BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροτικά Επιμελητήρια και συζήτησεις με αγρότες στην Βάθη

Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα είναι αγροτικά και δεν θα αλλοιώνουν τις θέσεις των παραγωγών

1-Enwsi-konservopoiwn

Γιάννης Πανάγος

38
0

«Τρίτο δρόµο» επαναπροσδιορισµού όχι κατ’ ανάγκη και επίλυσης των αγροτικών ζητηµάτων επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση, τουλάχιστον µε βάση το αχνό περίγραµµα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις τελευταίες διαδοχικές συναντήσεις µε εκπροσώπους του αγροτικού κόσµου.

Στην κυβέρνηση δείχνει να επικρατεί η απόψη πως οι καιροί αλλάζουν και το πεδίο της αγροδιατροφής θα πρέπει να προσεγγίζεται ή ενδεχοµένως και να εκφράζεται µε ενιαίο τρόπο και χωρίς τις διαχωριστικές γραµµές που κυριάρχησαν κατά το παρελθόν µεταξύ των επί µέρους συντελστών του κλάδου. Με βάση λοιπόν το νέο προσανατολισµό,  η εκπροσώπηση των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής, όπως οριοθετούνται σήµερα, δεν θα είναι όπως εκφράστηκε κατά το παρελθόν αλλά θα περνάει από καινούργια φίλτρα. Ένα εξ αυτών θα είναι τα Αγροτικά Επιµελητήρια.

Σ’ αυτά, όπως τουλάχιστον σχεδιάζονται, δεν θα εκπροσωπούνται αµιγώς οι αγρότες, δηλαδή οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, αλλά θα συµµετέχει ευρύτερα ένα κράµα συντελεστών και υποστηρικτών της αγροτικής παραγωγής ή ενδεχοµένως και της αγροτικής οικονοµίας.

Με αυτό τον τρόπο, κατά την αντίληψη των εµπνευστών της ιδέας επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

  • Αντιµετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο το σηµερινό κενό εκπροσώπησης των αγροτών στα θεσµικά όργανα χάραξης της αγροτικής πολιτικής.
  • ∆ιαχωρίζεται το θέµα της συγκρότησης και θεσµικής έκφρασης των παραγωγικών µονάδων (συνεταιρισµών, οµάδων παραγωγών κ.α.).

Με λίγη φαντασία θα µπορούσε να αναδειχθεί και ένα τρίτο ζήτηµα. Περιορίζεται η δυνατότητα θεσµικής αναγνώρισης συνδικάτων παραδοσιακού χαρακτήρα, δηλαδή οδηγούνται στην απόλυτη περιθωριοποίηση οργανώσεις τύπου «Συντονιστικής των Μπλόκων» οι οποίες κυριάρχησαν, όχι κατ’ ανάγκην επιτυχώς, επί δύο και πλέον δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόµα και ο υβριδικός θεσµός των Αγροτικών Επιµελητηρίων είναι καλύτερος από το σηµερινό απόλυτο κενό και χάος. Ίσως, έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάµψει και τις δυσκολίες που προέρχονται από τα δύο γνωστά στρατόπεδα στις τάξεις των... συνεταιριστών µε ή χωρίς εισαγωγικά. Κάπως έτσι, κάνει µια προσπάθεια να ξεριζώσει και το «µεγάλο αγκάθι» που έχει φυτρώσει στα αγροτικά πράγµατα µε τη λεγόµενη συντεχνία του ΟΣ∆Ε.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές