BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για δηλώσεις ΟΣΔΕ 2019

Πολύ πίσω δείχνει να έχει μείνει για μια ακόμη φορά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την παράταση μέχρι 15 Ιουνίου να ανακοινώνεται και επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας έπειτα από την συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

xx

Γιάννης Πανάγος

8
7

Δύο μόλις μέρες πριν από την επίσημη καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή τις 15 Μαίου, οι πληροφορίες θέλουν να έχει οριστικοποιηθεί μόλις το 25% των δηλώσεων, για ένα 85% (συμπεριλαμβανομένων και όσων οριστικοποιήθηκαν) να έχει ανοίξει απλώς ο λογαριασμός Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ενώ υπάρχει και ένας αξιόλογος αριθμός υπόχρεων υποβολής δήλωσης για τους οποίους δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Με βάση τα παραπάνω, αποδείχτηκε ότι η διαχείριση του πράγματος δεν μπορεί να δώσει λύση με μια «σιωπηρή» παράταση στη διαδικασία οριστικοποίησης των δηλώσεων αλλά είναι αναγκαία μια επίσημη παράταση ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με τον δέοντα τρόπο τα θέματα.  Τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφθηκε  ο υπουργός  Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάθεσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019. 

Είναι σαφές ότι η μέχρι στιγμής, άρνηση των αρμόδιων αρχών αλλά και των «επιτελών» του ΟΣΔΕ να ανακοινώσουν την παράταση, είχε να κάνει με την πολιτική διαχείριση του θέματος, έτσι ώστε να μην επαναπαυθούν οι παραγωγοί και να γίνουν έγκαιρα οι περισσότερες κατά το δυνατόν δηλώσεις.


Μετά από αυτές τις διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής, δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η όλη διαδικασία, αντίθετα, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ συνεχίζουν να αποτελούν μια πονεμένη ιστορία, με τους παραγωγούς να πληρώνουν ακριβά, την αβεβαιότητα για τις ενισχύσεις να είναι μόνιμη μέχρι την τελευταία στιγμή, τα κοινοτικά πρόστιμα να πέφτουν βροχή κάθε χρόνο και την δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των στοιχείων να είναι υπόθεση λίγων και ημετέρων.   


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείο αναφέρει τα εξής: 

"Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 μέχρι τις 15 Ιουνίου

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάθεσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) και να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής από τους δικαιούχους αγρότες.

Ο Υπουργός είχε μία εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση του Οργανισμού και ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019, υποστήριξε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε την παράταση της αρχικής προθεσμίας που έληγε την 15 Μαΐου 2019 για έναν ακόμα μήνα μέχρι και την 15η Ιουνίου 2019.

Ωστόσο δεδομένου του όγκου των αιτήσεων που εκκρεμούν, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην εφησυχάσουν και να σπεύσουν να υποβάλλουν την αίτησή τους."

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

22-05-2019 15:06Φώτης Π

σήμερα το πρωί 22/5/2019 πήρα τηλέφωνο στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, απάντησε μια κοπέλα πολύ ευγενέστατη και μου ζήτησε το ΑΦΜ και όνομα, είπα τα προβλήματα που έχει η δήλωση μου με το ΑΤΑΚ, απάντησε εάν είναι ίδια με πέρσι και εάν πληρώθηκα, απάντησα όλα καλά ήταν με την περσινή δήλωση και δεν έχει αλλάξει τίποτα, απάντησε ξεκάθαρα να το αγνοήσω και δεν είναι δικό μου το λάθος αλλά της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάποια στιγμή θα διορθωθεί απο το σύστημα αυτόματα και να μην ανησυχώ ...

Απάντηση

16-05-2019 15:57Stauros

και εγω το ιδιο προβλημα πριν την κανω οριστκη στο ελεγχο ειχε μονο ενα σφαλμα για το πρασινησμα οτι δεν ειναι υποχρεωτικο την κανω οριστικη μετα ξανα ελεγχο μου βγαζει σφαλμα ΑΤΑΚ, πηρα τηλεφωνο και απαντησανε καποια στιγμη θα στειλουν email να παμε στην εφαρμογη νε το φτιαξουμε ... αλλα δεν βλεπω τιποτα ... κανενας αλλος με αλλα νεα στο θεμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-05-2019 18:54geo

Και εγω το ιδιο προβλημα με το ατακ αντιμετωπιζω. πηρα στο οπεκεπε πριν 10 μερες και μου ειπαν οτι το περιμενουν να ενημερωθει απο μερα σε μερα. μεχρι σημερα ομως δεν εχει γινει

Απάντηση

13-05-2019 17:43K.Μ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ,τι συμβαίνει τα ΑΤΑΚ είναι σωστά καί βγάζει σφάλμα.Εαν οριστικοποιηθεί έτσι θά επιτρέψει το σύστημα να υποβληθεί και αν υποβληθεί θα πληρωθεί;

Απάντηση

13-05-2019 14:53διαμαντης

με το ΑΤΑΚ προσημπληρωμενο απο την δηλωση του 2018 , το συστημα βγαζει σφαλμα , δεν αναγνωριζει τον ΑΤΑΚ ... στην φετινη δηλωση ! μπαχαλο και αγιος ο θεος !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές