BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Με λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης τα τρακτέρ HX της Kioti και η αλωνιστική DH6135

Το τρακτέρ HX της Daedong (Kioti) και η θεριζοαλωνιστική μηχανή DH6135, τα οποία διαθέτουν αυτόνομες λειτουργίες ισοδύναμες με το επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 3 για γεωργικά μηχανήματα, πέρασαν τις εθνικές δοκιμές στην Κορέα για αυτόνομη οδήγηση (ελιγμοί ευθείας και στροφής).

a357c229bbc39c3a7a309cc997dc073d_XL_3

Βασίλης Σοφός

1968
0

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα στην Κορέα, η αυτόνομη οδήγηση για τα γεωργικά μηχανήματα χωρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πέντε επίπεδα: επίπεδο-0 (τηλεχειρισμός), επίπεδο-1 (αυτόματη οδήγηση), επίπεδο-2 (αυτόνομη οδήγηση), επίπεδο-3 (αυτόνομη λειτουργία) και επίπεδο-4 (μη επανδρωμένη αυτόνομη λειτουργία).

Το επίπεδο 1 απαιτεί από τα γεωργικά μηχανήματα να μπορούν να κινούνται αυτόνομα σε ευθεία γραμμή, ενώ το επίπεδο 2 απαιτεί από το μηχάνημα να κινείται αυτόνομα κατά μήκος μιας προκαθορισμένης διαδρομής εργασίας χωρίς τη συμβολή του χειριστή, ενώ μπορεί να κινείται σε ευθεία γραμμή και να στρίβει με ελεγχόμενες ταχύτητες. Το επίπεδο-3 απαιτεί από τα γεωργικά μηχανήματα να εκτελούν διάφορες εργασίες αυτόνομα ακολουθώντας τη διαδρομή εργασίας χωρίς καμία συμβολή ή έλεγχο από τον χειριστή και το επίπεδο-4 απαιτεί περιβαλλοντική επίγνωση και τεχνητή νοημοσύνη (AI) που επιτρέπει στα μηχανήματα να λειτουργούν εντελώς μη επανδρωμένα και αυτόνομα χωρίς χειριστή.

Συνεχής επένδυση

Η Daedong παρουσίασε πιο πριν και μια μεταφυτευτική μηχανή ρυζιού αλλά και ένα τρακτέρ το 2019 και το 2021, αντίστοιχα, ικανά και τα δύο για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 1. Με συνεχείς επενδύσεις, η εταιρεία κατάφερε να αναπτύξει ανεξάρτητα τεχνολογία αυτόνομης λειτουργίας ισοδύναμης με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία/ακολουθία διαδρομών εργασίας στο πεδίο, την ανίχνευση κινδύνων ασφαλείας, τη ρύθμιση και τον έλεγχο των παρελκομένων και τη διαχείριση των επιχειρησιακών δεδομένων.



Η τεχνολογία επιπέδου-3 εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο τρακτέρ HX και στη θεριζοαλωνιστική μηχανή DH6135 για δοκιμές. Με αυτό το προϊόν, η Daedong πέρασε τις κυβερνητικές δοκιμές για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου-3 (κατηγορία γεωργικών μηχανημάτων) που απαιτεί από τα γεωργικά μηχανήματα να κινούνται ευθεία εντός ±7 εκ. από μια καθορισμένο διαδρομή εργασίας και να παραμένουν υπό έλεγχο κατά τη στροφή. Η εταιρεία αναμένει μάλιστα να λανσάρει αυτά τα δύο μοντέλα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, η Daedong ελπίζει να λανσάρει ένα τρακτέρ αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 μέχρι το 2026, γι' αυτό και έχει αρχίσει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με το γεωργικό περιβάλλον και τις γεωργικές εκτάσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Το αυτόνομο HX και η αλωνιστική DH6135 της Daedong που πέρασε πρόσφατα τις κυβερνητικές δοκιμές χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS), γνωστό ως GPS, και εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες κίνησης πραγματικού χρόνου (RTK) για τον ακριβή εντοπισμό του οχήματος εντός 2 εκατοστών από την πραγματική του θέση όταν είναι σταματημένο και εντός 7 εκατοστών όταν λειτουργεί. Αυτό θα καταστήσει το τρακτέρ HX και την αλωνιστική DH6135 τα πιο ακριβή του είδους τους στην Κορέα.

Διπλό σύστημα RTK

Το RTK, όπως πολλοί γνωρίζουν, επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση υψηλής ακρίβειας με τον ακριβή υπολογισμό των πληροφοριών εντοπισμού των γεωργικών μηχανημάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα που λαμβάνονται από το GNSS, τα οποία μπορεί να απέχουν μερικά μέτρα. Εδώ, η τεχνολογία RTK περιορίζει την απόκλιση σε μόλις μερικά εκατοστά στο σταθμό αναφοράς. Η Daedong χρησιμοποιεί ένα διπλό σύστημα RTK, το οποίο χρησιμοποιεί τους σταθμούς αναφοράς του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωγραφικών Πληροφοριών και των κορεατικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, παρέχοντας δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διακοπή συνδέσεων ή διακοπή λήψης δεδομένων.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται επίσης πλήρως τη δυνατότητα να λαμβάνει ακριβέστερες πληροφορίες εντοπισμού θέσης μέσω περισσότερων σταθμών αναφοράς, παρέχοντας εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες θέσης στα γεωργικά μηχανήματα μέσω διπλάσιου αριθμού σταθμών αναφοράς σε σύγκριση με άλλες εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων και επιδεικνύοντας ακριβέστερη και λεπτομερέστερη παρακολούθηση της διαδρομής εργασίας. Η Daedong προορίζεται για αγρότες που οδηγούν γεωργικά μηχανήματα εκτός δρόμου, για έως και οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γεωργικής δραστηριότητας.



Με τεχνολογία αυτόνομης λειτουργίας επιπέδου 3, η οποία επιτρέπει στα μηχανήματα να εκτελούν εργασίες χωρίς ο χειριστής να χρειάζεται να χρησιμοποιεί το τιμόνι ή να πατάει κουμπιά, μπορεί να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της εργασίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την εργασιακή κόπωση. Επίσης, η εταιρεία ελπίζει ότι τα γεωργικά μηχανήματα επιπέδου-3 μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τους αρχάριους αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του χειρισμού βαρέων μηχανημάτων και να αποδώσουν εξίσου παραγωγικά, όπως οι πολύ έμπειροι αγρότες με μεγαλύτερη εμπειρία.

Μη επανδρωμένες επιχειρήσεις το όραμα

Ο Won Yu-Hyun, συνδιευθύνων σύμβουλος της Daedong, δήλωσε: «Στην Daedong σχεδιάσαμε το όραμά μας για το μέλλον που περιλαμβάνει μη επανδρωμένα γεωργικά μηχανήματα και καταφέραμε να περάσουμε τις κυβερνητικές δοκιμές χρησιμοποιώντας τη δική μας τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης φέτος. Το τελευταίο μας επίτευγμα σημαίνει ότι εξασφαλίσαμε ένα άλλο είδος βασικής τεχνολογίας που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των γεωργικών ρομπότ. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε μη επανδρωμένα γεωργικά μηχανήματα με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ρομπότ, και επίσης να δημιουργήσουμε γεωργικές λύσεις και πλατφόρμες στο πλαίσιο του οράματός μας για τη γεωργία ακριβείας και τις μη επανδρωμένες γεωργικές εργασίες».

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Kioti
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία