BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ελαιώνες στη Φλώρινα, βοσκοτόπια στα Σκόπια ενισχύει το παρακράτος

∆εν έχουν τέλος οι περιπτώσεις απάτης στο σύστηµα ενισχύσεων µε ευθύνη της διαχείρισης του ΟΣ∆Ε.

10-11_40

Γιάννης Πανάγος

157
11

Νέα βόµβα φαίνεται ότι ετοιµάζεται να σκάσει γύρω από τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η διαχείριση του ΟΣ∆Ε και η κατανοµή δικαιωµάτων του Εθνικού Αποθέµατος από κυκλώµατα επιτήδειων που αποσκοπούν στον παράνοµο προσπορισµό µεγάλων ποσών από άµεσες ενισχύσεις, αξιοποιώντας… χαλαρές ηθικές αντιστάσεις και τρύπες του συστήµατος.

Αρνητικό επίκεντρο των παραβατικών συµπεριφορών, στις οποίες όλα δείχνουν ότι συµµετέχουν κρίκοι από όλη την αλυσίδα των διαδικασιών διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, αυτή τη φορά εµφανίζεται να είναι η Φλώρινα. Στο κόλπο δε, που έχει διπλή διάσταση και ενδεχοµένως να αφορά  πάνω από συνολικά 20.000 στρέµµατα, φέρεται να εµπλέκονται τόσο η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, όσο και κάποιοι αγρότες από την Κρήτη.

Τί ακριβώς συµβαίνει; Σύµφωνα µε τη φηµολογία που έχει διαφύγει πλέον από τα στενά όρια της περιοχής, ο ακριτικός νοµός όχι µόνο είναι µεγαλύτερος σε έκταση από ό,τι τον γνωρίζουµε, µε βάση τα στοιχεία των αρµόδιων υπηρεσιών χαρτογράφησης της χώρας, αλλά έχει και υποτροπικό κλίµα αφού, µπορεί να φιλοξενεί και καλλιέργειες… ελιάς.

Όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda από πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν πτυχές της φάµπρικας που έχει στηθεί, αγρότες από την περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας δηλώνουν ψευδώς στο ΟΣ∆Ε ως επιλέξιµα αγροτεµάχια, εκτάσεις γης που πιθανώς ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα. Για τα συγκεκριµένα χωράφια, όπως αναφέρουν οι πηγές, αν βάλει κανείς στους χάρτες του εθνικού κτηµατολογίου τα στοιχεία από τις συντεταγµένες «χ» και «ψ», µε τις οποίες προσδιορίζονται στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, θα διαπιστώσει πως στην πραγµατικότητα βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, µέσα στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Μακεδονίας, µε την οποία η περιοχή συνορεύει. Κατά τις σχετικές πληροφορίες οι ψευδείς δηλώσεις που αντιστοιχούν στις «εξωχώριες» εκτάσεις, υποβάλλονται στο ΟΣ∆Ε για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και καθώς προϋποθέτουν «πείραγµα» της οριογραµµής στον ορθοφωτοχάρτη του συστήµατος ψηφιοποίησης, ώστε να µπορεί να «καταπιεί» την παρατυπία, εικάζεται βάσιµα πως το κύκλωµα δρα µε ανοχή αν όχι την ενεργό συµµετοχή και προσώπων σε θέσεις «κλειδιά», στο τοπικό σύστηµα διαχείρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων.

Όσο για το προσποριζόµενο όφελος; Με δεδοµένο ότι το δικαίωµα στην περιοχή για τις αρόσιµες καλλιέργειες -όπως δηλώνονται τα χωράφια αυτά- ανέρχεται σε 32,5 ευρώ το στρέµµα, ένας πρόχειρος υπολογισµός για τα πάνω από 10.000 στρέµµατα που εκτιµάται πως βρίσκονται στη βορειοµακεδονική πλευρά ανεβάζει τις παράνοµα κτηθείσες ενισχύσεις σε τουλάχιστον 325.000 ευρώ, ενώ οι εµπλεκόµενοι εκτιµάται πως είναι πάνω από 100 άτοµα.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

20-01-2021 08:28κωστας

Κάπιες μανάδες έχουν και 2000 στερέματα μέσα στα ορυχεία Αμύνταιου τα δηλώνουν με τους παλιούς χάρτες και φυσικά τα χωράφια δεν υπάρχουν μόνο αέρας τα λαμόγια τρώνε, τρώνε, τρώνε, και δεν τελειώνει αυτό το σύστημα έλεος.....

Απάντηση

18-01-2021 19:12Γιάνννης

πάρτε τους τη διαχείριση χθες!!!! δεν πάει άλλο, αν είναι δυνατόν μια ιδιωτική εταιρεία να μπορεί να κάνει ότι θέλει με όποια κυβέρνηση και υπουργό έχουμε, η διαπλοκή χρειάζεται δύο

Απάντηση

18-01-2021 19:09Γιάνννης

μήπως το σύστημα παραμένει κλειστό για να μπορέσουν να κρύψουν τις ατασθαλίες τους;

Απάντηση

18-01-2021 12:46Χαράλαμπος

Αγροτεμάχια τα οποία δεν καλλιεργώ και δεν τα δηλώνω στο ΟΣΔΕ, από κληρονομιά, στον νομό Καβάλας, δηλώνονται επί χρόνια με πλαστά ενοικιαστήρια στο ΟΣΔΕ. Δεν φταίει το γραφείο που κάνει το ΟΣΔΕ? Δεν φταίει το ότι δεν γίνεται έλεγχος. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν πρέπει να φάνε καταγγελία? ΝΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ...

Απάντηση

18-01-2021 09:10papousadiavastos

Ποιοι φορείς και σε ποιο νησί κάνουν ψευδείς δηλώσεις και για να αυξήσουν την πελατεία και να βολέψουν τους και καλά-δήθεν αγρότες-πελάτες; Ποιοί ενώ δεν έχουν ζώα και ενώ δεν ξέρουν αν το βυζί του προβάτου ή κατσίκας αν είναι μπροστά η πίσω κάνουν μητρώο και ζητούν βοσκότοπο από το εθνικό ; ποιος φορέας ενώ έχει πιαστεί για πολλοστή φορά στα πράσα να πλαστογραφεί έγγραφα(λέμε τώρα εντελώς τυχαία ασφαλιστική ενημερότητα και μισθωτήρια) και να καθοδηγεί αγρότες να πλαστογραφούν έγγραφα, με υπάλληλο στο ΓΕΩΤΕΕ (ΆΛΛΗ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ) να μένει στο απυρόβλητο; ποιος/οι φορέας έχει "φτιάξει " εικονικές αιτήσεις για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία(εδώ έχουμε και τους πιστοποιητικούς φορείς). Ποιος /ποια υποβάλλει αιτήσεις την μία χρονιά με ιδιόκτητα βοσκοτόπια για να πάρει δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα και την άλλη μισθώνει τα βοσκοτόπια σε νέο συγγενικό πρόσωπο για να ξανα -αιτηθεί απο το εθνικό απόθεμα . Ποιοι κάνουν πλαστά μισθωτήρια που έχουν άμεση σχέση με το εθνικό κτηματλόγιο και μισθώνουν εκτάσεις απο εδω και απο εκεί για καλύψουν την χασούρα πχ κάνουν μ@λ@κια στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων και σου λέει ο επιστήμονας , έλα μωρέ θα πάρω το δικό μου θα σου φτιάξω ένα εικονικό μισθωτήριο θα τα βάλουν τα παδιά μου σε μια κενή έκταση και θα έχεις έκταση από το 13,1 και απο το 13.2 άρα θα πάρει κάποια λεφτά επιπλέον από την εξισωτική. Επειδή αυτά είναι μερικά από τα λίγα και οι επιστήμονες έχουν βγάλει γλώσσα, τα στοιχεία είναι ήδη στον εισαγγελέα. Το πανηγυράκι έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό …Γρίφος ποιο νησί είναι και για ποιούς φορείς χτυπάει η καμπάνα…εδώ σε θέλω Πανάγο μου!!!Άντε να σε βοηθήσω λίγο …έχει πολλόυς μετανάστες και είναι κοντά στην Τουρκία.. Ακόμα… ε άντε λίγο ακόμα έχει ένα γράμμα το Λ… Τα λέμε φιλάκια!!!

Απάντηση

16-01-2021 20:00Νίκος

Ως συνήθως εικασίες, υποθέσεις και κουτσομπολιό από το Agronews. Μόνο για το "κλικ" και πάμε γι'άλλα.

Απάντηση

16-01-2021 18:40K@

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ 2015 ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Απάντηση

16-01-2021 16:08Στράτος

Το θέμα είναι αφού τους πιάσουν να επιβάλουν ποινές στους υπεύθυνους και στους μαϊμού αγρότες να κάνουν κατασχέσεις επιδοτήσεων με μεγαλα πρόστιμα. Γιατί την πληρώνουν συνέχεια οι ειλικρινείς αγρότες.

Απάντηση

16-01-2021 16:06Στελιος

Φυλακιιιιιιιιιιι.....τωρααααα και να ζητήσουν τα χρήματα πίσω τωωωωρα...επιτέλους ποτε θα πετάξουν έξω τα λαμογια και θα φτιάξουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα διαχείρισης αν είναι δυνατόν ακου εκει 350 χιλιάρικα στον αέρα και τους υπόλοιπους να μας κόβουν κάθε χρόνο....φυλακιιιιιιιι

Απάντηση

16-01-2021 12:21Καραγιάννης Γρηγόριος

Σε αυτή τη χώρα δεν βαριέσαι ποτέ. Κατ΄ άλλα κρατούν το σύστημα κλειστό για αλλαγές που θα διορθώσουν λάθη απλών παραγωγών.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές