BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όλα του… γάμου δύσκολα για ΕΒΖ, βρίσκει πεδίο δόξης ο Καραθανάσης

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να μπλέξει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ, που εφαρμόζει η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του άρθρου 106βδ, του πτωχευτικού κώδικα, μετά το πράσινο φως που εξασφάλισε η πρότασή της από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

14706997_572534169599053_2994620918437871379_o_5

116
0

Η εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, προέρχεται από την κίνηση μιας ομάδας περίπου 17 υπαλλήλων της βιομηχανίας, κυρίως από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Κεντρική Υπηρεσία, να καταθέσουν στο αρμόδιο δικαστήριο νέο αίτημα τριτανακοπής της διαδικασίας για την εν εξελίξει εξυγίανση.

Να σημειωθεί εδώ ότι αντίθεση στο προωθούμενο σχέδιο εξυγίανσης είχε εκδηλωθεί και στο τελευταίο δικαστήριο, στις 22 Ιουλίου του 2019, από πιστωτές όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΔΕΠΑ, αλλά και από εργαζόμενους και αγρότες, αλλά τότε απορρίφθηκε από την Έδρα.

Στο σχετικό νομικό σκεπτικό της αίτησης τριτανακοπής που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 30 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό στο Agronews, ζητείται εκ νέου η ακύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανιας και μένει να φανεί αν αυτή τη φορά το δικαστήριο, το οποίο έχει οριστεί να εκδικάσει την υπόθεση στις 9 Νοεμβρίου, θα κάνει δεκτό το αίτημα.

Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων επιχειρεί να αξιοποιήσει ως μοχλό πίεσης την προσφυγή στη δικαιοσύνη, με στόχο να ικανοποιηθούν δύο βασικές της επιδιώξεις.

Πρώτον να πιέσει για να επισπευσθούν οι ενέργειες αναφορικά με τις εναπομείνασες περίπου 80 μετατάξεις (σ. σ. ήδη 20 έχουν ολοκληρωθεί από το σχετικό πρόγραμμα), καθώς παρατηρείται κωλυσιεργία και δεύτερον να εξοφληθούν για τα δεδουλευμένα τους, καθώς από τον Οκτώβριο του 2019, με εξαίρεση το Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα Πάσχα, αλλά και την προβλεπόμενη αποζημίωση για την αναστολή εργασίας λόγω του Covid-19, δεν έχουν λάβει οποιοδήποτε άλλο ποσό.

Όπως διευκρινίστηκε, μάλιστα, στο Agronews, από πηγή στις τάξεις της ομάδας εργαζομένων που έκανε την αίτηση τριτανακοπής, αν αυτά τα αιτήματα ικανοποιηθούν εξωδικαστικά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποσύρουν το αίτημά τους.

Σε περίπτωση πάντως που δεν γεφυρωθεί η διαφορά -πριν φτάσει η υπόθεση ενώπιον της Έδρας- και το δικαστήριο δικαιώσει τελικώς τους προσφεύγοντες, οι επιλογές που θα προκύψουν θα είναι είτε να πάει η ιστορία σε τακτική πτώχευση, με ό,τι σημαίνει αυτό για την πώλησή της βιομηχανίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της, είτε να τεθεί εκ νέου αίτημα εξυγίανσης από την Πειραιώς η οποία είναι ο βασικός πιστωτής με άνω του 70% των απαιτήσεων.

Μέσα σε όλα αυτά, πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Agronews αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, που έχει υπενοικιάσει τις μονάδες του Πλατέος και των Σερρών, από κοινού με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέρθηκε να βοηθήσει να βρεθεί λύση.

Στο πλαίσιο αυτό κατάθεσε γραπτή πρόταση προς τη διοίκηση της ΕΒΖ να αναλάβει εκείνος να εξοφλήσει τα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των δεδουλευμένων που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και να καλύψει και περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία οφείλει η ΕΒΖ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, για τη μεσολάβησή της να πληρωθούν οι αγρότες για την καμπάνια του 2017, προκειμένου ως αντάλλαγμα να επεκταθεί ο χρόνος υπενοικίασης στα έξι έτη. Η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης, για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές