Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι αγρότες παραγωγοί λαϊκών αγορών και το μπλέξιμό τους στα ΚΑΔ

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Πρόκειται για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, µε τα οποία τροφοδοτούν τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας,  φροντίζοντας να βρίσκονται καθηµερινά στο τραπέζι των περισσότερων. Παράλληλα βγαίνουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές καθηµερινά, προσφέροντας στους πολίτες τα φρέσκα προϊόντα τους.

22_10

Γιώργος Παπαδημητρίου

6292
11


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Μέχρι και το 2016, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι καλλιεργούσαν µία µικρή έκταση- τόση όση χρειαζόταν για να µπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση της λαϊκής, εµφάνιζαν στην εικόνα τους στο taxis, ως κύρια δραστηριότητα «αγρότης του ειδικού καθεστώτος» και ως δευτερεύουσα «λιανική πώληση σε πάγκους λαϊκών αγορών». Αυτό δεν το επέλεξαν οι ίδιοι, ούτε οι λογιστές τους, αλλά προβλεπόταν από το νόµο.

Με την ΠΟΛ.1201 άλλαξε ο τρόπος απεικόνισης και από 01.01.17 ήταν υποχρεωµένοι να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τα αγροτικά τους προϊόντα, ανεξάρτητα από το ποσό του τζίρου ή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Η διάταξη όριζε µεταξύ άλλων ότι: […στις περιπτώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, η µετάταξη στο κανονικό καθεστώς για τα αγροτικά τους εισοδήµατα, θα γίνει αυτόµατα και οι ίδιοι [δηλαδή οι λογιστές τους] δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε τελικά αυτή η αλλαγή αυτόµατα και χρειάστηκε ολόκληρη διαδικασία για τη µεταβολή της στο Μητρώο της ∆ΟΥ, αφού από λάθος της υπηρεσίας, διατηρήθηκε στο Μητρώο ταυτόχρονα, ο κωδ. 01000000 που αντιστοιχεί σε αγρότη ειδικού καθεστώτος, µε τον ΚΑ∆ για υπαίθριους πάγκους και αγορές.

Όλη η αναστάτωση από πλευράς Σωµατείων και Οµοσπονδιών των παραγωγών-πωλητών λαϊκών δηµιουργείται, όχι τόσο για την αποζηµίωση 800 ευρώ [την οποία µέχρι σήµερα έχουν λάβει ελάχιστοι]. Έχει δηµιουργηθεί από το ότι η µη ένταξη των παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών στις επιχειρήσεις που πλήττονται, τους στερεί τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις διευκολύνσεις που παρέχονται για τις ρυθµίσεις, για τις καταβολές των βεβαιωµένων οφειλών, τη µείωση 25% των εµπρόθεσµων καταβληθέντων υποχρεώσεων, τη µεταφορά των επιταγών, κ.λπ.

Κάποιοι έχουν λάβει την αποζηµίωση αυτή, εκµεταλλευόµενοι τη δυνατότητα αλλαγής ΚΑ∆ που είχε δοθεί από το υπουργείο. Αν όµως στο µέλλον τους δηµιουργηθεί πρόβληµα, ας φροντίσουν να το λύσουν.

Εξηγώ τι εννοώ: Είτε αρέσει είτε όχι, τα πράγµατα είναι ως εξής:

Ο παραγωγός πωλητής λαϊκών αγορών είναι αγρότης και όχι λαϊκατζής. Χωρίς την ιδιότητα του αγρότη, δεν θα υπήρχε καν η δευτερεύουσα δραστηριότητά του, ως πωλητή λαϊκών αγορών.

Η κύρια ΚΑ∆ του παραγωγού είναι ένας από τους ΚΑ∆ που αντιστοιχούν στην παραγωγική του δραστηριότητα, όπως κηπευτικά κ.λπ.

Ο ΚΑ∆ 47.81, 47.89, 47.99, είναι ό,τι πιο κοντινό για να χρησιµοποιηθεί για τον παραγωγό πωλητή λαϊκών αγορών. Άρα, ο αγρότης που παράγει κηπευτικά θερµοκηπίου έχει ως κύριο ΚΑ∆ τον 01.13.39.02.

Μερικοί προέβησαν σε αλλαγή ΚΑ∆ και δήλωσαν ως κύριο τον 47.81 π.χ., δηλώνοντας ως δευτερεύοντα ΚΑ∆ την παραγωγή των κηπευτικών θερµοκηπίου.

∆εν θα συνεχίσω περαιτέρω γιατί θα γίνω κακός, είτε µε αγρότες είτε µε λογιστές και δεν θα το ήθελα.

Τα πράγµατα είναι πολύ απλά:

Παραγωγός: Η κύρια δραστηριότητα του είναι αγρότης, άρα καλλιεργεί, άρα παράγει, άρα κύριος ΚΑ∆ δραστηριότητας = ΚΑ∆ που αντιστοιχεί στην καλλιέργεια (π.χ. 01….).

Προϋπόθεση: µπορεί να πουλάει ΜΟΝΟ ό,τι παράγει. Σε περίπτωση που αγοράσει ίδια πράγµατα και τα πουλάει από τον πάγκο του, ασκεί εµπορική δραστηριότητα, ενώ τα πράγµατα που αγόρασε, παρότι είναι ίδια µε αυτά που παράγει, είναι εµπορεύµατα κα όχι προϊόντα.

Οι παραγωγοί – πωλητές λαϊκών αγορών έπρεπε ήδη να είχαν ενταχθεί. Υπάρχει ακόµα η δυνατότητα να γίνει αυτό, µε τον πιο απλό τρόπο: να καταχωρηθούν α) ο αριθµός αδείας λαϊκής αγοράς και β) ο Αριθµός ΦΤΜ του κάθε παραγωγού.

Οφείλουν στα συναρµόδια υπουργεία Οικονοµικών και Ανάπτυξης, να το δουν άµεσα και χωρίς ιδιαιτερότητες. Άλλωστε, όλοι οι παραγωγοί-πωλητές λαϊκών δεν ξεπερνούν τους 25.000-30.000 πανελλαδικά.

Έχουν πληγεί όλοι και ανεξάρτητα από το ποιοι τελικά θα ενισχυθούν από την αποζηµίωση των 800 ευρώ πρέπει να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως στα ευνοϊκά µέτρα µετάθεσης των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων τους, για να µπορέσουν να πάρουν µια ανάσα.

Έναρξη φορολογικών δηλώσεων

Το σύστηµα άνοιξε, όµως τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο. Η σύνταξη της φορολογικής δήλωσης γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις δια του τηλεφώνου ή µέσω τηλεδιάσκεψης. Γι’ αυτό, επικοινωνήστε µε τον λογιστή σας, προγραµµατίστε το ραντεβού σας και ολοκληρώστε έγκαιρα την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Μαΐου.
Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

24-05-2020 11:43ΘΕΟΝΗ

Κανείς δεν σκέφτηκε επίσης τι κάνουμε την παραγωγή μας με τις μισές μέρες που πηγαίνουμε στη λαϊκή αλλά και την μειωμένη ζήτηση λόγω της κατεύθυνσης που δόθηκε ώστε ο καταναλωτής να προσανατολίζεται προς τα σούπερ μάρκετ με τις συνεχείς αναφορές για συνωστισμό στις λαϊκές αγορές λες και στα σούπερ μάρκετ όλα βαίνουν καλώς.Κοινώς κ Βορίδη κ.Γεωργιάδη κ.Μητσοτάκη ο αγρότης παραγωγός λαϊκών είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν είδε καμία βοήθεια μόνο ζημιά από αυτού του είδους την πολιτική.Δείτε και λίγο τους παραγωγούς δώστε και σ αυτούς κάποια βοήθεια .Πως θάρθει η ανάπτυξη που είναι τα προγράμματα όταν αποκλείονται από αυτά μεγάλο μέρος αγροτών η όταν περιμένουμε 3 χρόνια για να βγούν τα αμπελουργικά.Το αμπέλι έπρεπε να βγάλει παραγωγή φέτος και ακόμη περιμένουμε την έγκριση για στήριξη και σκέπασμα του αμπελώνα.Όπως και να το δείτε τίποτε δεν κινείται. Κινειθείτε πριν είναι αργά

Απάντηση

23-05-2020 15:49Άγγελος

Εκτός του Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ, ούτε ένας αθεόφοβος, εκ μέρους της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, ούτε ένα ΜΜΕ, φίλα προσκείμενο ή εχθρικά στην κυβέρνηση, δεν βρέθηκε να πεί μια κουβέντα για τους πληττόμενους αγρότες, καλλιεργητές οπορωκηπευτικών. Όλοι αυτοί είχαν προγραμματίσει τις καλλιέργειες και την παραγωγή, έχοντας υπόψιν τον περσινό όγκο τουρισμού που φέτος δυστυχώς θα μειωθεί κατά πολύ. Επίσης με εκείνη την επιστροφή του προπληρωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στους παραγωγούς που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με οινοπαραγωγούς στην Ημαθία στις 16/11/19 τί γίνεται;;;. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τότε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η σχετική νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί είχε επιβληθεί το 2016, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που έλαβε η τότε επάρατος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποφέρει στον προϋπολογισμό τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί. Αντιθέτως, είχε αρνητικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και προκάλεσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ακύρωσε κρίνοντας αντισυνταγματικό τον προσδιορισμό του. Ακολούθως, με υπουργική απόφαση ακυρώθηκε πλήρως από την 1.1.2019, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχουν επιστραφεί τα ποσά σε όσους τα προπλήρωσαν. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Έπεα πτερόεντα κι' αυτή η εξαγγελία για τους αγρότες, οι οποίοι παραδόξως εξαιρούνται κι' από τις πρόσφατες ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Ούτε καν την έκπτωση του 25% των ασφαλιστικών εισφορών δεν πήραν.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία