Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στα χέρια του Λιβανού η προσωρινή σύμβαση διαχείρισης του ΟΣΔΕ

Στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, βρίσκεται η προσωρινή σύμβαση για την τεχνική υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και να προχωρήσει η επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν σε πληρωμές (συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενστάσεις για εξισωτικές κ.α.).

elefantas

Γιάννης Πανάγος

86
4

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ειδικού κλιμακίου τεχνικής υποστήριξης που κλήθηκε επειγόντως στον ΟΠΕΚΕΠΕ προ δεκαημέρου, ο υπουργός βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να εμπιστευθεί, έστω και προσωρινά το υποστηρικτικό έργο στο νέο τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο φαίνεται να εξασφαλίζει και την καλύτερη συνεργασία με το προσωπικό και τα επιτελικά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Σημειωτέον ότι μετά από πολλές παλινωδίες, προειδοποιήσεις και αρνήσεις, σύμφωνος με τη συνέχιση του υποστηρικτικού έργου δηλώνει και ο μέχρι πρότινος τεχνικός σύμβουλος. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινδυνεύουν να εγκλωβισθούν εκ νέου σε μια σχέση που έχει αποδειχθεί καταστροφική, για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, για ορθή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, για τη σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων και για την κατάρτιση της αναπτυξιακής πολιτικής στον αγροτικό χώρο.

 Ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, ανέλαβε το υπουργείου με ξεκάθαρη βούληση να αποκαταστήσει την τάξη στα θέματα που συνδέονται με την κατανομή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ. Ένα πισωγύρισμα στο «βυζάντιο» της τελευταίας δεκαετίας, γύρω από τη διαχείριση του ΟΣΔΕ σημαίνει ολική καταστροφή κάθε δυνατότητας αποκατάστασης της τάξης στους θεσμούς και τις οργανωτικές δομές του υπουργείου, δηλαδή αποδοχή της δυνατότητας να τον σέρνει από τη μύτη ο κάθε μηχανογράφος. 

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

 Τις ελπίδες στον Παπά  εναποθέτει τώρα το  παρακράτος του ΟΣΔΕ

Στον τριμηνίτη πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνη Παπά, εναποθέτει τις όποιες ελπίδες του για επάνοδο το γνωστό παρακράτος του ΟΣΔΕ, παρά τις σαφείς εντολές του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, για απεμπλοκή από τον ασφυκτικό κλοιό του μέχρι πρότινος «τεχνικού συμβούλου» του Οργανισμού και την διαμόρφωση προϋποθέσεων για την μεταφορά όλων των δεδομένων στο opengov.gr. 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν, μετά τη λήξη της σύμβασης υποστήριξης από τον πολυπράγμονα τεχνικό σύμβουλο και την άρνησή του να καλύψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον νέο πάροχο, την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δίνει ξεκάθαρη οδηγία για την αναζήτηση ενδιάμεσης υποστηρικτικής λύσης. Έργο της, να «ξεμπλοκάρει» τα όποια θέματα διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης, έτσι ώστε να προχωρήσουν αντίστοιχα και οι πληρωμές των αγροτών για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις ειδικές ενισχύσεις λόγω Covid κ.α. η επεξεργασία των οποίων έχει σταματήσει.

 Ήδη εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται στον οργανισμό κλιμάκιο εξωτερικών τεχνικών το οποίο πέρασε επιτυχώς τα πρώτα τεστ και απέδειξε ότι είναι σε θέση να «τρέξει» τις επίμαχες εκκρεμότητες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μετά το τεστάρισμα, η εντολή της πολιτικής ηγεσίας λέει, αναθέστε προσωρινά το έργο στο συγκεκριμένο κλιμάκιο. Ο μόνος που συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να προβάλει αντιστάσεις στην υπογραφή αυτής της προσωρινής σύμβασης έργου είναι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνης Παπάς, οι σχέσεις του οποίου με τον επίμαχο τεχνικό σύμβουλο χρονολογούνται από τη θητεία του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν θέλει να κόψει τους δεσμούς του με τους παλιούς του γνώριμους.

 Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι καθοριστικά για τις εξελίξεις στο Οργανισμό και για την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα από δω και μπρος. Σημειωτέον ότι ο νέος υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου με ρητή εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου που έχει μαζευτεί τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Πληρωμών, να κόψει την όρεξη των επιτήδειων που νέμονται τα δημόσια βοσκοτόπια και να ξαναβάλει σε τάξη την υπόθεση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, διευκολύνοντας την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και την ανάπτυξη στον τομεά της αγροτικής παραγωγής. 

 Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τα ψευτοδιλήμματα που βάζει το παρακράτος του ΟΣΔΕ και η… ήττα από τα αποδυτήρια με την οποία κινδυνεύει ο υπουργός Λιβανός

  
Με εκβιασμούς και τεχνικές εντάσεις, επιχειρείται η ανακατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ από τη γνωστή συντεχνία του ΟΣΔΕ, την ώρα που η σχετική σύμβαση έργου έχει λήξει και η κεντρική διοίκηση, υπό την καθοδήγηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καλείται να επαναφέρει την τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η διαχείριση του ΟΣΔΕ να επιστρέψει στο φυσικό του φορέα που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να απομονωθούν οι λογικές του παρακράτους που δημιουργήθηκε γύρω από συγκεκριμένο ζήτημα την τελευταία δεκαετία.

Η λογική εξέλιξη των πραγμάτων θέλει τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παίρνει στα χέρια του την τύχη του ΟΣΔΕ, η βάση δεδομένων να μεταφέρεται στις ασφαλείς υποδομές του opengov.gr και η τεχνική υποστήριξη της όλης διαδικασίας να ανατίθεται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες σε περισσότερες της μιας εταιρείες πληροφορικής και μάλιστα με κατεύθυνση επιλογής ανοικτών συστημάτων ανάπτυξης λογισμικού.   

Τα πράγματα είναι απλά. Εδώ και χρόνια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προμηθεύεται και μάλιστα πανάκριβα, συγκεκριμένες λύσεις πληροφορικής και λογισμικά συστήματα των οποίων τον έλεγχο και τη διαχείριση ουδέποτε κατάφερε να αποκτήσει. Αντίθετα, εξωτερικοί τεχνικοί σύμβουλοι και εσωτερικοί συνεργάτες, δηλαδή στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επαναπαυθεί σε μια λειτουργία που θέλει συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στη συγκέντρωση και διασταύρωση των στοιχείων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) χειριζόμενη ανάλογα την υπόθεση των πληρωμών.

Προφανής στόχος όλων αυτών να υποχρεώνεται κάθε φορά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία στα εκβιαστικά διλλήματα που διαιωνίζουν την ενδυνάμωση του παρακράτους. Παρατηρείται έτσι, εδώ και χρόνια, συγκέντρωση οικονομικών απολαβών και εξουσιών, σε ξεκάθαρα εξωθεσμικούς παράγοντες η παρουσία των οποίων δεν συνάδει με τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

 Τις τελευταίες μέρες οι ιθύνοντες γίνονται μάρτυρες ενός ακόμα εκβιασμού ο οποίος λέει επί της ουσίας, «ή θα μας ανανεώσετε τη σύμβαση και μάλιστα με τους όρους που εμείς προβάλουμε ή δεν πρόκειται να ξαναγίνει καμιά πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων».

Απέναντι σ’ αυτό το ψευτοδίλημμα, κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους. Τυχόν αποδοχή του εκβιασμού είναι φυσικό ότι θα σημάνει και για το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό… ήττα από τα αποδυτήρια.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οποία αναφέρεται:

Στις 7/1/2021 οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβαν email με  το περιεχόμενο:

H μεταξύ μας Σύμβαση για το 2020, έληξε στις 31/12/2020. Στην φάση αυτή ο Οργανισμός σας έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να επιλεγεί ο Ανάδοχος της Σύμβασης για το έτος 2021. Ως εκ τούτου σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πλέον αρμοδιότητα να υλοποιούμε τα αιτήματα σας ούτε να υποστηρίζουμε το IDC του ΟΠΕΚΕΠΕ. NEUROPUBLIC AE │ Μεθώνης 6, Πειραιάς, 18545, Αττική W : www.neuropublic.gr | www.gaiasense.gr

 Αυτό σημαίνει ότι οι η Κεντρική Υπηρεσία και οι Περιφερειακές μας Διευθύνσεις δεν θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές που απαιτούνται για την λειτουργία του Οργανισμού.

Για ακόμη μια φορά ο περίφημος και αναντικατάστατος συνεργάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ (Τεχνικό Σύμβουλο τον ονομάζουν), μας υπενθυμίζει την απαραίτητη  παρουσία του για τον Οργανισμό.

Θορυβημένος μάλλον από κάποιες ενέργειες του απελθόντα στις 6/11/2020 Προέδρου Γρηγόρη Βάρρα, οι οποίες αμφισβητούσαν τον απόλυτο έλεγχο που ασκούσε μέχρι σήμερα στο σύστημα ΟΣΔΕ, αλλά και την κυρίαρχη παρουσία του στο σύνολο των διαδικασιών, συλλογής των αιτήσεων των αγροτών και πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, επαναλαμβάνει την ίδια τακτική όπως και στο παρελθόν και προσπαθεί να επιβάλει με την μορφή κληρονομικού δικαιώματος την παρουσία του στον Οργανισμό. Ένας εξωτερικός συνεργάτης που έχει αποκομίσει για πολλά χρόνια δεκάδες εκατομμύρια από την συνεργασία του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και χάρη της οποίας απέκτησε οντότητα ως εταιρεία πληροφορικής, μας κοινοποιεί απαράδεκτο τελεσίγραφο διακοπής των υπηρεσιών του. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες και μέτοχοί του, Κέντρα Υποδοχής Αιτήσεων (ΚΥΔ) της κοινοπραξίας GAIA-NEUROPABLIC, έχουν πρόσβαση στις παραπάνω υπηρεσίες.

Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά των εργαζομένων είναι, πως ένας Δημόσιος φορέας που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου  των αγροτικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να απαλλαγεί από οποιοδήποτε εξωτερικό έλεγχο, ενώ θα έπρεπε να επιλέγει τους εξωτερικούς του συνεργάτες με προγραμματισμό και στο σωστό χρόνο χωρίς πιέσεις.

Περιμένουμε από τον νέο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και το Νέο Υπουργό ΥΠΑΑΤ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε ο Οργανισμός αυτόνομα και σε συνεργασία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, να φέρει σε πέρας την αποστολή του, χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα όπως της τελευταίας πληρωμής των ενισχύσεων που έγιναν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , αλλά και των καταγγελιών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και μας εκθέτουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Έλληνες πολίτες.

Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι, το μέλλον τους εξαρτάται από την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και φοβικά σύνδρομα που διασπείρουν ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2021 21:07Κακος

Ρε κοπρο του αυγεια συγνώμη παναγο ήθελα να πω αν είναι να απλαγει ο οπεκεπε από κοπριτες πρέπει να σου δέσουν τενεκεδια στη ουρά πρώτο πρώτο ρε ουστ ρουφιανακο πόσο γλυφτης είσαι ακόμα δεν έπιασε δουλειά ο νέος υπουργός και το σάλιο σου τον έπνιξε... Γυμνοσαλιαγκα..

Απάντηση

21-01-2021 12:25nikos

Αν ο μεχρι πρότινος τεχνικός σύμβουλος είναι η NEUROPUBLIC S.A, ο νέος τεχνικός σύμβουλος ποιός είναι? Μιλάτε με γρίφους, γράψτε ξεκάθαρα αυτό που φαίνεται να συμβαίνει κι ας μην σας αρέσει!

Απάντηση

19-01-2021 15:23AEL87

Δεν πρόκειται να ξαναδεί ψήφο ο Παπάς ούτε με τηλεσκόπιο από αγρότες

Απάντηση

19-01-2021 13:24ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΨΑΧΝΕΙ

Γιατί βρε Πανάγο ζορίζεσαι τόσο πολύ, δεν σου δίνουν κανα κοκαλάκι οι άλλοι και σου έχουν υποσχεθεί οι καινούργιοι παντεσπανάκι, αγροτοπατέρα της νέας εποχής.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία