStar 6 μ. και τις φρέζες σειρών TerraBlade πλάτους από 3 έως 8 μ.

Να επισημανθεί ότι τα προϊόντα της Claydon πωλούνται σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, με το 60% περίπου της παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες, από την Ευρώπη έως τη Νέα Ζηλανδία. Σπαρτικές Evolution Με βάση την εκτεταμένη εμπειρία της Claydon στην τεχνολογία άμεσης σποράς σε λωρίδες, η σπαρτική μηχανή Evolution κάνει ένα άλμα. «Συνδυάζοντας τη βελτιωμένη λειτουργικότητα με τα δοκιμασμένα χαρακτηριστικά που έκαναν την Opti-Till το σύστημα εγκατάστασης της καλλιέργειας που επιλέγουν οι καλλιεργητές που επιθυμούν να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, οι σπαρτικές αυτές έχουν σχεδιαστεί για άμεση σπορά σε λωρίδες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από συμβατική κατεργασία, όπως το όργωμα, μετά από εξυγίανση», σημειώνει η εταιρεία.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της δοκιμασμένης τεχνολογίας των δύο δοντιών που βρίσκεται στην καρδιά κάθε σπαρτικής μηχανής Claydon είναι η ικανότητά να αντιμετωπίζονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες που γίνονται όλο και πιο συχνές. Παρέχεται με αυτό το τρόπο εξαιρετική ευελιξία σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, τους τύπους εδάφους και τις καλλιέργειες. Το μπροστινό δόντι απομακρύνει τη συμπίεση, αερίζει το έδαφος και δημιουργεί αποστράγγιση στη ζώνη ριζοβολιάς, ενώ το δόντι σποράς εναποθέτει τους σπόρους στο επιφανειακό μέρος του εδάφους.



Με πλάτος εργασίας 3, 4, 4.5, 4.8, 5 και 6 μέτρα, τα μοντέλα Evolution περιλαμβάνουν 9, 13, 15 ή 19 δόντια και τα περισσότερα διαθέτουν χοάνη 1910 λίτρων, 160 λίτρα περισσότερα από τα προηγούμενα μοντέλα Claydon Hybrid. Τα μοντέλα τοποθέτησης λιπασμάτων, που διατίθενται με πλάτος εργασίας 3 και 4 μέτρα, διαθέτουν δεξαμενή 2700 λίτρων, αυξημένη κατά 600 λίτρα, η οποία κατανέμεται 50:50 μεταξύ σπόρων και λιπασμάτων. Οι μεγαλύτερες χοάνες μειώνουν τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και αυξάνουν την απόδοση, ενώ διατίθενται επιλογές δεύτερης και τρίτης χοάνης για την εφαρμογή πολλαπλών τύπων, ποικιλιών και μεγεθών σπόρων, ώστε να ενισχύεται η ευελιξία. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν στάνταρ υδραυλικό ανεμιστήρα, έλεγχο δοσομέτρησης Artemis, διπλή οπίσθια μπάρα εργαλείων και φώτα δρόμου. Για το Evolution των 3 μέτρων που απαιτούνται τουλάχιστον 150 ίπποι και για την έκδοση των 6 μέτρων απαιτούνται 300 ίπποι.

Η σειρά Evolution, η οποία περιλαμβάνει μια μονάδα 5 μ. και ένα άκαμπτο μοντέλο 4 μ. για σιτηρά/λίπασμα, ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Η ρύθμιση του βάθους σποράς ελέγχεται πλέον υδραυλικά, η βελτιωμένη πρόσβαση στη μονάδα δοσομέτρησης επιτρέπει ευκολότερη βαθμονόμηση, ενώ οι δίσκοι που είναι τοποθετημένοι μπροστά και λειτουργούν υδραυλικά από τη θέση του τρακτέρ μπορούν να καθοριστούν για σπορά σε περιπτώσεις με πολλά υπολείμματα.

Τα άλλα μηχανήματα που θα εκτεθούν

Διαθέσιμη σε εκδόσεις 3, 7.5 και 9 μέτρων, καθώς και σε συρόμενα μοντέλα 12,5 και 15 μέτρων, θα είναι και η σβάρνα Claydon Straw Harrow, που επιτυγχάνει τις υψηλές ταχύτητες εργασίας (15 έως 25 χλμ./ώρα), απαραίτητες για τη δημιουργία ενός μικροστρώματος στα ανώτερα 30 χλστ. του εδάφους, καθώς «η διατηρούμενη υγρασία προάγει τη γρήγορη, ομοιόμορφη βλάστηση των σπόρων ζιζανίων», λέει η εταιρεία.



Η σειρά Claydon περιλαμβάνει επίσης τον ελαφρύ περιστροφικό καλλιεργητή 6 μ. TerraStar για περιπτώσεις όπου τα πράγματα μπορεί να είναι πιο δύσκολα ή σκληρά για τη σβάρνα Straw Harrow. Γρήγορος και αποτελεσματικός, με εξαρτήματα ανθεκτικά στη φθορά, για λειτουργία χαμηλού κόστους, δημιουργεί ένα ρηχό στρώμα που ενθαρρύνει τους εθελοντές και τα ζιζάνια να κοπούν γρήγορα. Το TerraStar μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ισοπέδωση των πεδίων, τη βελτίωση της αποστράγγισης και την ενσωμάτωση κοπριάς. Ως «μηχανικό» ζιζανιοκτόνο, μειώνει την ανάγκη για γλυφοσάτη.

farmmachinery

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία