BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διάλογος για αύξηση ΦΠΑ στο κρέας και μηδενικό φόρο στα κηπευτικά

Όσο οι Γερμανοί χάνουν την όρεξή τους για κρέας, φουντώνει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από την αύξηση της φορολογίας, στον οποίο εμπλέκονται αγρότες, κτηνοτρόφοι, πολιτικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

kreas-graf

Πέτρος Γκόγκος

23
0

Η πρόταση που στηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένους πολιτικούς προβλέπει να εξαιρεθεί το κρέας αλλά και όλα τα παράγωγά του όπως γάλα και αυγά από το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή 7% και να υπαχθεί στον κανονικό ΦΠΑ ύψους 19%. Τα επιπρόσθετα κόστη για τους καταναλωτές θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν με αντίστοιχη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε φρούτα και λαχανικά, λένε οι υποστηρικτές της πρότασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιούλια Κλόκνερ χαιρετίζει τη συζήτηση που «αναδεικνύει ότι η προστασία των ζώων δεν μπορεί να έχει μηδενικό κόστος», ωστόσο κορυφαίοι πολιτικοί των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών καθώς και αγρότες και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών απορρίπτουν την πρόταση αύξησης του ΦΠΑ.

Φιλοζωικές οργανώσεις από την πλευρά τους στηλιτεύουν τις συνθήκες εκτροφής των ζώων οι οποίες επιτρέπουν τόσο χαμηλές τιμές κρέατος στη Γερμανία (κοτόπουλο/μπούτι 1,90€/κιλό, χοιρινή μπριζόλα 5,41€/κιλό), ευνοώντας εν τέλει την υπέρμετρη κατανάλωση. Υπέρ της άμεσης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στο κρέας και στα προϊόντα γάλακτος τάσσεται την ίδια ώρα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ενώ η Foodwatch εκτιμά ότι μεγαλύτερη συμβολή σε μια πιο υγιή διατροφή θα είχε η πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ σε φρούτα και λαχανικά.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι ανοιχτοί στην πρόταση εμφανίζονται μεμονωμένοι βουλευτές των βασικών κομμάτων εξουσίας. Ο ειδικός των Χρηστιανοδημοκρατών σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης Άλμπερτ Στέγκεμαν εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας ενδέχεται να είναι μια «εποικοδομητική πρόταση» εφόσον όμως «τα πρόσθετα έσοδα διατεθούν στην καλύτερη μεταχείριση των ζώων και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων ώστε να προχωρήσουν στις δέουσες αλλαγές». Με το επιχείρημα ότι τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στους κτηνοτρόφους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη τάσσεται κατά της αύξησης και ο Σύνδεσμος Αγροτών.

Θέση στο θέμα παίρνει και η γερμανική κρατική τηλεόραση, μέσα από την εκπομπή Plusminus από μια διαφορετική πτυχή, εξετάζοντας κατά πόσο είναι πιο υγιεινά τα υποκατάστατα κρέατος, μιας και βασικό επιχείρημα των υπέρμαχων της αύξησης του ΦΠΑ είναι ο αρνητικός αντίκτυπος για την υγεία, της κατανάλωσης πάνω από 30 κιλά κρέατος ετησίως.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της εκπομπής στην οποία μάλιστα βρέθηκαν προσκεκλημένοι ειδικοί ερευνητές, τα υποκατάστατα κρέατος «δεν πάνε πίσω». Ειδικότερα, τα «συνθετικά» μπιφτέκια για βήγκαν αποτελούνται μεταξύ άλλων από ενισχυτές γεύσης, περιέχουν πολύ αλάτι καθώς και επεξεργασμένα έλαια με δυσμενή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές