BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αντιδρούν για τα 4 ευρώ κοροϊδία θεματοφύλακες της κτηνοτροφίας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα για την περιφρόνηση με την οποία, οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν τελικά έναν περήφανο παραγωγικό κλάδο που δίνει την ψυχή του για την αγροτική παραγωγή και κρατάει ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Η μεγάλη αναδίπλωση που «βαφτίζει» τα αρνιά προβατίνες και αντί για το κατσικίσιο κρέας αποζημιώνει το γίδινο γάλα, τείνει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό ατόπημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς συνιστά ήδη πρωτοφανή κοροϊδία για τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

drawing-sheep-84

Γιάννης Πανάγος

17
31

Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews  θέλουν τις λίγες οργανώσεις των κτηνοτρόφων που διατηρούν μια πραγματική επαφή με τον κόσμο της παραγωγής να προχωρούν σε καταιγισμό ανακοινώσεων, καταγγέλοντας την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου χειρίζεται τα θέματα και τον ύποπτο ρόλο των αφανών συμβούλων που έχουν κατασκηνώσει και μ' αυτή την κυβέρνηση στους διαδρόμους του στρατηγείου της πλατείας Βάθη. Σύσσωμοι εκφράζουν την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, θα πάρει πίσω την «επιπόλαια λύση» που του ετοίμασαν οι κάτω όροφοι και θα επανεξετάσει το όλο ζήτημα πριν αυτό φθάσει με όλη του την ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Να αναφερθεί εδώ ότι οι πληροφορίες  του Agronews αναφορικά με την τελική επιλογή περί ειδικής οικονομικής ενίσυχσης 4 ευρώ το κεφάλι και συνολικά της τάξεως των 23,2 εκατ. ευρώ, για 5.800.000 θυλικά αιγοπρόβατα που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση, προέρχεται από μέλος της πολιτικής ηγεσίας και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το θέμα είναι, τι θα γίνει τώρα, δηλαδή, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που εκφράζουν με κάθε τρόπο (και με τις αναρτήσεις στο agronews) οι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα. 
Να αναφερθεί εδώ ότι έγκυροι αναλυτές των κοινοτικών κανόνων καταρρίπτουν το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας περί μη δυνατότητας οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών κρέατος αμνοεριφίων και γι' αυτό επιλέγη δήθεν η οδός της αποζημίωσης των παραγωγών γάλακτος. Αν αυτό δεν συνιστά συνειδητή επιλογή, πρόκειται για μία ακόμα πλάνη στην οποία έχει περιπέσει η πολιτική ηγεσία εξαιτίας κακών συμβούλων.  

Με το… σύκο του Χότζα μοιάζουν τα 4 ευρώ για κάθε πρόβατο με τα οποία «κλείνει» η ζημιά στα αρνιά του Πάσχα

Πίκρα και οργή εκφράζουν οι γνήσιοι τσελιγκάδες για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει άλλη μια φορά η κυβέρνηση, στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης για τη ζημιά που υπέστησαν από την κατάρρευση της πασχαλινής αγοράς στα αμνοερίφια. Η κάλυψη των 2 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια αυτής της περιόδου έγινε τελικά 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο (μάνες) που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ και παίρνει συνδεδεμένη ενίσχυση.
Να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί, οι οποίοι θέλησαν να προσεγγίσουν το θέμα με την ίδια λογική, έδωσαν μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, πριν από το Καθολικό Πάσχα, 30 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο και όχι 4 που ανακοινώνει και επίσημα εντός της ημέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Έχουμε πέσει θύματα της διάσπασης που υπάρχει στον κλάδο των κτηνοτρόφων και αυτών που μας εκπροσωπούν» δηλώνει με απογοήτευση στο Agronews ο περήφανος κτηνοτρόφος και έμπειρος συνδικαλιστής, Μιχάλης Τζιότζιος.

Από αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν, ακολουθώντας τις λανθασμένες εισηγήσεις των άσχετων με τα θέματα της κτηνοτροφίας συμβούλων, συμπληρώνει.

Ο αδελφός μου πούλησε 60 αρνιά, περίμενε να πάρει 1.200 ευρώ ενίσχυση και τώρα του δίνουν 160 ευρώ για τις 40 προβατίνες που έχει δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, τονίζει με παράπονο, κτηνοτρόφος από το Ξηρόμερο.

Ντροπή τους, φωνάζει στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κτηνοτρόφος από τη Σάμο. Εμείς εδώ δεν έχουμε γαλατά να πάρει το γάλα, το κάνουμε τυρί μόνοι μας, μας έχουν κόψει από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα μας κόβουν και από την ενίσχυση για τα αρνιά του Πάσχα που πουλήσαμε με 3,5 ευρώ. Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Γιάννης Κουρομπίνος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, που θεωρεί ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων. Αντίθετα, έγινε για καιρό πολύ συζήτηση η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην αγορά για να έρθει στο τέλος η κυβέρνηση και να ανακοινώσει μια μικρή ενίσχυση για τους πολλούς, η οποία αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή αρνιών και κατσικιών τη συγκεκριμένη περίοδο.


Πρόβατα αντί αρνιά επέλεξε να ενισχύσει ο Βορίδης με 4 ευρώ το κεφάλι και 24 εκατ. ευρώ στο σύνολο

Κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτροφίας. Το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε 4 ευρώ το κεφάλι για 5,8 εκατομμύρια θηλυκά ζώα (μάνες) σε πρόβατα και γίδια. Αυτό σημαίνει ότι την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού θα πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς παραγωγούς αμνοεριφίων.  Η απόφαση, με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των πραγματικών παραγωγών δεν ικανοποιεί κανέναν. Αδικεί με το παραπάνω εκείνους που δίνουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή αρνιών και δεν σημαίνει κάτι αξιόλογο για τις εντατικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης οι οποίες ωστόσο παίρνουν θέση στη μοιρασιά της ενίσχυσης. 

Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κρύβεται πίσω από την «δυσκολία», όπως τονίζεται αρμοδίως, να περάσει στις Βρυξέλλες το αίτημα για άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν σοβαρή εισοδηματική απώλεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή πασχαλινή αγορά. Είναι προφανές οι συνήθεις άτυποι σύμβουλοι, πέρασαν για μια ακόμη φορά στην πολιτική ηγεσία τη δική τους άποψη.
Έτσι, όμως, αναιρείται καταφανέστατα η δέσμεση Βορίδη που όλο αυτό το διάστημα έκανε λόγο προσπάθεια τεκμηρίωσης στοχευμένων ενισχύσεων και αναπλήρωση εισοδήματος εκεί όπου πραγματικά υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας.  

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, έχει να κάνει με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης. Δεν μπορεί, 37.500 αιγοπροβατοτρόφοι να μοιράζονται 23.200.000 ευρώ (5,8 εκατ. ζώα Χ 4 ευρώ το κεφάλι), όταν λιγότεροι από 375 ανθοκαλλιεργητές μοιράζονται 10.130.000 ευρώ. Η τελική έκβαση των πραγμάτων είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους αιγοπροβατοτρόφους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματά τους η δική τους ηγεσία.     

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί κριτήριο για το δικαίωμα ενίσχυσης, αφού ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει δηλωμένα περισσότερα από 20 ζώα, κατσίκες ή προβατίνες και να παραδίδει ετησίως 100 κιλά ανά ζώο. Το τελευταίο αν τελικά ισχύσει αδικεί κατάφορα τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς και ιδιαίτερα των μικρών νησιών οι οποίοι, ενώ δεν καλύπτουν το όριο των 100 κιλών ετήσιας παραγωγής ανά ζώο με βάση τις καταγεγραμμένες παραδόσεις, έχουν και διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά αρνιά ή κατσίκια και μάλιστα με κρέας εξαιρετικής ποιότητας.
Το υπουργείο επέλεξε να κινηθεί για μια ακόμη φορά με μπούσουλα τους παραγωγούς που εισπράττουν συνδεδεμένη ενίσχυση και τα ζώα που αυτοί δηλώνουν. Το ξέρουν όμως και οι πέτρες ότι έτσι δεν ενισχύονται οι παραγωγοί που εκτρέφουν αμνοερίφια, δηλαδή παράγουν κρέας αλλά οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή γάλακτος, εκτρέφοντας κατά βάση ξένες φυλές.

Το γάλα από το αρνί δεν ξεχωρίζει ο Βορίδης στην αποζημίωση κτηνοτρόφων, λέει το ΑΚΚΕΛ

Tι δουλειά έχει το γάλα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την ζημιά που έπαθαν οι κτηνοτρόφοι, διερωτάται το Ελληνικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας-ΑΚΚΕΛ, αναφορικά με τις διαρροές περί αποζημίωσης των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού στα 4 ευρώ ανά πρόβατο αλλά μόνο των επιλέξιμων για συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος.

Η ανακοίνωση του ΑΚΚΕΛ

Αν τελικά ισχύσουν αυτά τα οποία διαβάσαμε στα αγροτικά site περί αποζημίωσης των κτηνοτρόφων λόγω κορονοϊού στα 4€ ανά πρόβατο αλλά μόνο των επιλέξιμων για συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος τότε έχουμε απόδειξη πως στο ΥΠΑΑΤ δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαιδάρων άχυρα. 

Καταρχάς τι δουλειά έχει το γάλα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την ζημιά που έπαθαν οι κτηνοτρόφοι λόγω Αδωνοϊού;  Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εκμεταλλεύσεις που έχουν αιγοπρόβατα για παραγωγή κρέατος  (κρεατοπαραγωγικές), σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν εγκεκριμένα τυροκομεία από τον ΕΛΟΓΑΚ άρα πολλοί κτηνοτρόφοι είναι αδίκως εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης τίθεται το ζήτημα των κομμένων της συνδεδεμένης λόγω ποινών, έχουμε περιπτώσεις που παραγωγοί κόπηκαν λόγω μικροβίων στο γάλα ή λόγω του ότι ο ΕΛΟΓΑΚ δεν πήρε 3 δείγματα, αυτοί δηλαδή θα μείνουν εκτός αποζημίωσης για ζημιά που έπαθαν στο αρνί το Πάσχα; Ως τώρα ξέραμε ότι ο Βορίδης δεν μπορεί να ξεχωρίσει την γίδα από το πρόβατο,  το σιτάρι από το κριθάρι, σήμερα μαθαίνουμε ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει και το αρνί από το γάλα.

Το να πληρωθεί με ένα ευτελές ποσό της τάξης των 23 εκατομμύριών μόνο το 1/3 του κτηνοτροφικού κόσμου ή 29.000 κτηνοτρόφοι από τους 100.000 ή 5,8 εκατομμύρια πρόβατα από τα 14,5 εκατομμύρια είναι αν μη τι άλλο εμπαιγμός για το σύνολο των κτηνοτρόφων.

Και όσο για το αν υπάρχουν λεφτόδεντρα στο ταμείο του Μάκη Βορίδη, σάς τονίζω ότι ΝΑΙ υπάρχουν:  150 εκατομμύρια πήρε την 1η Μαρτίου από τον Σταϊκούρα,  έχει δικαίωμα από την Ε.Ε να χρησιμοποιήσει το 1% επί του συνόλου του προϋπολογισμού του ΠΑΑ δηλαδή άλλα 58.888.000 € έχει άλλα 12 εκατομμύρια από deminimis αλλά μπορεί να διεκδικήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα 444.000.000€ από επιστροφές προστίμων λόγω ορισμού των βοσκοτόπων, που είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους κτηνοτρόφους μέσω τεχνικών λύσεων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την λύση που επέλεξε ο Μάκης Βορίδης που ακόμη μια φορά μας υπενθυμίζει το πόσο άσχετος και πόσο επικίνδυνος είναι για τον πρωτογενή τομέα.  Αφού φτάσαμε σε σημείο να μπερδεύουμε το γάλα με το αρνί δεν θέλουμε ούτε καν να φανταστούμε τι άλλο μας περιμένει με αυτή την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Ξανά από την αρχή ο  λογαριασμός Βορίδη για την ενίσχυση στα  αμνοερίφια, ζητήστε  «τεχνογνωσία» από  τους ανθοπαραγωγούς λένε οι κτηνοτρόφοι 


Κάπου ανάμεσα στο λογαριασμό που φαίνεται να βαραίνει και στο πολιτικό όφελος που δεν βγαίνει, δείχνει να έχει σκαλώσει η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων – παραγωγών αμνοεριφίων αναφορικά με την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν το φετινό Πάσχα, λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης της παραγωγής τους, εξαιτίας βέβαια των δύσκολων συνθηκών αγοράς που δημιούργησε η πανδημία.   

Η περασμένη Παρασκευή 15 Μαϊου που είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία ο κ. Βορίδης για την ανακοίνωση, πέρασε χωρίς κάποιος εκ των αρμοδίων να αισθανθεί την ανάγκη να δικαιολογήσει την περαιτέρω καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση στον αγροτικό χώρο που έχει να κάνει με έναν ευρύ, πολυπληθή κλάδο πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Στην παραγωγή αμνοεριφίων είναι επικεντρωμένοι κατά βάση οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποδίδουν την ίδια περίπου σημασία στην εκτροφή των αρνιών και κατσικιών που φέρνουν στην αγορά αυτή την εποχή και στην παραγωγή γάλακτος που προστίθεται στην πρόσοδό τους.

Με δεδομένη την εξαγγελία Βορίδη ότι οι αποφάσεις του έρχονται να καλύψουν στοχευμένα περιπτώσεις παραγωγών που πραγματικά είχαν απώλεια εισοδήματος λόγω του κορωνοϊού, η περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων μοιάζει απλή. Μετράς πόσα αρνιά πουλήθηκαν ή έμειναν απούλητα, βλέπεις έναν μέσο όρο τιμής διάθεσης και τιμής που θα μπορούσαν να «πιάσουν» αν δεν προέκυπτε η πανδημία και καλύπτεις τη διαφορά. Το ότι δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα έχει να κάνει:

  • Με την αδυναμία της Πολιτείας να έχει εικόνα της πραγματικής παραγωγής αμνοεριφίων στη χώρα (αδικαιολόγητο στην ψηφιακή εποχή)
  • Με το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να διαθέτουν τα αρνιά και τα κατσίκια ζωντανά (ζώον βάρος) και τα πράγματα μπερδεύονται
  • Με το γεγονός ότι ένα μέρος της παραγωγής διατίθεται χωρίς παραστατικά (τιμολόγια), κάτι που αφήνει εκτός πολλούς γνήσιους παραγωγούς
  • Με τις εισαγωγές αμνοεριφίων (ζωντανά και σφάγια) τα οποία στο τέλος εμφανίζονται ως μέρος της εγχώριας παραγωγής και διεκδικούν ενίσχυση
  • Με την απαίτηση των αιγοπροβατοτρόφων κυρίως γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης να μπουν στη μοιρασιά της επίμαχης ενίσχυσης

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, υπάρχει ο κίνδυνος, τα χρήματα να «διαρρεύσουν» και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από το φάσμα των πραγματικών δικαιούχων και τελικά, αντί «ανακούφισης» των πληγέντων να δημιουργήσουν οργή και αγανάκτηση των αδικηθέντων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιστρέφονται από το θέμα, αναζητώντας απαντήσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό χρώμα.

Το πρώτο που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο προτίθεται να κάνει το λογαριασμό με 1.400.000 αρνιά και κατσίκια ή με 14.000.000 αιγοπρόβατα. 

Αν αυτό έχει απαντηθεί, τότε οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναζητήσουν τους πραγματικούς παραγωγούς αρνιών και κατσικιών, να βγάλουν εξ αρχής εκτός τους διάφορους μεσάζοντες (ζωέμποροι – εισαγωγείς κ.λ.π.) που έχουν τον τρόπο να «γράφουν και να γράφονται» σαν παραγωγοί και να «τεκμηριώσουν» με στοιχεία την… πραγματικότητα. Φυσικά, το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από τον ανάλογο προϋπολογισμό. Ττελευταία γίνεται λόγος για 28-32 εκατ. ευρώ.  

Διαφορετικά ο φάκελος θα πηγαινοέρχεται από το υπουργείο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να παίρνει το δρόμο για της Βρυξέλλες. Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια τελευταία απάντηση τεκμηρίωσης του φακέλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.     

Σχόλια (31)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2020 13:45Μάκης

Συνάδελφοι οι κτηνοτρόφοι στην Γαλλία και ισπανια πληρώθηκαν με 40 ευρώ ανά θηλυκό, εμάς εδώ 4 ευρώ ανά θηλυκό και όταν τα βάλουν και αν.. . Άρα εμείς πώς να συγκρίθουμαι με τούς ευρωπαιους παραγωγούς.?

Απάντηση

20-05-2020 10:53Παπανικολάου Γιώτα

Μα ειναι δυνατόν τέτοια κοροϊδία..Ειναι λεφτά αυτά;Δεν είμαστε Έλληνες εμείς κ μας έχουν ετσι παραπεταμενους..Εχουν αναρωτηθεί πως ζούμε ας κοιτάξουν κ λίγο πιο χαμηλά να δουν πραγματικά τι τραβάνε οι αγρότες κ οι κτηνοτρόφοι,κ τι δουλειά κάνουν.

Απάντηση

20-05-2020 09:12Τσελνιγκας με 100 πτυχια....νομικης....

Μόλις πάρουμε το4ευρώ γρήγορα να κεράσουμε τον Μάκη ένα φρεντοκαπουτσινο με άρωμα γιδιλας.....την έλυσε την υπόθεση!!!τσακάλι δικαιονομιας....αλλά τώρα που το σκέφτομαι ακόμα δεν ξύπνησε....

Απάντηση

19-05-2020 19:18ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΣΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ

Απάντηση

19-05-2020 18:08Λευτέρης

Πότε θα μπούνε

Απάντηση

19-05-2020 16:13Γιώργος

Φήμες λένε ότι τα προβατα που ο αριθμός του ενωτιου λήγει σε μονο αριθμό θα πληρωθούν Ιούνιο τα δε σε ζυγό Αύγουστο ...που είναι παχιές οι μύγες

Απάντηση

19-05-2020 13:58Maria

Έχω διαβάσει τα σχόλια όλων σας.. Και συμφωνώ σε ορισμένα... Αλλα περισυ που έδωσε ο Σύριζα βοήθημα μόνο σε όσους έσφαξαν κ παρουσίασαν τιμολόγια τα λεφτά τα πήρατε με βάση το οσδε όσα πρόβατα δηλώνει ο καθένας σας.. Έμειναν κτηνοτρόφοι εκτός πληρωμής οι οποίοι δεν έσφαξαν εκείνες τις μέρες. Αλλά συνδεδεμένη γάλακτος πήραν αλλά δεν πήραν το βοήθημα Σύριζα... Αν θυμάστε καλά αλλά δε κάνατε τίποτα βγάλαρε το ντουμπεκι.. Και τώρα δεν αφήνετε καρφίτσα να πέσει κάτω... Ότι μας συμφέρει ο καθένας... Το δίκαιο είναι να τα πάρουν αυτοί που βγάζουν γάλα κ φαίνονται στο Αρτεμις... Διότι ένας κτηνοτρόφος που σφάζει μόνο κ ζει από αυτό κ δεν αρμεγει γιατί να τα πάρει.. Ενώ αυτός που παράγει γάλα είναι όλο Χρόνης το χρόνο στα πρόβατα γτ να μην τα πάρειμμ. Στη Κρήτη οι κτηνοτρόφοι στέκουντε στη βέργα για παραβολή είτε λιασει είτε βρέξει.. Να τα πάρουν αυτοί που παράγουν γάλα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-05-2020 12:36ΜΙΤΣΟΣ

Εγώ που έχω πλαστό/εικονικό μητρώο αιγοπροβάτων , που μου το έκανε ένα γραφείο για να πάρω δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα και δηλώνω με πλαστό ενοικιαστήριο βοσκότοπο( η παίρνω από την τεχνική λύση ) και κόβω πλαστό γάλα από ντόπια τυροκομική μονάδα ...θα πάρω μωρέ επιδότηση..η μας κοροϊδεύει το κράτος!!! Μήπως πρέπει να κόψω εικονικό/πλαστό τιμολόγιο βιολογικών ζωτροφών για να με πιστοπιήσει ο πιστοποιοτικός φορέας;

Απάντηση

19-05-2020 11:42Αγγελος

Αυτά τα σχολια αν είναι εύκολο να τα διαβάσει ο πρωθυπουργος μηπως ευαισθητοπειηθη αυτός με τους κτηνοτρόφους γιατί αν περιμενομε απο το Βορίδη Γράψε άλλοιμόνο τι να καταλάβει ένας δικηγόρος που δεν έχει ιδέα απ αυτά ξέρει μόνο να κοροϊδεύει αλλά να ξέρει οι μόνοι αυθεντικοί και σταθεροί είναι οι αγροτοκτηνοτροφοι κ να χει υποψην του ότι θα τους ξανά χρειαστεί μη χάσεις κύριε Μητσοτάκη να φτεει ο Μάκης.....

Απάντηση

19-05-2020 11:40Αγγελος

Αυτά τα σχολια αν είναι εύκολο να τα διαβάσει ο πρωθυπουργος μηπως ευαισθητοπειηθη αυτός με τους κτηνοτρόφους γιατί αν περιμενομε απο το Βορίδη Γράψε άλλοιμόνο τι να καταλάβει ένας δικηγόρος που δεν έχει ιδέα απ αυτά ξέρει μόνο να κοροϊδεύει αλλά να ξέρει οι μόνοι αυθεντικοί και σταθεροί είναι οι αγροτοκτηνοτροφοι κ να χει υποψην του ότι θα τους ξανά χρειαστεί μη χάσεις κύριε Μητσοτάκη να φτεει ο Μάκης.....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές