Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ελαιώνες στη Φλώρινα, βοσκοτόπια στα Σκόπια ενισχύει το παρακράτος

∆εν έχουν τέλος οι περιπτώσεις απάτης στο σύστηµα ενισχύσεων µε ευθύνη της διαχείρισης του ΟΣ∆Ε.

10-11_40

Γιάννης Πανάγος

5888
11

Νέα βόµβα φαίνεται ότι ετοιµάζεται να σκάσει γύρω από τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η διαχείριση του ΟΣ∆Ε και η κατανοµή δικαιωµάτων του Εθνικού Αποθέµατος από κυκλώµατα επιτήδειων που αποσκοπούν στον παράνοµο προσπορισµό µεγάλων ποσών από άµεσες ενισχύσεις, αξιοποιώντας… χαλαρές ηθικές αντιστάσεις και τρύπες του συστήµατος.

Αρνητικό επίκεντρο των παραβατικών συµπεριφορών, στις οποίες όλα δείχνουν ότι συµµετέχουν κρίκοι από όλη την αλυσίδα των διαδικασιών διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, αυτή τη φορά εµφανίζεται να είναι η Φλώρινα. Στο κόλπο δε, που έχει διπλή διάσταση και ενδεχοµένως να αφορά  πάνω από συνολικά 20.000 στρέµµατα, φέρεται να εµπλέκονται τόσο η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, όσο και κάποιοι αγρότες από την Κρήτη.

Τί ακριβώς συµβαίνει; Σύµφωνα µε τη φηµολογία που έχει διαφύγει πλέον από τα στενά όρια της περιοχής, ο ακριτικός νοµός όχι µόνο είναι µεγαλύτερος σε έκταση από ό,τι τον γνωρίζουµε, µε βάση τα στοιχεία των αρµόδιων υπηρεσιών χαρτογράφησης της χώρας, αλλά έχει και υποτροπικό κλίµα αφού, µπορεί να φιλοξενεί και καλλιέργειες… ελιάς.

Όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda από πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν πτυχές της φάµπρικας που έχει στηθεί, αγρότες από την περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας δηλώνουν ψευδώς στο ΟΣ∆Ε ως επιλέξιµα αγροτεµάχια, εκτάσεις γης που πιθανώς ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα. Για τα συγκεκριµένα χωράφια, όπως αναφέρουν οι πηγές, αν βάλει κανείς στους χάρτες του εθνικού κτηµατολογίου τα στοιχεία από τις συντεταγµένες «χ» και «ψ», µε τις οποίες προσδιορίζονται στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, θα διαπιστώσει πως στην πραγµατικότητα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, µέσα στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Μακεδονίας, µε την οποία η περιοχή συνορεύει. Κατά τις σχετικές πληροφορίες οι ψευδείς δηλώσεις που αντιστοιχούν στις «εξωχώριες» εκτάσεις, υποβάλλονται στο ΟΣ∆Ε για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και καθώς προϋποθέτουν «πείραγµα» της οριογραµµής στον ορθοφωτοχάρτη του συστήµατος ψηφιοποίησης, ώστε να µπορεί να «καταπιεί» την παρατυπία, εικάζεται βάσιµα πως το κύκλωµα δρα µε ανοχή αν όχι την ενεργό συµµετοχή και προσώπων σε θέσεις «κλειδιά», στο τοπικό σύστηµα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων.

Όσο για το προσποριζόµενο όφελος; Με δεδοµένο ότι το δικαίωµα στην περιοχή για τις αρόσιµες καλλιέργειες -όπως δηλώνονται τα χωράφια αυτά- ανέρχεται σε 32,5 ευρώ το στρέµµα, ένας πρόχειρος υπολογισµός για τα πάνω από 10.000 στρέµµατα που εκτιµάται πως βρίσκονται στη βορειοµακεδονική πλευρά ανεβάζει τις παράνοµα κτηθείσες ενισχύσεις σε τουλάχιστον 325.000 ευρώ, ενώ οι εµπλεκόµενοι εκτιµάται πως είναι πάνω από 100 άτοµα.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

20-01-2021 08:28κωστας

Κάπιες μανάδες έχουν και 2000 στερέματα μέσα στα ορυχεία Αμύνταιου τα δηλώνουν με τους παλιούς χάρτες και φυσικά τα χωράφια δεν υπάρχουν μόνο αέρας τα λαμόγια τρώνε, τρώνε, τρώνε, και δεν τελειώνει αυτό το σύστημα έλεος.....

Απάντηση

18-01-2021 19:12Γιάνννης

πάρτε τους τη διαχείριση χθες!!!! δεν πάει άλλο, αν είναι δυνατόν μια ιδιωτική εταιρεία να μπορεί να κάνει ότι θέλει με όποια κυβέρνηση και υπουργό έχουμε, η διαπλοκή χρειάζεται δύο

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία