BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με ερωτηματικά η έκπτωση ΕΦΚΑ 25% και για πληττόμενους αγρότες

Μόνο για τους πληττόμενους κλάδους και του αγροτικού τομέα ισχύει τελικά, η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές που έληγαν το Μάρτιο, εφόσον η καταβολή αυτών γίνει εξ ολοκλήρου μέχρι τις 5 Μαίου. Σ' αυτό οδηγεί η ενδελεχής διερεύνηση της ανακοίνωσης του ΕΦΚΑ με βάση την οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που είναι ενταγμένοι σε πληττόμμενους ΚΑΔ μπορούν να τύχουν και περαιτέρω διευκολύνσεων και σε ότι αφορά σην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

26592008266_207819821c_b_2

Γιάννης Πανάγος

79
15

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί η ανακοίνωση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν η έκπτωση αφορά στο σύνολο των αγροτών, όπως το ερμήνευσε αρχικά το Agronews, και όχι μόνο τους ενταγμένους εξ αυτών σε πληττόμενους ΚΑΔ, όπως ιχθυοκαλλιεργητές, ανθοπώλες, πτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών κ.λ.π., κάτι το οποίο τελικά φαίνεται να επικρατεί. 
 
Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ έχει ως ακολούθως:
Aνάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών μηνός Μαρτίου 2020 Προθεσμία μέχρι τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των  ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου 2020  για 1.211.406  ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.  Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, η  καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η  Τρίτη 05.05.2020.

Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Για την έκδοση των εισφορών έχουν ληφθεί υπόψη οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α’ 75) με την οποία  παρέχονται  μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να επιλέξουν:

α. Την πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία

β. Την πληρωμή της εισφοράς Μαρτίου 2020 μειωμένης κατά 25% εφόσον έχουν εξοφλήσει ή εξοφλήσουν μέχρι 5/5 τις εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020

γ. Την πληρωμή της εισφοράς σε τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 30/9/2020 εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους

Διευκρινίζεται ότι:

α. Η πρώτη επιλογή αφορά στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει, καθώς με τη δεύτερη επιλογή προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Μαρτίου 2020 (μείωση25%).

β. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο μέχρι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και αφετέρου να έχουν εξοφληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 (ακόμη και αν πληρωθούν στις 5 Μαΐου μαζί με την εισφορά του Μαρτίου).

γ. Η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις (4) δόσεις χωρίς προσαυξήσεις αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Η γνώμη των ειδικών
Στο σημείο αυτό το Agronews θα ήθελε να ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθεια τους στην ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, τόσο τον τακτικό του συνεργάτη - φοροτέχνη, Γιώργο Παπαδημητρίου, όσο και την Κατερίνα Κουσουνή (Ρόμπολα και Συνεργάτες). Και οι δύο, έσπευσαν να μας ενημερώσουν ότι τα ειδοποιητήρια των ΕΦΚΑ της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών, δηλαδή όσοι δεν βρίσκονται σε πληττόμενους ΚΑΔ, δεν παρέχουν τη δυνατότητα για αξιοποίηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση 25% στις εισφορές με λήξη Μαρτίου).   

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2020 22:12Αντωνιος

Εγώ πάντως που είμαι επαγγελματίας αγρότης τα τελευταία 4 χρόνια και παράλληλα και μισθωτός με λίγα ένσημα σε άλλη δουλειά ακόμη δεν έχει βγει τίποτα για φέτος και περιμένουν να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με το ΙΚΑ.Μεχρι χθες έγραφαν στον λογαριασμό μου ότι θα γίνει μέσα στον Απρίλιο ,από σήμερα απλά γράφει όταν γίνει διασταύρωση στοιχείων όποτε τι έκπτωση να πάρω εγώ. Εδώ χρήματα θέλω να τους δώσω και δεν με βγάζουν το Τσέκ ακόμη!

Απάντηση

29-04-2020 13:51Giorgos

Θέλω να καταλάβω Κάτι από την κυβέρνηση μείωση δεν μας Κάνε βοήθεια από το Κράτος καμία στον αγρότη προπαντός τους ελεοπαραγογους της Κρήτης.τής εισφορές Μου τής πληρώνουμε κανονικά και τα συστήματα σας τα εκλεκτορικά λένε ότι χρωστάω τι είναι αυτά έλεος.

Απάντηση

29-04-2020 13:32Γιώργος δασκαλακης

Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενομενα.Οι αγρότες δεν πρέπει να μιλάνε καθόλου.Η δεξιά έδωσε στους δικούς της και μόνο σε αυτούς.Αυτοι που την ψήφισαν να λένε μόνο ευχαριστώ κ. Μητσοτάκη....τα χειρότερα είναι μπροστά μας...

Απάντηση

29-04-2020 13:00ΧΧ

Μια ΑΘΛΙΑ επιλογη ενος....δικηγορου ( Βοριδη ) για το Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης δυστυχως ηδη κοστιζει στον αγροτικο κοσμο. Πιο πιθανο ειναι αυτος να εργαστηκε ωστε να παρουν 600+800 ευρω οι....δικηγοροι ( που ειναι τοσο χρησιμοι στην κοινωνια και την οικονομια εξαλλου ) παρα για τα συμφεροντα του αγροτικου κοσμου που ειναι υπευθυνος για την επισιτιστικη επαρκεια της χωρας. Δυστυχως ενω καναμε αμαν για να γλιτωσουμε απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις στοχευμενες του επιθεσεις σε βαρος του αγροτικου κοσμου, πεσαμε πανω στον....Βοριδη

Απάντηση

29-04-2020 07:33Δημητριος

Γιατι καθυστερει ο ΕΦΚΑ (ογα) να κανει εκαθριση τις εισφορες. Εχουμε πληρωσει Ιανουαριο Φεβρουαριο κ τωρα το Μαρτιο κ οταν μπαινεις στην αναλυτικη σου λεει δεν συμπεριληφθηκε στην εξωφληση(ενω στα αλλα επαγγελματα στο εφκα οι πληρωμες φαινονται αμεσως .Τι κανει η μηχανογραφηση κυριε Βοριδη.Γιατι να μην εχουμε την εκπτωση 25%?

Απάντηση

29-04-2020 05:53Giorgos

Καλά άλλα περιμένανε από αυτή την κυβέρνηση και άλλα κάνει.Τη είμαστε εμείς Η αγρότες γεια τα σκουπίδια και δεν έχουμε καμία στήριξη από το Κράτος.Γεια δεύτερη χρονιά Η ελεοπαραγογη τής Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης δεν έχουν βγάλει τ λάδι που θέλουμε να φάμε.Και φοβάμαι ότι θα γίνει και τρίτη χρονιά τη θα γίνουμε εμείς που είναι η βοήθεια σας και η υποσχέσεις σας Η εκλογές θα ξανά έρθουν και ο κόσμος τιμωρεί.

Απάντηση

29-04-2020 00:18ΙΩΑΝΝΑ

Αν δεν γίνει εκκαθάριση από τον ΕΦΚΑ να φανούν οι πληρωμές πως θα γίνει η έκπτωση; Έχουμε στο χέρι 12 αποδείξεις πληρωμών από το 2019 και δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα.

Απάντηση

28-04-2020 23:46Sakis

Γιατί γράφεται ότι να'ναι;;;; Αυτό που λέτε δεν ισχύει,σήμερα πήρα τα χαρτιά κ είναι όπως κ τους προηγούμενους μήνες. Μην κάνετε κ εσείς όπως άλλα site που γράφουν ότι θέλουν. Κ πληρωμένος κανονικά χωρίς να χρωστάω τίποτα. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι μαγκιά να κοροιδευεται τον κόσμο είσαστε γελασμένοι!!!!Υποτίθεται ότι είσαστε αξιόπιστοι κ αληθής.Αν δεν είσαι για κάτι σίγουρος εγώ ξέρω δεν μιλάς μέχρι να σιγουρευτείς για ότι πρέπει να πεις!!!

Απάντηση

28-04-2020 23:31Νίκος Παρασκευόπουλος

Επιβεβαιώνω και εγώ, στο ειδοποιητήριο δεν υπάρχει έκπτωση ούτε για τους πληττόμενους ΚΑΔ

Απάντηση

28-04-2020 21:26Μάκης

Μπράβο εμείς τους στήριξαμε στις εκλογές και αυτοί μας φέρονται σαν σκουπίδια! Ας έρθουν να ζητήσουν πάλι ψήφο... Να πάνε στους επιστήμονες! Όποιος αγρότης τους ξαναψηφησει είναι άξιος της μοίρας του! Μόνο οι αγρότες δεν πήραν 800αρια και 600αρια και μειώσεις στον εφκα..ελατε για ψήφο ξανα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές